Zeytin ve zeytinyağı üreticileri Egeli Tarım bakanı istedi

Zeytin ve zeytinyağı üreticileri Egeli Tarım bakanı istedi
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Ege Bölgesi'nin tarımda Türkiye'nin can damarı olduğunu belirterek, "Önümüzdeki seçimden sonra Tarım bakanının Egeli olmasını istiyoruz." dedi.

Akhisar Ticaret Borsası tarafından 5. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı'nda (Olivtech 2015) açılan stant büyük ilgi gördü. Gazetecilerle biraraya gelen Alhat, 2013-14 döneminde 7,8 TL'den işlem gören zeytinyağının litre fiyatının, 2015 Nisan ayında 12,5 TL'ye ulaşmasını değerlendirdi. Zeytinyağının fiyat değişikliğinden hem olumlu hem olumsuz etkilenenler olmasının normal olduğunu ifade eden Alhat, bu durumdan üreticinin ve stok yapanların memnun olduğunu söyledi. Borsa Başkanı Alhat, şöyle devam etti: "Ancak bunu dengeye oturtmak lazım. Arzda bir düşüş söz konusu değil. İhracat ise kan kaybediyor. Bu, gelecekte sorun yaratır. Destekleme programları ile bu sorunun düzeleceğine inanıyoruz." Fiyatların yüksekliğinin insanları başka ürünlere teşvik ettiğini ancak yıllardır zeytinyağı kullanan birinin kesinlikle vazgeçmediğini vurgulayan Alhat, tağşiş eleştirilerine yönelik de, "Herkes tağşiş var diyor ama üretim izni olan hiçbir üründe bu yok. Bu tür eleştiriler güveni azaltıyor." ifadelerini kullandı.

‘TARIM BAKANI EGELİ OLSUN’

Türkiye'nin toplam tarım cirosunun yüzde 70'inin Manisa ovasından sağlandığını, Aydın, Muğla, Balıkesir, Denizli ve Uşak'ın, tarımda Türkiye'yi sırtlayan şehirler olduğunu dile getiren Alper Alhat, "Ege Bölgesi, Türk tarımının kalbi. Bu topraklarda yetişen yalnızca bu ülkeyi değil, dünyanın da gıda ihtiyacını karşılıyor. Dolayısıyla Ege'nin içinden çıkan bir kişinin Tarım bakanı olmasını istiyoruz. Biz Egeli Tarım bakanı istiyoruz. Üstelik artık bu olmazsa olmazımız. Ege'nin bu konuyla ilgili kesinlikle lobi yapması lazım." diye konuştu.

YENİ NESLE ÖZEL ZEYTİN

Sofralık zeytin tabelinde azalma olduğunu, yeni neslin zeytin yemediğini dile getiren Alhat, şöyle devam etti: "Sofralarda yeni nesil kahvaltılık ürünler varken çocuklar neden tuzlu zeytin yesin? Biz çocukların sevebileceği, tuzsuz, inovatif şekilde ürünler üretiyoruz. Sektör, zamana ayak uydurmalı. Herkes yeni nesli düşünmeli. Biz onlar için özel zeytin hazırlıyoruz."

‘KAYITDIŞI ÖNLENSİN’

Türkiye'de 1 milyon kişinin zeytincilikle geçimini sağladığını, yedi yıl önce kişi başına 700 gr. olan iç tüketimin 2 kg'a çıktığını aktaran Borsa Başkanı Alper Alhat, zeytin ve zeytinyağının iki farklı sektör olduğunun bilinmesi gerektiğini vurguladı. Alhat, "Zeytinde prim yok ama zeytinyağının var. Zeytinin kaydı yok ama zeytinyağının var. Kayıtdışını toparladığımız an, doğru planlamayla yerimizi daha da güçlendireceğiz." dedi. Akhisar'ın zeytin ve zeytinyağında gördüğü ilginin giderek arttığını, kamuoyunda bilinen isimlerin ilçeden arazi satın almak için sıraya girdiğini ifade eden Alhat, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim için de arazi baktıklarını söyledi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.