Yahya Kemal' i hatırlamak...

Asıl konuya geçmeden önce değerli okurlarımızı saygıyla selamlıyor, yayın hayatının ilk yılını henüz doldurmamış olan Denge gazetesi'ne ve çalışanlarına başarılar diliyorum.
Bundan böyle pazar günleri hemen her konuda düşüncelerimi ve yorumlarımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
  Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008 yılını Yahya Kemal Beyatlı yılı ilan etti. Bu kapsamda belediyeler, üniversiteler ve çeşitli kuruluşlar etkinliklerine devam ediyorlar. Ben de Yahya Kemal yılının başlangıcında kurulan Denge gazetesindeki ilk yazımı büyük şairin hatırasına hasretmenin yerinde olacağını düşündüm.
   Böylelikle Samsun'da da üstadı bilenlerin ve onu hatırlayanların bulunduğunu göstermek istedim. Yahya Kemal, bir senenin ismine ithaf edilmesini fazlasıyla hakeden bir şairimizdir.
  Çünkü;
  Milletimizi yaralayan ve inciten yazarların nobel ödülü aldığı yerde millet, memleket, tarih sevgisini yaşamış ve şiirlerine konu etmiş bir şair, hiç değilse anılmayı elbette haketmiştir. Dahası; "süleymaniye'de bayram sabahı'' şaheserinde asker,sivil,ervah,ecdat bütün bir cumhuru,yani koskocaman bir milleti Süleymaniye Camiinde toplama kudretini gösteren bir sanatkarı anmak bu milletin kadirşinaslığını gösterir.
  Benim gücüm Yahya Kemal'i anlatmaya yetmez. Bu yazıda sadece onun Türk Edebiyatı'nda müstesna bir yere sahip olduğunu belirtmek istedim. Ruhu şad olsun.

 Biz ol aşıklarız ki; dağımız merhem kabul etmez.
 Gönül hem bir deva-i mutlak ister hem kabul etmez.
 Felekten şah-ı dar-u verseler bir dem kabul etmez.
 Yanar bir çöldür iklim-i mehabbet nem kabul etmez.
 O gülzarın ki ateştir gülü şebnem kabul etmez.
                                                         Yahya Kemal

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR