"ZAM VERİLMESİN FİYATLAR DÜŞSÜN"

"ZAM VERİLMESİN FİYATLAR DÜŞSÜN"
Asgari ücrete yapılması beklenilen zammın ardından her şeye zam uygulanacağını söyleyen Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, "Keşke zam vermeyip fiyatları aşağıya çekseler" dedi.

"PSİKOLOJİK HAREKETLENME"

Piyasadaki hareketliliğin hissedilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu kaydeden Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, "Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun'da da vatandaşın beklentisi gerçekleşti ve tek başına bir hükümet kuruldu. Tek başına hükümetin her zaman faydası vardır. Piyasada psikolojik olarak bir hareketlenme var fakat hükümet daha yeni kurulduğu için konut satışlarında kayda değer bir patlama yaşanmadı. Fakat satışların artacağıyla ilgili beklentimiz var. Bu beklentinin gerçekleşmesi için biraz zamana ihtiyaç var" diye konuştu.

"HER ŞEYE ZAM GELECEK"

Asgari ücrete yapılması beklenilen yüzde 30'luk zam oranı her şeye yansıdığı takdirde vatandaşın tekrar aynı sıkıntıya gireceğini vurgulayan Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, "Asgari ücret zamlandığında aklınıza gelebilecek her şey zamlanacak. Keşke zam vermeyip fiyatları aşağıya çekseler. Asgari ücret şuanda bin 54 lira civarında. İşyeri sahibi çalışanı için 500 liradan fazla sigorta primi ödüyor. Asgari ücret bin 300 lira olduğu zaman bu kişiler yaklaşık 650 lira sigorta primi ödeyecek. Bu artış birçok işyeri sahibini eleman azaltmaya götürecektir. Asgari ücrete yapılan bu artış 500 personel çalıştıran bir fabrika personel sayısını 300-350'ye düşürecek. Bu da işsizlik ortamı oluşturacak. Bu konuyla ilgili uzmanlar tarafından ince eleyip sık dokunacaktır fakat benim tavsiyem sigorta primlerinin aşağıya çekilmesidir. Şuanda 500 lira civarında olan sigorta primi işveren tarafından büyük bir rakamdır." dedi.

"SİGORTA PRİMİ İNDİRİLMELİ"

Doların ve konut kredilerindeki faizin aşağılara çekilmesini, piyasadaki işsizlik sorununun da çözülmesinin şart olduğunun altını çizen Oral, "Devletin vatandaşa destek olması gerekiyor. Devlet büyükleri 500 lira olan sigorta primi 200-250 lira arasına çekip, bunun ardından da sigortasız işçi çalıştıran işyerlerine kesinlikle izin verilmemesi gerekir. Ben ümitliyim fakat neticeye bakmak lazım. Devletin çok iyi hesaplar yapıp bu konuyu en uygun şekilde karara bağlayacağına inanıyorum." şeklinde konuştu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.