YENİ ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Ekonominin temel yapıları arasında bulunan İnşaat ve Otomotiv sektöründen sonra memur ve emekli kesiminin ekonomiye sağladığı katkılar gelir. Samsun memur kenti olarak anılır, bunun nedeni sanayisinin şehir ekonomisine yeterli desteği veremediği için şehrin emekli ve memurların ekonomiye sağladıkları katkıyla şehrin dönüşmesidir. Şehirden toplanan vergiler şehrin giderini karşılayamıyor, genel bütçeden sağlanan katkılarla şehrin giderleri karşılanıyor. Bu durum şehrimiz için övünülecek bir durum olmadığı gibi aksine üzüntü verici bir durumdur, şehrin ticari ve sanayi gelirlerinden elde edilen kazançlar kamu giderlerini karşılamıyorsa bu Devlete yük olduğumuz anlamına gelmektedir. Şehrimiz Bafra ve Çarşamba ovalarının Tarıma dayalı mahsulleri sayesinde mutfak giderinin en az olduğu bölgelerinden birisi olması hasebiyle Devlet memurlarının her zaman tercih ettikleri bir yerdir, hatta emekliliği gelmiş pek çok kamu görevlisi emeklilik sonrasında doğdukları şehri değil bu şehre yerleşmelerinin temel nedeni de budur. Ancak bu durum ekonomik kalkınmada yeterli olmayan, sanayileşme ve üretim konusunda ülkemizdeki pek çok Büyükşehirin gerisinde kaldığımız gerçeğini göz önüne aldığımızda hak ettiğimiz yerde olmadığımız bir gerçektir.

 

    Bu gerçekler ışığında şehrimize gerek ekonomik bakımdan gerekse kültürel bakımdan ciddi katkılar sağlayan kurumlardan birisi de OMÜ olduğu muhakkaktır. Kurulduğu günden günümüze dek milyona yakın mezun veren, yüzlerce ilim adamı yetiştiren, şehre  ekonomik katkıda bulunan bu kurum maalesef geçmişte çok kötü bazı  yöneticiler yüzünden istenilen seviyeye gelemedi. Mevcut yönetim iyi niyetli insanlardan oluşmakla birlikte beklenen icraatların hiç bir tanesini yapamadığı gibi destek verenlerin büyük bir kısmı da sükûtu hayale uğrattı, İnşallah önümüzdeki günlerde atağa kalkar da beklentilere cevap verir. Zira Karadeniz bölgesinin en büyük Fakülte Hastanesi olan Tıp Fakültesi Hastanesinin Başhekimi dahi değiştirilememiş durumda, ortada ciddi bir otorite eksikliği var, bu durumun bir an önce düzeltilmesi şart. Mimarlık Fakültesi tam bir sıkıntı, geçtiğimizde günlerde yaptığımız haberlerle ilgili Fakülte yönetimi bir öğrenci üzerinden bizi mahkemeye verdi, mahkeme bizi haklı buldu, bu konuyu detaylı yazacağımdan şimdilik geçiyorum. Diğer Fakültelerde de ciddi sıkıntılar var ancak bugünkü konumuz bu olmadığından o konulara girmek istemiyorum.

 

     Bugün yeni açılan Samsun Üniversitesinin oluşacak yeni yönetimini konuşacağız, geçici olarak OMÜ Rektörü Sait Bilgiç hoca vekaleten Rektör atandı, şimdi yeni atanacak Rektör dört gözle beklenmekte. Rektörlük için müracaat eden pek çok isim var, bu isimler üzerinde durmak istemiyorum ancak genel olarak konuyu değerlendirecek olursak atanacak Rektör şehrimiz için fevkalade önem arz etmekte. Zira oluşacak tüm kadroları yeni atanacak Rektör oluşturacak, memurundan, işçisine, öğretim üyesinden Dekanına varıncaya dek kurumu yönetecek olan tüm personeli yeni Rektör atayacak. Dekanları YÖK atasa da teklifi Rektör yapacağından onları da Rektör atamış sayılacak, hal böyle olunca da atanacak yeni Rektörün mutlaka bölgenin çocuğu olması lazım. OMÜ kurulduğu günden beri hiç bölgenin çocuğu olan Rektörler tarafından yönetilmedi, Manisa’sından Kahramanmaraş’ına, Adıyaman’ından İstanbul’una, İsparta’sından bilmem nerelisine varıncaya dek idareciler geldi tek bir tane Karadenizli Rektör OMÜ’yü yönetmedi. Siyasetçilerle ilgili isyan eden bazı aklı evveller bu konuda en ufak kelam etmezler, niçin etmezler çünkü korkarlar ki işleri düşer OMÜ’ye de gözükmezler de ondan.

 

     Bu şehir burada yaşayan, ekmeğini yiyen, suyunu içen, burada çalışan, üreten, vergi veren, istihdam sağlayan herkesin şehri ve ortak değeridir. Bu nedenle de yeni Üniversiteye atanacak olan Rektör çok önemlidir, ahbap çavuş ilişkileriyle veya siyasi beklentileri olanlar değil şehrin kültürüne, ekonomisine, maddi ve manevi değerlerine katkı sağlayacak vakur, kimsenin oyuncağı olmayan, koltuk uğruna her şeyini feda eden değil, ülke ve şehir uğruna her şeyini feda edebilecek karakterli insanlardan seçilmeli. Koltuğa oturduğunda geriye dönüp bakmayan, şehrini, geçmişini, ülke menfaatlerini unutacak kişiler o koltuğa oturtulmamalı. Ayrıca siyasetçilerin alo demesiyle ayağa kalkıp “Emredin efendim” diyecek kadar basit kişiliklerin de o makamlarda olmaması lazım, bu tür insanlar çok tehlikeli ve zararlı insanlardır. Siyasetçilerin talepleri olacak, karşılanması mümkün ve makul olanlar karşılanacak ama Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde yapılan atama gibi yasal olmayan atamayı yapanlar burada da devreye girip aynı rezaleti tekrar ederlerse emin olun şehre yazık olur. Siyasetçilere dar gelen bana bol gelir umurumda da değil, ama bu şehir hepimizin yanlış bir uygulama hatası telafi edilmez sonuçlar doğuracağını ve bunun büyük bir vebal olduğunu da unutmamak lazım. Bugünlük de bu kadar kalın sağlıcaklaaküll te smı da sükutu hayale uüyük barın hiç bşr tanesini yapamadığı gibş destek verenlerin büyük bşr kısmı da sükutu hayale uFaküll te smı da sükutu hayale uüyük barın hiç bşr tanesini yapamadığı gibş destek verenlerin büyük bşr kısmı da sükutu hayale uFaküll te smı da sükutu hayale uüyük barın hiç bşr tanesini yapamadığı gibş destek verenlerin büyük bşr kısmı da sükutu hayale uFaküll te smı da sükutu hayale uüyük barın hiç bşr tanesini yapamadığı gibş destek verenlerin büyük bşr kısmı da sükutu hayale uFaküll te smı da sükutu hayale uüyük barın hiç bşr tanesini yapamadığı gibş destek verenlerin büyük bşr kısmı da sükutu hayale uFaküll te smı da sükutu hayale uüyük barın hiç bşr tanesini yapamadığı gibş destek verenlerin büyük bşr kısmı da sükutu hayale u

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR