YENİDEN DOĞUŞ OPERASINA BÜYÜK İLGİ

YENİDEN DOĞUŞ OPERASINA BÜYÜK İLGİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıkmalarının 100. Yılına öze yazılarak, sahneye konulan “Yeniden Doğuş” Operası, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel iki kez, 26 Ekim 2019 Cumartesi ve 28 Ekim 2019 Pazartesi akşamları saat 20.00’da sahnelenecek.

100. yıl kutlamaları adına Mayıs ayı boyunca pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği ülkemizde, farklı bir proje özellikle öne çıktı. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyet’in en değerli sanat kurumlarından biri olan ve bu yıl kendisi de 10. yılını kutlayan Samsun Devlet Opera ve Balesi, 100. yılı çok özel bir projeyle, “Yeniden Doğuş” operasının dünya prömiyeri ile kutladı.  Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan “Yeniden Doğuş” operasının proje yaratıcısı. Sanat yönetmenliği de Murat Karahan’a ait olan “Yeniden Doğuş” operasının librettosu ve bestesi Tevfik Akbaşlı’ya ait.  Opera, bale ve orkestra sanatçılarından oluşan yaklaşık 130 kişilik ekip tarafından sahnelenecek eserin orkestra şefi Serdar Yalçın. “Yeniden Doğuş”u Şahan Gürkan sahneye koyuyor. 

1912-1922 Yılları ve Milli Mücadele Dönemi Anlatılıyor
1912 – 1913 Balkan Savaşı sonrası Rumeli’den İstanbul’a göçmek zorunda bırakılan halkın acı veren hikâyesiyle açılan eser, 1. Dünya Savaşı yıllarını, Çanakkale Savaşı’nı, işgal yıllarındaki İstanbul’u, Bandırma Vapuru ile Samsun yolculuğunu, Amasya, Erzurum ve Sivas kongrelerini, Büyük Taarruzu, Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet’in kazanılması sürecini aryalar, düetler, koro parçaları ve danslarla anlatıyor. 

samsun-yeniden-dogus-001.jpg

Yaratıcı Kadro
Görkem Cengiz tarafından koreografisi yapılan eserin dekor tasarımı Özgür Usta’ya, kostüm tasarımı ise Gülnur Çağlayan Tuluk’a ait. Işık tasarımı O. Murat Yılmaz tarafından yapılan eserin koro şefi ise Raushan Baigulakova. Proje danışmanı olarak Cennet Türker’in yer aldığı eserin video prodüksiyonu Ahmet Şeren tarafından gerçekleştiriliyor. 

Tarihte Bir İlk: Atatürk Opera Sahnesinde. 
Atatürk rolünü Ali Murat Erengül söyleyecek. Türk opera tarihinde bir ilke imza atan eser sayesinde Mustafa Kemal Atatürk ilk defa bir opera eserinin kahramanı olarak canlandırılacak. “Yeniden Doğuş” ta Atatürk rolünü İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından tenor Ali Murat Erengül söyleyecek. Eserde Zübeyde Hanım rolünde Hatice Zeliha Kökcek, Fikriye Hanım rolünde Eda Bingöl Gürkan, Makbule Hanım rolünde Sezgi Elhüseyni, İsmet İnönü rolünde Gürkan Sezgin, Rauf Orbay rolünde Murat Göçken, Refet Bele rolünde Cüneyt Erdoğan, Cevat Abbas rolünde Yunusemre Kemal Sönmez, Asker Mehmet rolünde Bilal Doğan, İtalyan Komutan rolünde Eray Dönmez, Kaptan rolünde Hakkı Balkaş, Yunanlı rolünde Metin Bayram, Kazım Karabekir rolünde ise Hasan Çelik yer alıyorlar.
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde 26 Ekim 2019 Cumartesi ve 28 Ekim 2019 Pazartesi akşamı saat 20.00‘da Aydın Gün Salonu’nda sahnelenecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.