ZİYARET NOTLARI

Firmamız, Kesmen Turizm  organizasyonuyla 2 gece 3 gün konaklamalı, gidiş-dönüş geceleriyle 4 gece 3 günlük KUDÜS ziyareti yaptık. Daha önce de yapmıştık, daha sonra da yapacağız. Rutin olarak KUDÜS ziyaretiyle ilgili organizasyon programı gerçekleştireceğiz. Peygamberimizin, ziyaret edilmesini tavsiye ettiği üç mescitten birisi olan "Mescid-i Aksa" sebebiyle yapılır KUDÜS programları. Mescit ve müştemilatıyla birlikte bir çok tarihî ve dinî mekânlar da ziyâret edilir. Milletimizin/Osmanlının Kudüs'e ve o mazlum coğrafyada yaptığı hizmet noktaları da ziyaret programı içinde yer alır. Cami, çeşme, su havuzları, kaleler bunların basında gelir.

Çeşitli vilayetlerden katılımı olan grubumuzla çok verimli bir program süreci yaşadık. Bilgilendik, bilgilendirdik, duygulandık, duygulandırdık... Tarihi yaşadık, tarihe tanıklık eden mekanlarla tanıştık. Filistin topraklarının yalnızlığını, insanların mücadele ruhunu, karşılaştıkları olaylara çaresizliklerini gördük, hissettik, âdeta kokladık. Yer yüzünün arşa açılan kapısı, Peygamberimizin Yüce Divana çıktığı yolun başlangıcı olan Kusbettüs Sahrada duygulandık,  o manevi zenginliği ve derinliği hissettik. Peygamberimizin tüm peygamberlere namaz kıldırdığı mekanda bulunmaktan gurur duyduk. Peygamberimizin ululazim dört peygambere namaz kıldırdığı mihrabının da bulunduğu mekanları görmenin ne güzel bir duygu olduğunu yaşayarak hissettik. Peygamberimizin burak isimli bineğinin miraca çıkana kadar kendisini beklediği adına Burak mescidi denen mekân, Hz. İsanın annesi Meryem tarafından yıkandığı, bir zamanlar ahır olarak kullanılan Mervan mescidiyle, Hz. Sülaymanın cinleri çalıştırarak inşaasını gerçekleştirdiği Kadim mescitlerinde namaz kıldık.

İmamın hutbesinde cihat merkezli sohbetini dinleyerek cuma namazını Mescid-i Aksa'da kıldık. Öylesine yalnızlık ama bir o kadar derinlik, öylesine hüzün ama bir o kadar manevi zenginlik yaşadık. Zeytin dağından Mescid-i Aksa ve Kubbetüssahraya panoromik bakışla büyük fotoğrafı görmeye çalıştık. Selman- Farisinin makamı ile Rabiatül Adeviyyenin kabrinde âdeta duyguların taştığına şahit olduk. Hz. Musa'nın kabri, Hz İsa'nın inzivaya çekildiği Eriha şehrindeki mekân ve makamları da ziyâret ettik. Ölü deniz adıyla anılan Lüt gölü, Calut ve Talut'un savaş yaptıkları, Yüce Allah'ın içilmesini yasakladığı suyun geçtiği dereyi de gördük. Hıristiyan papazların bu derede yaptırdıkları vaftiz törenleri hakkında bilgilendirme yaptık. Hz. İsanın çarmıha gerildiği kıyamet kilisesiyle, doğduğu Doğuş kiliselerini ziyâret ettik. Hz. Ömer camiini, Kanuninin yaptırdığı su havuzlarını da gördük. Davut tapınağı ile Hz. İsanın havarileriyle son yemek mekanını ve Hz. Davut'un kabrini ziyaret ettik. El-Halil şehrinde Hz. İbrahim, Hz. Yusuf, Hz. Yunus ve Hz. İshak peygamberlerin makam ve kabirlerini ziyaret ettik. Ak denize sınır olan Yafeya şehrinde osmanlı eserleriyle kucaklaştık.

Çok zengin, çok derin, çok duygulu anlar yaşayarak memleketimize döndük. Mekke/Mescid-i Haram tevhidin adresi, Medine/Mescit-i Nebevi ahlakın okulu, Kudüs/Mescid-i Aksa cihadın adresi olduğunu yakinen anladık. Peygamberimizin ziyâret edilmesiyle ilgili olarak bu üç mescidi işaret etmesinin hikmetini o güzel mekanları ziyâret ederken daha iyi anladık. Haziran ve Eylül aylarında da tekrar Kudüs ziyareti programı planladık. Kudüs ziyaret programlarımız; turistik amacın çok ötesinde, inanç değerlerimizin ortaya çıkardığı hassasiyetin yansımasıdır. Bir çok kimsenin cesaret edemediği hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Kesmen Turizm olarak, uygun ücretlerle ve ödeme kolaylıklarıyla, 3-4 ayda bir Kudüs ziyaret programı düzenleyerek; herkesin Mescid-i Aksa'yı, Kudüsü ve Filistin halkını mahallinde görmesine katkı sağlamak istiyoruz.

Kudüs ziyaret programımızın en anlamlı yanı, Atakum Proje İmam-hatip lisesi kız öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte olmamızdır. Okul müdürü, dava er'i Zahit Köseoğlu hocamız, eylül ayında bir grup erkek öğrenciyi, şubat ayında da bir grup kız öğrenciyi öğretmenleriyle birlikte Kudüs ziyaretine gönderdi. Bize olan güveninin yanında, öğrencilere motive etmek ve tahsilini yaptıkları eğitimin davasını hissettirmek amacıyla yaptığı bu tasarruf her türlü takdirin üzerindedir. Gerek erkek, gerekse kız öğrencilerin bülbül gibi ingilizce konuşmaları, değerlerine sahip çıkarak dünya ile entegre olmalarına bizzat şahit oldum. Bu vesile ile sayın müdürümüz Zahit Köseoğlu hocamızı kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR