Yerli robotlar göz doldurdu

Yerli robotlar göz doldurdu
Bahçeşehir Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen robot ve proje günleri kapsamında sergilenen yerli robotlar göz doldurdu.

Etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından lise ve üniversite öğrencilerinin getirdiği robotlar, hünerlerini sergiledi. 

Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenen etkinlikte, savunma sanayisi için geliştirilen robotların yanı sıra, mayın arama özelliği olan robotlar ile yaşlılara hayatı kolaylaştıran ve uzay cisimlerine inmeyi kolaylaştıran robotlara kadar farklı kategorilerde tasarlanan 245 robot yarıştı. 
Lise ve üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen farklı robotlar davetlilerde büyük beğeni topladı. 

Proje alnını gezen Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Şenay Yalçın, öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi aldı. Rektör Yalçın, bu tür etkinliklerin devam edeceğini söyledi. Amaçlarının kabiliyet sahibi gençlere sahip çıkma ve bu öğrencilerin kendilerini tanıtma olduğunu dile getiren Yalçın, “Türkiye’nin geleceğini şekillendirme gençlerin elinde. Üniversitelerin görevi bu gençlere imkan sağlamak, onları cesaretlendirmek ve geleceğe dönük fikirlerine motive edici katkılar sağlamaktır.” dedi.

Bu arada, Gebze Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin sınır güvenliği sağlamaya dönük robot projeleri ilgi odağı oldu. Beş kişiden oluşan son sınıf öğrencileri tarafından hazırlanan robot hakkından bilgi veren takım kaptanı Yusuf Kaya, milli savunma sanayisine katkıda bulunma amacıyla tasarladıkları robotun sınır hatlarını güvenliğini sağlamada kullanılacağını söyledi. Yaklaşık bir yılda tamamlanan robot sahip oldu farkı detektörler sayesinde değişik metalleri algılaya biliyor. Üzerinde otomatik silahı da robot sahip olduğu kamera sayesinde yüz taraması da yapıp elde etiği görüntüler bağlı olduğu istasyona aktarabiliyor.

Etkinlikse İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencileri tarafından sergilenen robot kol da dikkatlerden kaçmadı. Sahip olduğu sensörler sayesinde normal bir elin hareketleri gibi hareket edebilen yapan robot kol, özellikle tehlike arz eden müdahalelerde kullanmada önemli katkı sağlıyor. Robot kol hakkında bilgi Muhammed Hakkı Öner, “Bu projeyi yaparken temel amacımız herhangi bir sebeple kolunu kaybetmiş insanlara bir protez kol yapmaktı.” dedi. 

Cihan mikrofonunu da tutan protez robot kolun bir diğer amacı ise bomba imha ve şüpheli paket gibi tehlike arz eden yerlerde normal elle müdahale edilmesi gereken eller yerine kullanma oluşturuyor. Proje takımı kaptanı Muhammed Hakkı Öner, hedeflerinin iki ay gibi bir süre zarfından hazırladıkları protez kolu daha da geliştirerek insanların hizmetine sunmak olduğunu kaydetti. 

Bu arada sumo robotlarının minder mücadelesi ise renkli görüntüler sahne oldu. Yuvarlak mini bir minderde karşılaşan robotlar birbirlerini minder dışına atmaya çalıştı. 

Etkinlik kapsamında dereceye girecek başarılı robot sahiplerine yarın ödülleri verilecek. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.