2014 yılında yüzde 7.8 azaldı

2014 yılında yüzde 7.8 azaldı
Pirinç fiyatlarındaki gelişmelere ilişkin açıklama yapan TMO, fiyatların aşırı yükselmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) "iklimsel koşullara" bağlı olarak, 2014 yılında, geçen yıla göre yüzde 7.8 düşerek, 830 bin tona gerilediğini açıkladı.

Çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 75'inin Osmancık, yüzde 16'sının Baldo, yüzde 9'unun ise diğer çeşitlerden oluştuğu vurgulanan açıklamada, "Üretim ve tüketimin ağırlıklı olarak Osmancık çeşidinden oluştu" denildi.

Osmancık pirinç ortalama kilogram perakende fiyatının bu yılın Ocak ayında 3.53 liradan, 10 Aralık itibariyle yüzde 8.22 artarak 3.82 lira olduğu belirtilen açıklamada, Baldo pirinç ortalama perakende kilogram fiyatının ise aynı dönemde 4.49 liradan 5.06 liraya yükseldiği ifade edildi.

DHA'nın belirlemelerine göre marketlerde satılan pirinçlerde artış daha hızlı oldu. Geçen Haziran ayında 6.90 olan baldo pirincin fiyatı Aralık ayında yüzde 30 artışla 9.0 liraya, 5.90 lira olan kırmız mercimeğin kilo fiyatı da yüzde 14 artışla 6.70 lira çıktı.

TMO'nun çeltik ve pirinç piyasalarını yakından takip ettiği ve çeltik fiyatlarının öngörülenin üzerinde, üretici lehine olması nedeniyle müdahale alım fiyatını belirtmediği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Üreticiler yanında tüketicileri de koruma görevi çerçevesinde, pirinç fiyatlarının aşırı yükselmesini önlemek amacıyla TMO tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. Bundan sonraki süreçte de piyasalar yakından takip edilmeye devam edilecek olup piyasaların sağlıklı işleyişine yönelik tedbirler alınarak kamuoyu ile paylaşılacak." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.