YAŞAMIN İÇİNDEN

"Adam Olmak" deyimi salt eril kişi için değil dişil olanları da kapsar.Erkeğe "adam gibi adam" diyebiliyorsak neden kadına "kadın gibi kadın"diyebilmekten bir sakınca duyalım.

Adam olmak uzun ve zorlu bir süreçtir,sonu yoktur.Erdemli olmaktır.İlkeli,prensipli,öz disiplinli,omurgalı bir yaşam sürmektir.

 " Adam Olmak" deyimiyle belirtilen,toplum tarafından zorla bireye,istenilen bir ahlaka,tavra ve duruşa sahip olmak,erkek egemen kültürünün duruşunu temsil etmek ya da olumlu olarak tanıtılan  belli bir kalıplara uymak da değildir.

Kuralı koyan toplumun genelinin gölgesinde ya da ailenin klan ezberinde,onların istediği gibi yaşamak,kaz gibi önündekinin ayak izlerini takip etmekle adam olmaktansa olmamak daha iyidir.Adam gibi adam,insan gibi insan,gerektiğinde toplumun büyük çoğunluğunca benimsenen yapıları sorgular,tartışır.Kitlelere ters düşse de bu sorgulayan ve onlardan ayrılan insan için normaldir.

Kişilere göre yaradılışla ilgilidir.Yine bir başka görüşe göre sonradan edinilir.Halk arasında "paraşüt kumaşından smokin  olmaz,"hamuru iyi olmayan kişi adam olmaz."Veya "Katranı ne kadar kaynatsan da olmaz ki şeker,cinsine yandığımın cinsi cinsine çeker",sözleri sonradan gelişimin zorluğunu vurgulasa da bu,imkansız da değildir.

Adam olmak,yılmadan,vazgeçmeden asla umudunu yitirmemektir.Hiç kimseye göbeğinden bağlı olmadan,özgürce yaşamaktır."Bir kalıba kendimi uydurayım da beni sevsinler,saygı göstersinler" diyenler ancak kendilerini aldatırlar. Aynaya bakmaktan korkan kişi başkasının  yüzüne de bakamaz.Onurlu,kültürlü,görgülü ve sevecen olmak,günü kurtarmak,ucuz hesaplar adamı olmak değildir."Gelene ağam gidene paşam" demek de değildir.Başta bilgelik,dürüstlük çalışkanlıkla görev bilinci ile adil davranarak yaşamaktır.

Adam gibi adamın neyin ve kimin karşısında,kimin yanında olduğu bellidir.Bir konuda karar verirken "Ne şiş ne de kebap yanmasın,aman o kırılır,aman bu gücenir" diye politikleşmez.O, ortamlarda ona buna laf sokuşturup ortamın huzurunu bozan burnu havalardan değildir.Kendini övmez,bunun kendini küçültmek olduğunun bilincindedir.Adam gibi adam çevresi ile kendini beli eder.Arkadaşlarını,dostlarını ince eleyerek seçer. "Aptallarla tartışma,çevredekiler farklılığımızı anlamayabilir." sözünü hep aklında tutar.

O düşünerek söz eden,eylemde bulunan insandır.Yaptıktan sonra düşünen,boşboğazlılık sonrası sürekli hayıflanan avam değildir. Kendi nefsini,yine kendi öz iradesiyle terbiye etmiş,kendini yontmayı ve doğru olanı yapmayı kendine görev bilmiştir. Bir babanın çocuğuna vereceği anlamlı öğüt şöyle olabilir." Özünü ara evlat,ama örnek kopyalama ve özgür ruhundan asla vazgeçme."


Adam olmak,gerekirse yolda yalnız yürüyebilmektir. "Olduğu gibi görünmek,göründüğü gibi olmaktır." Adam gibi adam olmak demek omurgalı bir varlık olmanın şuuru ile hareket  etmektir."Boş ver kasma ya bu kadar" tiplerinin algılayamadığı bir yaşamdır.


 "Ne haz,ne şan şöhret,ne iktidar; özgürlük,yalnızca özgürlük" deyişini benliğinde hissetmektir.Etiket,paye,mevki ve paradan güç almadan kalıbına bakmadan içeriğe bakmaktır.


Ölçülü ve dengeli olmak yaşamın anahtarıdır.Ölçüyü bulabilmek için çevresine ve kendisine objektif  bakabilmek,aynayla korkmadan gerçek anlamda yüzleşebilmek gerekmektedir.Bu zor bir zanattır,ancak ömür boyu uğruna bilgece emek verilerek yaşanır ve hayat sınavı bir nefes sonu biter

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Lütfi Özkan Arşivi
SON YAZILAR