“Yabancı Popçulara Değil, Ecdadınıza Özenin.”

“Yabancı Popçulara Değil, Ecdadınıza Özenin.”
Osmanlı tarihinin günümüzde dizilerde çarpıtıldığını, gerçek yönlerinin açıklamadığını söyleyen Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Türk Milleti'ni kendi tarihinden uzaklaştırılarak bilinçli bir tarih yozlaştırılması yapıldığını öne sürdü.

İlkadım Konferansları Okur Yazar Buluşmaları kapsamında Samsunlularla buluşan Araştırmacı Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Ertuğrul Gazi'den Kanuni'ye Osmanlı Medeniyeti konulu konferans verdi. Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen söyleşide yazar Talha Uğurluel, Sahnede kullandığı görsellerle birlikte Kanuni'nin doğumundan sancağa ve tahta çıkışına kadar geçen sürede yaşadıkları, seferleri, bıraktığı eserleri, yaptırdığı kaleleri ve Osmanlı'nın yönetim şeklini çektiği fotoğraflar eşliğinde anlattı.

BİLİNÇLİ OLARAK TARİHİMİZİ YOZLAŞTIRIYORLAR
Televizyon ve gezi programlarıyla 7'den 70'e herkese tarihi sevdiren Talha Uğurluel, Tarihin doğru okunması ve okutulmasının öneminden bahsetti. Talha Uğurluel, “ Tarihimizi dizi filmlerinden öğreniyoruz. Gerçekle alakası olmayan bir şekilde topluma sunulan filmler tarihimizin önemli şahsiyetlerine saygı duyulmasının önüne geçiliyor.”dedi. Kanuni'nin dizilerde anlatılmak istendiği gibi şatafatı seven, hazine mallarını dağıtan, zevk ve sefa içerisinde yaşayan biri olmadığını söyleyen Uğurluel, Bu tür yakıştırmaların Avrupalı oryantalistlerle, bunların Türkiye'deki uzantıları tarafından, özellikle diziler aracılığı ile yapıldığını kaydetti.

DİZİLERLE TARİHİMİZİ ÇARPITIYORLAR
Muhteşem Yüzyıl dizisinde anlatılan Hürrem Sultan'ın da anlatıldığı gibi bir karakter olmadığından söyleyen Talha Uğurluel, “Televizyona bakıyoruz, padişah sefere gidince kadınlara gün doğuyor, herkes birbirinin kuyusunu kazıyor. Ya sizin eşiniz, çocuğunuz sefere çıksa arkasından ne yapardınız. Tabi ki dualar edip arkasından hayırlı dönmesi için hayırlar yapardınız. Gerçekte de öyle, ama diziye bakıyoruz herkes birbiriyle düşman. Hürrem Sultan'ın bugün bile ayakta duran ve hizmet veren 500 yıllık yaptırdığı külliyeler, medreseler var. Öyle bir kadını dizide yerden yere vuruyorlar.” dedi.

BALOLARDA OSMANLI KIYAFETİ GİYERLERDİ.
Osmanlı'nın en ihtişamlı dönemlerinde batılı liderlerin Osmanlı özentisi içersinde olduğunu kaydeden Uğurluel, “ Batılı liderler, dünyaya hükmeden cihan devleti Osmanlı'ya hayrandı. Avrupa'da yapılan balolarda batılı liderler ve eşleri Osmanlı kıyafetlerini severek giyerlerdi. Bunları dönemin şato ve kraliyet saraylarındaki tabloları incelediğinizde görürsünüz. Günümüz gençliğine baktığımızda ise, yabancı popçu ve topçuların resimlerini odalarına astığını görürüsünüz. Neden kendi tarihimizle gurur duymuyoruz. Popçu ve yabancı futbolcuların resimleri yerine Osmanlı minyatürlerini duvarlarınıza asın” dedi.

“TARİHİNİ BİLMEYENİN GELECEĞİ OLMAZ”
Tarih'in milletin hafızası olduğunu söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Hafızasını kaybeden bir insanın nasıl geleceği olmazsa, tarihini bilmeyen milletlerinden de geleceğinin olması mümkün değildir. Tarihini kötüleyen, öz değerlerine yabancılaşan, geçmişteki büyük kahramanlarını hain, hainleri de kahraman ilan eden bir nesil yetişirse, Allah korusun, geleceğimiz karanlık ve endişe verici olur. Çünkü maziden beslenmeyenlerin geleceği, hiçbir zaman emniyet altında olmamıştır. Dolayısıyla köklerimiz maziye, dallarımız istikbale uzanmalıdır.” diye konuştu.

Konuşmanın sonunda Başkan Tok, yazar Talha Uğurluel'i tebrik ederek çiçek takdim etti. Tok, ayrıca belediye olarak oluşturdukları Kültür Hatıra Ormanına adlarına birer adet selvi fidanı diktiklerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.