Yapay akciğer takılan hasta yaşama döndü

Yapay akciğer takılan hasta yaşama döndü
ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde, sıtma hastalığı sonucu ölümcül akut solunum sıkıntısı sendromuna (ARDS) yakalanan 56 yaşındaki Selçuk Yıldırım'a Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntemle yapay akciğer takıldı.

İş seyahati nedeniyle Tanzanya'ya giden Selçuk Yıldırım, Adana'ya dönüşünde sıtma hastalığına yakalandı. Tedavi olmasına karşın rahatsızlığı ilerleyen Yıldırım ölümcül olarak seyreden ve akciğerlerin tamamen kapanarak nefes almasını engelleyen ARDS'ye yakalandı. Durumu ağırlaşınca Balcalı Hastanesi'ne sevk edilen Yıldırım'a, Prof. Dr. Murat Gündüz eşliğinde süpernova tedavi yöntemi ile yapay akciğer takıldı. Türkiye'de ilk kez uygulanan yöntemle Yıldırım tekrar hayata döndü.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANDI

Operasyonu gerçekleştiren Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz ise hastanın tedavi gördüğü sırada sıtmaya bağlı ölümcül ağır 'ARDS'nin hastalığı tetiklediğini, akciğerin neredeyse tamamen fonksiyon göremediğini söyledi. Bu tür hastaların bir bölümünde suni solunum cihazlarının da yetersiz kalabildiğini belirten Prof. Dr. Gündüz şöyle dedi:

"Böyle durumlarda yapay akciğer cihazları hastaya ileri yaşam desteği sağlıyor. Yapay akciğer uygulaması tedavi edici olmaktan çok, akciğerin tedavisi için zaman kazandıran uygulamadır. Hastamızda yapay akciğer yardımıyla yapay solunum cihazı kullanılarak akciğerin ultra korunması olarak bilinen tedavi yöntemi (süpernova) başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu tedavi yöntemi ülkemizdeki ilk uygulamalardan biridir."

4 MERKEZDEN BİRİ

Uygulamaların arkasında geniş bir akademik kadro ve sağlık çalışanından oluşan ekip desteği bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gündüz, Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Ünitesi'nin, ABD'de bulunan Extracorporeal Life Support Organisation'a (ELSO) kayıtlı Türkiye'deki 4 merkezden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Sağlığına kavuşan Selçuk Yıldırım ise kendisini yeni doğmuş gibi hissettiğini, sıtma sonucu ölümle pençeleşirken bu yeni uygulama ile yaşama döndüğünü vurguladı. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.