Vezirköprüdeki tarım arazisi tahsis tartışması

Vezirköprüdeki tarım arazisi tahsis tartışması
48 dönümlük tarım arazisinin, belediye tarafından 30 yıllığına Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne tahsis edilmesi, mahalle halkının tepkisini çekti. 

Vezirköprü Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu, Oruç Mahallesi'nde bulunan 48 dönümlük tarım arazisinin Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne tahsis edilmesine yönelik tepkilerin anlaşılmaz olduğunu ifade ederek, söz konusu arazinin "milli ekonominin temeli ziraattır" düsturuyla enstitü tarafından kullanılacağını bildirdi.  

Büyükşehir Belediye Kanunu ile daha önce köy statüsünde bulunan kırsal yerleşimden Oruç'ta, köy tüzel kişiliklerinin kaldırılmasıyla belediyeye devrolan 48 dönümlük tarım arazisinin, belediye tarafından 30 yıllığına Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne tahsis edilmesi, mahalle halkının tepkisini çekti. 

Tepkiler üzerine Vezirköprü Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu üyeleri Uğur Yazıcı, Mehmet Kuzubaş, Bekir Teber, Salih Sefacı ve Kurtça Demir yaptıkları toplantının ardından komisyon olarak açıklama yaptı.

Komisyon, söz konusu arazinin 6330 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile belediyeye geçtiği hatırlattı.

 Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün, 30 Mart 2017 tarihli yazısıyla söz konusu arazinin, yeni tohum çeşitleri geliştirme, yöreye uygun bitkisel üretim çeşitliliğini arttırma çalışmaları ile çiftçilere budama ve aşılama eğitimleri vermek üzere meyve bahçesi oluşturma hedefiyle 30 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istediğini belirten komisyon, bu talebin uygun görüldüğünü belirtti. 

Bunun üzerine, tarım arazisinde üretim yapan ve sözleşme süresi 11 Mart 2018'de bitecek Hasan Sünel'e, Oruç Mahallesi Muhtarı aracılığıyla 31 Ekim 2017'de tebliğ yazısı gönderildiğini aktaran komisyon, açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

"Günel’in sözleşmesi bitmesine rağmen hasadın kaldırılması beklenmiştir. Enstitü hasat bittikten 2 ay sonra araziye işlemek için girmiş bulunmaktadır fakat çiftçilerimiz ve muhtarımız bu durumu bildikleri halde hiçbir şeyden haberleri yokmuş derecesine davranış göstererek enstitüsü görevlilerini araziye sokmamışlardır. Biz bir taraftan 'Vezirköprü’ye bir devlet hizmeti gelmiyor' diye sitem ederken bir taraftan da ayağımıza gelmiş hizmeti yaptırmamak için direnenleri anlamıyoruz. 'Milli ekonominin temeli ziraattır' düsturuyla bu arazi, tarım arazisi olarak Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından kullanılacaktır." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.