10 işçi ölümünün altındaki kazaları artık kaza saymaz olduk'

10 işçi ölümünün altındaki kazaları artık kaza saymaz olduk'
Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, Karaman'da maden ocağında 18 işçinin diri diri toprağın/suyun altına gömüldüğünü belirtip..

"15 Mart'da Soma'da 301, 6 Eylül'de İstanbul Mecidiyeköy'deki bir inşaatta 10 işçi kazada yaşamını yitirdi. 10 işçi ölümünün altındaki kazaları ise artık kaza saymaz olduk toplum olarak." dedi.

'HÜKÜMET KANADINDAN HAMASET DIŞINDA KAYDA DEĞER BİR AÇIKLAMA GELMİYOR'

İsmail Tutoğlu, CHP Bafra İlçe Başkanlığını ziyaret ederek Başkan Nihat Oktay ve yönetimi ile Türkiye gündemine dair sohbet etti. Tutoğlu burada yaptığı açıklamada işveren kesiminin, toplumcu politikalardan çoktan uzaklaştığını, mevcut iktidardan yüz bulduğunu, patronların artık kuralsız ve sorumsuz çalışmayı alışkanlık haline getirdiklerini vurgulayarak şunları söyledi: "Karaman'da maden ocağında 18 işçi diri diri toprağın/suyun altına gömüldü. Bu kaçıncı kaza, demiyoruz, bu kaçıncı cinayet. Bir yıl içinde 15 Mart'da Soma'da 301, 6 Eylül'de İstanbul Mecidiyeköy'deki bir inşaatta 10 işçi kazada yaşamını yitirdi. 10 işçi ölümünün altındaki kazaları ise artık kaza saymaz olduk toplum olarak. Bu olayda da tıpkı diğer facialarda olduğu gibi hükümet kanadından hamaset dışında kayda değer bir açıklama gelmemiştir. Yaraların sarılacağı, sorumluların hesap vereceği, iş kazalarını önleyecek tedbirlerin alınacağı, iş güvenliğine uymayan şirketlerin cezalandırılacağı üzerine bolca nutuk atılmıştır. Ancak biz biliyoruz ki gerçek neden taşeron sistemidir. Taşeron sisteminde, işin ucuza ve planlanan tarihten önce bitirilmesi amaçlanır. Bu sistemde güvenlik diye bir kavram yoktur; insan yaşamına saygı, insan sevgisi yoktur! Son derece ucuza çalıştırılan işçilere ne iş ve güvenlik eğitimi ne de güvenlik malzemesi verilmektedir. İşveren kesimi, toplumcu politikalardan çoktan uzaklaşmış mevcut iktidardan yüz bulmaktadırlar. Patronlar artık kuralsız ve sorumsuz çalışmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Ama en önemlisi bilinçsiz işçilerin onlara sahip çıkacak bir örgüte sahip olmamalarıdır."

'YASALARA AYKIRI BU DURUM SERMAYENİN KARINI ARTTIRIYOR'

6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'ndaki yetersizlikler ve zaafların kazaları önlemediğinin bilindiğini öne süren Tutoğlu, "Kamu kurumlarının görüş ve önerileri yasa yapıcılarca dikkate alınmamakta, hatta hükümet, denetimi de özelleştirmek istemektedir. Açıkça yasalara aykırı bu durum sermayenin karını arttırırken bu karın bedelini işçiler kanıyla ödemektedir. Bu duruma ise AKP iktidarı sessiz kalarak onay vermektedir. Duruma millet adına TBMM el koymak, ülkemizde meydana gelen tüm iş cinayetlerinin TBMM'de kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından araştırılması ve bu araştırma sonucunda yapılacak tespitlere göre, iş cinayetlerine kurban edilen işçilerin ve ailelerinin hak kayıplarını önleyecek yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.'' dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.