Yeni kredi paketi görüşmeleri başladı

Yeni kredi paketi görüşmeleri başladı
Kemer sıkma yasalarının parlamentoda onaylanmasının ardından Yunanistan ile Troyka arasındaki yeni kredi paketi ile ilgili görüşmeler bugün başladı.

Yunanistan'da Siriza hükümeti, "dayanıklık testi" olarak nitelendirilen ve dün sabaha karşı yapılan ikinci reform paketi oylamasında da parlamentodan destek aldı.

Görüşmeler, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Avrupa Birliği'nden oluşan Troyka ile Yunanistan hükümetinin temsilcileri arasında yürütülüyor. Görüşmelere, AB’den Declan Costello, IMF’den Paul Thomsen, AMB’den Rasmus Ruffer ve Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) Nicola Giammarioli ve Yunanistan’dan Ekonomi Kurulu başkanı Yiorgos Huliarakis katılıyor.

Yunanistan Hükümeti zor olacağı kesin görüşmelerin 18 Ağustos’ta Avrupa Senatosu’nda onaylanabilmesi için 12 Ağustos’a kadar tamamlanmasını istiyor. Varılacak anlaşmanın 18 Ağustos'ta onaylanması durumunda, Yunanistan, 20 Ağustos’ta AMB’ye, Yunanistan devlet tahvillerinin karşılığı olarak ödemesi gereken 5 milyarlık euro krediyi alabilecek. Taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda alınacak kararlar 2018’in sonuna kadar uygulanacak.

Görüşmelere Delia Velculescu önderliğindeki IMF heyetinin de Atina’ya gelmesi bekleniyordu; ancak, katılım ülke temsilciliği düzeyinde oldu.

IMF'nin istediği yerine getirildi

IMF'nin Yunanistan'daki ülke temsilcisi Paul Thomsen, üst düzey katılım için, Yunanistan hükümetinin, IMF Başkanı Christine Lagarde’dan resmî şekilde Atina’ya heyet göndermesini istemesi gerektiğini, ancak şimdiye kadar böyle bir talepte bulunmadığına işaret etti.

Talepte aynı zamanda Yunanistan’ın Mart 2016’da tamamlanacak olan şimdiki programın devam etmesini isteyip istemediği, yoksa başka bir kredi programı önerdiği açık olarak belirtilmesi gerektiğini söylemesi üzerine, Yunanistan hükümeti, istenen talebi hemen yerine getirdi,

Capital controls devam ediyor

Bugün 300 euro çekebilmek için birçok Yunanlı banka gişelerinde ve ATM’lerde saatlerce bekledi. Önümüzdeki hafta çekilebilecek toplam para limiti 420 euroya çıkacak, ancak günlük limit 60 euroyu aşmayacak.

Syriza'nın firesi azaldı

İçeride tartışmalar ve ve dışarıda protesto gösteriler arasında yapılan oylama dün sabah saat 4.40’ta tamamlandı. Yunanistan parlamentosundaki oylamada kullanılan toplam 298 oydan 230 evet, 63 hayır ve 5 çekimser çıktı. Oylamada Syriza’dan, 31'i hayır ve 5'i çekimser olmak üzere toplam 36 milletvekili karşı oy kullandı. Parlamentoda 15 Temmuz'da yapılan ilk oylamada 39 Syriza milletvekili karşı oy kullanmıştı.

Bu oylamada dikkatleri çeken, önceki oylamada “hayır” oyu kullanan eski Maliye Bakanı Yianis Varufakis’in “evet” oyu kullanması oldu.

Yakıt yardımı kesilecek, vergi borçları yeniden yapılandırılacak

Syriza hükümetinin "acele" nitelikli olarak parlamentoya getirdiği ve oylamada kabul edilen tasarı, gayrimenkuller için uygulanan ek vergilerin 2016'ya kadar sürdürülmesini öngörüyor. Ayrıca, ailelere yapılan yakıt yardımlarının kademeli olarak kesilmesinin hüküm altına alındığı yasa gereği kira gelir vergileri ve ödeme süresi sona eren vergi borçları yeniden yapılandırılacak. Yasa ile ayrıca, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihale yoluyla satılmasının yolu da açıldı. Oylanan paket, yeni bir hukuk mahkemeleri yasasının çıkarılmasını da içeriyor.

Yasanın "acele" olarak parlamentoya geçirilmesini eleştiren Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu bu adımı demokrasiye karşı uygulanan “kaba bir saldırı” diye nitelendirdi. Böylece hükümetle arasındaki anlaşmazlığı daha da belirginleştirdi. Bu gün öğlen saatlerinde kendi isteği üzerine başbakanlık bürosunun bulunduğu Maksimu’da Başbakan Aleksis Çipras ile buluşacağı açıklandı. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.