16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2014 yılını “Uluslararası Aile Tarımı Yılı” kısacası “Aile Çiftçiliği Yılı” ilan etti. FAO'nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim ise her yıl bir tema çerçevesinde Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır.

Dünya Gıda Günü 'nün bu yılki teması “Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse” olarak belirlenmiştir.
Aile çiftçiliği hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biri olduğu bilinmektedir. Bugün ABD ve AB'de tarımsal işletmelerin %96-97'si aile işletmesidir. Tarımsal üretim ve ihracattaki başarıyı bu aile işletmelerine borçludurlar. Ülkemiz tarımında aile işletmelerinin çok önemli olduğu ve mutlaka desteklenmesi, sürdürülebilir tarım için bir model olarak yaşatılması gerekmektedir. Bakanlığımızca aile işletmelerinin güçlenmesi için ürettikleri ürünlerin, yerel markaların pazara, tüketiciye ulaşması konusunda desteklemeler artarak devam etmektedir.
Samsun'da aile işletmelerinin en temel sorun tarım nüfusunun yaşlanması olduğunu gözlemliyoruz. . Birleşmiş Milletler' in 2014 yılını “Aile Çiftçiliği Yılı ilan etmesi bu açıdan da büyük önem taşıyor. Genç nüfusun tarımda kalması ve tarımsal faaliyetin kuşaktan kuşağa aktarılması hedefleniyor. Aile işletmesindekiler hayvanıyla, toprağıyla bir aidiyet duygusu yaşıyor. O kültürü nesilden nesile taşıyor. Bu birikimi, bu deneyimi kitaplardan öğrenemezsiniz. Dededen kalma alışkanlıkların ve birikimlerin üzerine bilgiyi ve teknolojiyi ekleyerek aile çiftçiliğini sürdürebilir kılarız.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak üstümüze düşen çalışmalar titizlikle yürütülmekte, küçük toprak sahiplerinin karşı karşıya kaldıkları zorluklar konusunda farkındalığı ve anlayışı geliştirmek ve çiftçi aileleri desteklemeye yönelik etkin yol ve yöntemlerin tanımlanmasına yardımcı olmak için gayret gösterilmekteyiz. 16 Ekim Dünya Gıda Gününün aile çiftçiliği hakkında toplum bilincinin geliştiği, aile çiftçiliğinin potansiyelinin daha iyi anlaşıldığı, bütün insanlığın barış ve huzur içinde yaşadığı, beslenme ve barınma sorununun olmadığı bir dünya diliyorum.

Kadir GÜVEN
İl Müdürü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.