Yeni sezonda fındık yetmeyecek mi?

Yeni sezonda fındık yetmeyecek mi?
Son günlerde büyük bir Artış ile Gündemdeki yerini koruyan yeni sezona yetmeyecek korkusu mu fiyatları çıkarıyor düşüncesine konu ile açıklamalarda bulunan İhracatçı ve Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz

Şu andaki fiyat artışı tamamen eldeki FINDIĞIN özellikle markalı ürünler üreten büyük sanayilerin ihtiyacını karşılayamacağı düşüncesi ile uluslararası büyük sanayilerin FINDIĞA olan talepi sebebi ile yükseldiğini belirtti.

Dünya üretiminin %75’ni üreten Türkiye'deki yaşanan doğal affet fındık fiyatlarının rekor düzeye ulaşmasını sağladı. Bu fiyat artışındaki en büyük etkenin DÜNYANIN en büyük çikolata firmalarının ürettiği markalı ürünler için ihtiyacı olan fındığı bu sene için tedarik edememe korkusu olduğu Markalı ürünler üreten büyük çikolata sanayileri Üretmek zorunda oldukları ürünlerde kullanmak zorunda oldukları Ve Fındığı Dünya'daki üretim düşüşünden dolayı tedarik edemeyecekleri ve üretimlerinde sıkıntı yaşayacak korkusu yaşamaları sebebi ile tabiri caizse ne bulursa almak zorunda kaldıkları için fiyatların rekor düzeye ulaşmıştır. rekoltenin tahminlerden düşük çıkması da fiyatlar üstünde büyük baskı oluşturabilir. Fındık rekoltesinin nasıl ihtiyaçtan fazla olduğu senelerde fiyatların keskin düşüşler ekonominin arz/talep dengesi kuralına bağlanıyorsa bu seneki gibi rekor düşük rekolte olduğu yıllardaki fiyatlardaki bu Artış kesinlikle arz ve talep dengesinin bir sonucu olarak görülmeli. Önümüzdeki seneye devir stok beklemediğimiz için fındık fiyatları yüksek seyrini devam ettirme olasılığı yüksektir. Türkiye artık 700.000 ton rekolte olsa bile tüm fındığını satma olanağına sahiptir. Fiyatlardaki dalgalanmaların kişilerle ilgisi yoktur. Fındık artık serbest piyasa koşullarında arz/talep dengesine değerini bulmaktadır.

                                                                                                              Çarşamba Ticaret Borsası

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.