Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

VERMEDİ MA’BÛD NEYLESİN MAHMUD !

Türk edebiyatına giren ilginç olaylardan biri de “Vermeyince Ma’bûd , Neylesin Sultan  Mahmud anlatımıdır. Birinci Sultan Mahmud zamanında Üsküdürda , yorgancılık işi yapan TIKANDI baba isminde bir şahıs varmış.

Başından, ta çocukluğundan itibaren geçen birçok olaylarla KISMETSİZLİĞİ bir nevi ün gibi yayılan TIKANDI baba, Çocukken, su almak için çeşmeye gitse su akmaz olur, “Tıkandı baba” diye, boş testi ile geri dönerken, eline para tutuşturup, ekmek al deseler “TÜKENDİ” diye, eli boş dönermiş.

 

Yine böyle bir Ramazan günü, Saraya iftar için çağrılan birçok seçkin zevatın yanında, Tıkandı Baba gibi kendi halinde, gariban insanlarda  Ramazan’da,Sultan Sofrasına davet edilir,( DİŞ KİRASI )denilen, yemekten sonra  Sultanın hediyesi ile,hediyelendirilerek yemek sonrası uğurlanırlarmış.

 

Davet edilenlerin  bilinen şahıslardan gayri kişilerin durumu ilgililerce incelenip Sultan’a bilgi verilir, verilen hediyelerde değişiklik arz edermiş. Tıkandı Baba, da Sultanın iftar sofrasında yerini alır, İftar edllir, İbadet,dua ve Hoca efendilerin sohbetlerinden sonra, diğer misafirlerle birlikte, Tükendi baba da yol edilirken, Eline bir tepsi baklava verilir. Tıkandı baba, sevinç içinde tepsi ile saray dan kısa bir mesafede uzaklaşmışken,  önüne bir Yahudi çıkar, “Abe kuzum sen zaten Sultan sofrasında  her nimeti tattın, şu elindeki baklavayı bana sat, hem yük taşımaktan kurtulur, şu iki altını da cebine atarsın” diyerek teklifte bulunur, Tıkandı baba da iki altın iyi bir para diyerek  tepsiyi adamın eline tutuşturarak, sevinç içinde evinin yolunu tutar. Yahudi ise gizlice geldiği gibi yine gizlice aniden kaybolur.

 

Tıkandı Baba nın durumu hakkında , verilen bu hediyeden sonra bir değişiklik olup olmadığı konusunda bilgi almak istiyen 1. Sultan Mahmut, tebdili kıyafetli hafiyelerini göndererek,  Nasibi kapalı Tıkandı Baba’nın durumunda bir değişiklik olup olmadığını merak eder. verilen tepsinin, bir Yahudi tarafından 2 altına satın alındığı bilgisini öğrenirler.

 

Bu olay ikinci defa tekrar eder. Yahudi yine içinde Yüzlerce altın olan tepsiyi 2 altına satın alarak kaybolur gider. Sultan bu hediye baklava tepsinin her diliminin altına birer altın yerleştirerek , bir tepside 100 e yakın altın koydurmuşken, 2 altın mukabilinde Tıkandı Baba tarafından Yahudi’ye kaptırması karşısında  şair ruhlu Sultan “vermeyince  Ma’bûd  Neylesin Sultan Mahmud” deyişi  ile günümüze kadar gelen ibret verici bir olay’ tarih sayfalarına girmitir.

 

Bu diş  kirası meselesini bilen  Yahudi’nin saray kapısınıda daha birçok kişiyi kandırdığı anlaşılması üzerinde, Hafiyeler in olayı takibi ve  Yahudiyi  suç ustü yakalamaları sonucu ,Yahudi cezalandırılarak  ö bölgeye girmesi yasaklanmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR