19 MAYIS RUHUNUN ROTASI BİR TÜRKİYE VİZYONU OLACAK

19 MAYIS RUHUNUN ROTASI BİR TÜRKİYE VİZYONU OLACAK
SAMSUN Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere çıktığı Samsun'da ilk adımlarını attığı güzergahın, Türkiye'nin yeni vizyonu olarak yeniden düzenleneceğini belirtti.

Türkiye'de konusunun uzmanı, profesyonel şehir plancılarının destekleriyle yürütülen '19 Mayıs Rota Projesi', Anıtkabir gibi ülkenin önemli mekanlarından biri haline getirilecek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, dünya tarihinin önemli dönüm noktalarından olan 19 Mayıs 1919'un ruhunu ve meşalesini, büyük bir hassasiyet ve incelikle Türk halkının hizmetine sunacaklarını dile getirdi. Milli kurtuluş mücadelesinin başkenti Samsun'un, ilk meşalenin yakıldığı 19 Mayıs 1919 rotasını Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde planlayarak projelendireceğini ifade eden Başkan Yılmaz, çalışmalarına başladıklarını söyledi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyük Samsun Oteli'nin yıkım işleminin tamamlanmasından sonra ortaya çıkacak alanı yeni bir rekreasyon ve peyzaja tabi tutarak burayı Panoroma 1919 Müzesi ve Kurtuluş Yolu ile bütünleştireceklerini söyledi. Anıtkabir gibi Türkiye'nin vizyonu olacak bir projeyi hayata geçirmeye yönelik süreç başlattıklarını anlatan Başkan Yılmaz, "Panoroma 1919 Müzesi'nden Atatürk Bulvarı'nı çok şık bir köprü ile karşıya geçip Atatürk Anıtı'na ulaşacağız. Dünyanın en güzel anıtlarından bir tanesi ve Samsun için adeta elmas değerinde olan Atatürk Anıtını da bu rekreasyon düzenlemesinin içine alacağız. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nı da bu şık peyzajın içine dahil edip yeniden dizayn edeceğiz. Hatta oradan da Büyük Önder'in kaldığı Mıntıka Palas Oteli'ne kadar bu meşale alanını, yeni anlayışla şehir mobilyaları ve aydınlatma üniteleri ile süsleyeceğiz. Yani Atatürk'ün iskeleye çıkıp Mıntıka Palas Oteli'ne kadar kat ettiği güzergahı 19 Mayıs ruhunun rotası haline getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

ANITKABİR GİBİ VİZYON BİR PROJE OLACAK

Projeyi ünlü imar ve şehir plancılarının uzmanlığı ile birlikte hayata geçireceklerinin altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Panoroma 1919 Müzesi'ni Gençlik ve Spor Bakanlığı üstlendi. Onun dışındaki iskeleden Atatürk Anıtı'nı da içine alan kısımdan Mıntıka Palas Oteli'ne kadar ki bu büyük güzergahı yepyeni bir vizyonla şehrimize 2 yıl içinde kazandırmış olacağız. 2 yıl dememizin sebebi şu. Bu şehir plancısı ofisler, konuyu biraz araştırmak ve dünyadaki benzer alan ve deneyimlerden de yararlanmak istiyor. Bazı şeyleri netleştiremiyoruz. Netleştirmek için acele de etmiyoruz. Hemen karar verip yapalım diye de düşünmüyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının düşünce ve önerilerini de işin içine dahil ederek biraz daha tartışmak istiyoruz. Çünkü bana göre bu şehre mal olması gereken bir Türkiye projesidir. Nasıl ki Anıtkabir ve etrafı ülkemize ait bir proje ise 19 Mayıs'ta Atatürk'ün Samsun'a çıkıp buradan Mıntıka Palas Oteli'ne kadar kat ettiği zaman diliminde ülkeyi nasıl kurtarabileceğine dönük kafasında düşüncelerin hasıl olduğu bu meşale alan da bir Cumhuriyet tarihinin en önemli adımıdır" diye konuştu.

KAHRAMANLARI DA UNUTMADIK

Projede Samsun özelinde milli mücadeleye büyük katkı vermiş kahramanları da unutmadıklarının altını çizen Başkan Yılmaz şöyle devam etti :

"Bu milli Kurtuluş Mücadelesi, sadece Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının verdiği bir mücadele değil. Türk halkıyla birlikte verdiği mücadele olduğu için bu mücadelenin kahramanları da var. Samsun'daki kahramanları da var. Bu kahramanlar, Atatürk Havza'da savaş stratejisini çizdiği, padişaha telgraf çekip Anadolu'nun kurtuluşu için halkla birlikte hareket etmek için istifasını yazdığı saatlerde 'İbadet etmeye gidiyoruz' diyerek İngilizlerden saklanarak müzeye dönüştürdüğümüz Şeyh Sadi Tekkesi'nde bir araya gelip mücadeleye nasıl katkı vereceklerine dair toplantı yapmışlar. Dolayısıyla bu müzede de kahramanlarımızı işin içine dahil ediyoruz. Yani işin insani boyutu, inanç boyutu, Türk halkının kurtuluşa yönelik duyduğu imanı da var. Allah'a güvenleri var. Bu projenin bu bütün manevi hassasiyetleri de projenin içinde. İnşallah bu projeyi hayata geçireceğiz. " (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.