YEŞİLYURT'TAN BÜYÜK KAMU ZARARI

YEŞİLYURT'TAN BÜYÜK KAMU ZARARI
Türkiye’deki genel sisteme elektrik üreten Samsun’daki Yeşilyurt elektrik üretim şirketi, Türkiye Elektrik Üretim ve İletim AŞ’nin yazılımlarını kırarak söz konusu SCADA sistemini yanılttığı ve bir açıktan faydalandığı TEİAŞ’ın raporlarıyla ortaya çıkarıldı.

Samsun’da faaliyet gösteren Yeşilyurt elektrik üretim şirketi, üretmediği elektriği kuruma satmış gibi göstererek 210 milyon TL haksız kazanç sağladığı ve bu tutarın vatandaşların faturalarına yansıtıldığı belirlendi.Yeşilyurt elektrik üretim şirketi, Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş’nin bazı yazılımlarını kırarak (hack’leyerek), üretmediği elektriği kuruma satmış gibi gösterdi. 

SON İKİ YILDIR HAKSIZ KAZANÇ SAĞLIYOR
Türkiye’de elektrik sisteminin beyni ve şu anda özelleştirme riski altında bulunan TEİAŞ, hangi santralın hangi güçle sisteme elektrik aktardığını tespit ediyor. Bu işlem anlık olarak, santralların gönderdiği elektrik miktarını SCADA adlı bir işletim sistemiyle yapılıyor. Türkiye’deki genel sisteme elektrik üreten Samsun’daki Yeşilyurt elektrik üretim şirketi, söz konusu SCADA sistemini yanılttığı ve bir açıktan faydalandığı TEİAŞ’ın raporlarıyla ortaya çıkarıldı. Kurum yazışmalarına göre, rutin kontroller sırasında bir mühendis durumu fark etti. Bunun üzerine EPDK’den alınan onayla soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda söz konusu firmanın son iki yıldır TEİAŞ üzerinden haksız kazanç sağladığı ortaya çıkarıldı. Firma üretmediği elektriği de üretmiş gibi göstermişti.

VATANDAŞA YANSITILIYOR
Yeşilyurt şirketi faiziyle birlikte 320 milyon lira tutarında haksız ödeme yapıldığı saptandı. EPDK, konuya ilişkin yeni bir hesaplama yöntemini gündeme getirdi. Bu yöntemle devlete geri ödenmesi gereken para 80 milyon TL’ye indirildi. Bu yeni yöntemi kabul etmeyen bazı bürokratlar görevden alınırken, firmadan faiziyle birlikte 110 milyon TL tahsilat yapıldı. Yeni hesaplama yöntemi ile TEİAŞ’a aktarılması gereken faiziyle birlikte 320 milyon TL’lik zararın 210 milyon TL’si firmada kaldı. Üretilmeyen elektriğin üretilmiş gibi gösterilerek 210 milyon TL’lik kamu zararı çoktan yurttaşın elektrik faturasına yansıtılmıştı. 

manset-1-027.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum