ZAPTU RAPT

Osmanlı da “Zaptu- Rapt” deyimi ,askeri zapt etmek, vazifeye bağlamak ve fertler arasında manevi bağ sağlamak anlamında kullanılırdı. Günümüzde disiplin anlamındadır.  Eğitimde, yapılan her hangi bir faaliyette , başarının temelini disiplin oluşturur.  Doğal olarak disiplin kelimesi akla ilk orduyu getirir.   Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanun ve Yönetmenliği’ne göre disiplin, “Kanunlara, nizamlara ve emirlere mutlak bir itaat ve astının ve üstünün hukukuna riayet etmesi” olarak tanımlanır. Disiplinin göstergesi yapılan faaliyette, başında amir yokken bile o varmış gibi görevini yapmaktır.

Disiplinin gayesi, en zorlu şartlarda dahi kayıtsız, şartsız itaat etmektir.

İki kısa hikaye disiplinin başlangıcıdır, bunlardan bir tanesi Garcia’ya mektup getiren teğmen ve diğeri iki memurun görev anlayışını anlatan hikayelerdir. Silahlı kuvvtlerde bir dönem bu iki hikaye küçük bir kitapçık ile ilk göreve başlayan personele verilirdi. ( İlk göreve başladığımda bunu alıp görev anlayışı olarak  benimsediğim hikayeler bunlardır)

Garcia’ya mektup , bir görev için teğmene verilen mektubun yerine ulaştırılması ile ilgilidir, mektubu alan teğmen , Garcia kimdir, ona nasıl ulaşırım konularında sorgulama yapmaz, mektubu alır söylenen yere mektubu teslim etmek için çıkar.

İki memur konusu ise kabaca, başlarında bulunan müdürün bir personele yaklaşımında ki davranışın diğer memurca sorgulanmasını anlatır.   Neden diğer memura karşı tutumun farklı olduğu sorulduğu anda dışarıdan bir gürültü sesi gelir. Müdürün tutumunu sorgulayan memura bunun ne olduğunu sorar müdür. Memur camdan dışarı bakar ve kamyona malzeme yüklendiğini söyler. Müdür diğer memuru çağırıp aynı soruyu sorduğunda, memur yanlarından ayrılır ve birkaç dakika sonra odaya döndüğünde, “ Karşımızda ki A adlı iş yerinden, B adlı şehre  malzeme gönderilmektedir, yükleme esnasında düşen malzeme için yapılan tartışma nedeniyle gürültü oluşmuştur” cevabını verir.

Yeni askerlik tasarısı ile ordumuz profesyonelleştiriliyor. Türk Dil Kurumuna göre “Profesyonel “ kelimesinin iki anlamı vardır. Birincisi, işi kazanç sağlamak amacı ile yapan kişi, diğeri de ustalaşmış ,uzmanlaşmış anlamını taşıyor.

Profesyonel kelimesine daha yakından bakıldığında ise kişilik olarak tutarlı ve herkese öncülük eden , sergiledikleri davranışlar ile örnek olan ,olaylara soğuk kanlı yaklaşan, çözüm üretmek konusunda yetenek sahibi olup, iş ile özel yaşantısı arasına çizgi çekerek önceliği yaptığı işine veren kişi olarak karşımıza çıkmaktadır.   

Tüm bunların ışığı altında yatan temel nokta ise, işe karşı olan sevginin  ön plana çıkmasıdır. Yaptığınız işe karşı içinizde sevgi yok ise, disiplin kelimesinin siz uzak olacağını göreceksiniz.

Eğer yaptığınız işte kazanç ön plana çıkarsa hata yapma ihtimaliniz sürekli artacaktır. Bunun içinde görev ruhunun , bilincinin mutlak suret ile oluşturulması gerekmektedir ki, eğer bu ruh oluşturulamaz ise profesyonelleştirilen orduda aksaklıkların daha da artma ihtimali yüksek olacaktır.

25 kişilik bir görev unsurunu düşünün, her silah ,her personel birbirini tamamlamak üzere planlanarak kadrolar oluşturulur. O unsur içinde aksayan tek bir kişi veya silahın tüm unsuru etkileyeceğini göreceksiniz.

Profesyonelliğin tanımında kazanç ön plana çıkartılmıştı, ordu içinde görev konusunda kazanç ön planda olursa taşın altına elini sokma konusunda ikilem içerisinde kalınacaktır.

Profesyonellik , verilen görevin önemi ne olursa olsun, tam bir ciddiyet ve vazife anlayışı ile yapılması ile anlam kazanacaktır. Özellikle operasyon bölgelerinde günlerce aynı iş yapılacak, rutin olan görevlerde , disiplin ikinci plana itilir, öz güven öne çıkartılırsa sonuç vahim noktalara ulaşacaktır.

Ordu profesyonelleştirilirken Garcia’ya mektup getiren teğmenin görev anlayışı , sorumluluk ve vatan sevgisinin her şeyden önce geldiği konularının iyi işlenmesi gerekmektedir.     

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR