YENİ TÜRKİYE… KULÇKA DÖNEMİNDE

YENİ TÜRKİYE… KULÇKA DÖNEMİNDE
Evet 12 yıllık iktidar sahibi, altmış ikinci hükümetimiz yeni bir sloganla yola çıkmıştır: Yeni Türkiye…

Evet ben buna inanıyorum. Eğer Recep Tayyip Erdoğan'ın yakaladığı yükselme ve ilerleme süreci yeni hükümet de sürdürebilirse, Yeni Türkiye doğacaktır.

İşte Cumhurbaşkanlık Sarayı… 1 milyar 370 milyon liralık maliyet… Müteahhidi Erman Ilıcak, “Kremlin'den büyük mü bilmem ama biz Rusya'da buradan büyük alışveriş merkezi açtık”

“Neden Türkiye'ye büyük görüldüğünü bilmiyorum. Bu saray Anıtkabir gibi Meclis gibi çocuklarımıza bir mirastır” dedi.

TOKİ'nin taşeronu; “2015 yılında tamamını bitirmeyi planlıyoruz. Kaç odalı olduğunu bilmiyorum. 450 bin metrekarelik büyüklüğü var” dedi.

Çok az malzeme yurtdışından getirilmiştir ama projenin tamamında Türk mimarlar, mühendisler ve işçiler çalıştı.

Sanatçı Hülya Avşar, Saray için; “Hiç tahmin ettiğimiz kadar ihtişamlı değil, ben çok ihtişamlı görmedim. Abartıldığı kadar yok” dedi.

“Zaman geçtikçe bugün yapılan tartışmaların ne kadar gereksiz olduğunu anlayabileceğiz” diye düşündüğünü belirtti.

“Gezdik, gezdirdiler. Düşünüyorsunuz Putin geliyor, Papa geliyor, böyle bir yerde ağırlamış olmak çok keyifli olsa gerek. Olması gereken bir bina olmuş. Yakına gelip görmek lazım ki abartıldığı kadar olmadığına karar verdim”… “Neredeyse benim evim daha şaşalı diyecektim. O kadar diyemedim tabi” diye konuştu.

Bir de sanatçı İbrahim Tatlıses ağzından duyalım:

"Sanki Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmadı gibi bir algı oluşturdunuz. Bu ne Allah aşkına! Şunu söyleyebilirsiniz; 'bugüne kadar kimsenin aklına gelmedi, neden bu hükümetin aklına geldi' deyin, anlarım”.

“Ama 'kendilerine saray yaptırdılar' cümlesini anlayamam. Efendiler, ben kendimi bildim bileli Amerika'nın Beyaz Saray'ı vardı. Ne yani, onların Beyaz Saray'ı varsa bizim de Ak Saray'ımız olmasın. Yoksa yakıştırmıyor musunuz? Unutmayalım ki burası da Türkiye Cumhuriyeti. Bence yakışır. Hem de çok yakışır..." ifadelerini kullandı.

Osmanlı

'nın sarayları yüz karası! Neden derseniz; hepsi Yahudi bankerlerinden yüksek faizle alınan kara paralarla yapılmışlar. Paraları kapitülasyonlarla ve duyun-i umumiyye hesabından ödenmeye çalışılmış. Osmanlı perişan edilmiştir. İşte bugünkü saray, tamamen Türk sermaye ve adamlarıyla ve kendi parasıyla yapılmış. Tanzimat padişahlarının yitirdiklerini Avrupa'ya ve dünyaya duyurmuştur.

İşte Putin geldi… eski Hükümet başı Mesut Yılmaz'ın astronomik fiyatlarla aldığı doğalgazın fiyatı hala normale indirilemedi. Doğalgaz Avrupa'ya Türkiye üzerinden yapılacaktır.

Erdoğan 2013'te Putin'e, "Şangay İşbirliği Teşkilatı'na Türkiye'yi alın ve bizi bu sıkıntıdan kurtarın" dedi. Erdoğan'ın “sıkıntı” dediği AB'ydi. Bugün AB, Ruslar için çok daha kritik bir sıkıntı.

 “Türkiye'yi oraya hayatta almazlar” diyenler çoğunluktaydı. Bir sonraki adımda Türkiye, 6 üyesi bulunan ve dünya petrol üretiminin yarısından fazlasını elinde bulunduran örgüte “diyalog ortağı” oldu.

Bu ilk adımdı. Şimdi Rus medyası Türkiye'nin yakın zamanda Şangay İşbirliği Örgütüne kabul edileceğini iddia etti. Avrasya uzmanlarından Pepe Escobar, Putin'in Türkiye'nin Şangay Örgütüne kabulü için bir süredir lobi faaliyeti yaptığını söyledi.  “Türkiye, Şangay İşbirliği Örgütüne üye olmak üzere” ifadesini kullandı.

 

Bu da şu anlama geliyor. Türkiye'nin de katılımıyla Yeni İpek Yolu Projesi yakın zamanda hayata geçirilecek. Yeni Türkiye'nin artık yönünün Batı'ya değil Doğu'ya dönük olduğu, gerçek yerinin de Avrasya olduğu yönünde.

Putin'in son ziyaretinde Güney Akım'ın iptali yerine Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz transferi gündemin ilk sırasındaydı. Rusya, Avrupa'ya karşı “enerji savaşı” başlattı. Sadece doğalgaz ortaklığı değil içerisinde ticari ve turizm birliktelikleri de olan bir dönem bu.

Rusya hem Batı'ya rest çekiyor… Türkiye'yi öne çıkararak amorti etmeyi planlıyor.

Türkiye'nin doğal bir avantajı var. Yıllardır hiçe sayılan “geçiş ülke” olma özelliğini Erdoğan yönetimi sonuna kadar ve de en verimli şekliyle kullanıyor.

Papa'nın da ilk ziyaretçi oluşu, Yeni Türkiye'nin dinlerarası diyaloğa işaret etmektedir. İşte Yeni Türkiye kuluçka dönemini aşacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih Parlak Arşivi
SON YAZILAR