YAYINEVİ SAYISI AZ

YAYINEVİ SAYISI AZ
"İLGİ ÇOK, YAYINEVİ AZ"

TÜYAP Karadeniz 2. Kitap Fuarı dolayısıyla Samsun'a gelen ünlü yazar Gülsevin Kıral, fuar hakkındaki görüşlerini aktardı. Fuara ilginin yüksek olduğunu kaydeden Kıral yayınevlerinin katılımının ise beklediğinden az olduğunu söyledi.

"SIĞINMACILARIN ÖYKÜLERİNİ OKUDUM"

Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan son kitabı Umut Sokağı Çocukları adlı romanda, son dönemde çok gündeme gelen bir toplumsal sorunu çocukların gözünden anlatan ve her anlamda konuşması bile zor ve yaşayan bir meseleyi yazmanın kendisine nasıl hissettirdiği sorusuna cevap veren Kıral, "Umut Sokağı Çocukları’nı yazmaya başlamadan önce internette geniş bir araştırma yaptım ve Suriye’de yaşanan insanlık trajedisine sanal olarak tanıklık ettim. Savaş nedeniyle öksüz, yetim kalan çocukların ve evleri, kentleri yıkıldığı için göç etmek zorunda kalan sığınmacıların yaşam öykülerini okudum, videolarını seyrettim. Bunların yanı sıra işkence gören, işkence sırasında ölen ya da protesto gösterilerine katıldığı için kaçırılan çocukların hikâyelerini de okudum. Doğal olarak çok sarsıldım, çok etkilendim" dedi.

"DOSTLUĞUN ROMANI"

'Umut Sokağı Çocukları' kitabında hayatın tüm gerçekliğini biraz da içinde mizah barındıran bir üslupla ele alan Kıral, 'Kitapta işlenen konunun ağırlığını bir yana bırakarak kitabın adı gibi umut dolu bir anlatım seçmişsiniz. Hayatın acıtıcı gerçekliğini umut dolu bir söylemle yazmanızı açıklar mısınız biraz?' sorusuna cevap verdi. Ünlü yazar Gülsevin Kıral şöyle konuştu: "Ben umudun, dostluğun, kardeşliğin romanını yazmak istedim. Çevremde Suriyelileri’in savaştan, yıkımdan, ne denli zor şartlardan geldiğini göz ardı eden ve onların sokaklardaki varlığından rahatsızlık duyan kişiler vardı. İstedim ki bu roman, umudun, sevginin, dostluğun galip geldiği bir roman olsun. Önyargılarımızı bir yana koyarsak, ne kadar kolaylıkla bir araya gelebileceğimizi, ne güzel bir yaşam inşa edebileceğimizi göstersin"

"İLGİDEN MEMNUNUM"

2. Karadeniz Kitap Fuarı hakkındaki gözlemleri ile çocuk ve gençlik edebiyatına gösterilen ilgiyi nasıl değerlendiren Gülsevin Kıral, "İkinci Karadeniz Kitap Fuarı’nı ilk kez ziyaret etme olanağı buldum ve okurlardan yoğun bir ilgi gördüm, çok memnun oldum. Buna karşılık yayınevlerinin katılımı beklediğimin altındaydı. Fuarda daha önce kitaplarımı okumuş çocuklarla bir araya gelmek, kitaplarımı okumuş bir genç kızın şimdi kardeşine kitap alması benim için çok kıvanç vericiydi. Çok mutlu oldum. Çocuk ve gençlik edebiyatına ilgi her geçen gün artıyor, yayınevleri bu alana daha fazla önem veriyor, daha nitelikli eserler basılıyor. Bu ivmenin artarak devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"KİTABI BİRLİKTE OKUYUN"

Çocukların okuma alışkanlıklarını arttırmak adına ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Kıral, "Kitabın çocuğun gelişiminde, kişiliğinin oluşmasında paha biçilemez bir önemi var. Hayatını anlamlandırmaya, yaşadığı olayları yorumlamaya, seçimler yapmaya çalışan çocuk başka deneyimlere de ihtiyaç duyuyor. Bu noktada kitaptan daha cömerdi var mı? Kitap çocuğa başka insanların zihinlerinde dolaşma, onların tecrübelerinden, fikirlerinden yararlanma olanağı tanıyor. Çocuk edebiyatının kilometre taşlarından biri sayılan Harry Potter serisini okuyan ve okumayan çocuklar arasında yapılan bir araştırma, okuyan çocukların daha hoşgörülü, farklı olana daha saygıyla yaklaşan, ırkçılıktan uzak bireyler olduğunu göstermiş. Kitapların kelime dağarcığını ve bilgi haznesini zenginleştirdiğini, anlama ve konuşma yeteneğini artırdığını, odaklanma ve öz disiplini geliştirdiğini ve kitap varsa bireyin kendini asla yalnız hissetmeyeceğini söylemeye gerek bile yok. Çocuğun kitaba ilgisini artırmak için, sanırım ilkinseçimlerini kendisinin yapmasına olanak tanımalı. Bir kitabı paylaşmanın zenginliğini yaşayabilmek için velilerin de çocukla birlikte o kitabı okumasını tavsiye ederim" şeklinde konuştu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.