Velilerini Kanser Taramasına Götürdüler...

Velilerini Kanser Taramasına Götürdüler...
SAMSUN’da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinesinde ortaokul öğrencilerine yönelik 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' projesi başlatıldı.

Proje kapsamında görsel tasarım hazırlayan öğrenciler velilerini ve çevrelerindeki büyüklerini ücretsiz kanser taramasına götürdü. Proje kapsamında öğrencileri, kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu anlatıldı. 

Samsun'da İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün koordinesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlkadım Belediyesi işbirliği ile 'Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider' adlı proje geçen 10 Şubat’ta başlatıldı. Kentteki tüm ilçelerindeki 300 okul, 74 bin ortaokul öğrencisi, 22 doktor ve 44 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, öğrencilere kanserde erken teşhisin önemi, kanserden korunma yöntemleri gibi konularda bilgi verildi.

Proje kapsamında düzenlenecek görsel tasarım yarışması için öğrenciler çeşitli tasarımlar hazırladı. Bunun dışında yarışmada en çok puanı almak isteyen öğrenciler, velilerini ve çevresindeki yetişkinleri kanser taraması için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) yönlendirdi. Çocuklarının projeye katılmaları nedeniyle öğrenci velileri ve çocukların yönlendirdiği diğer yetişkinlere KETEM’de ücretsiz kanser taraması yapıldı. 

'ÇOCUKLARIN VELİLERİNİ KANSER TARAMASINA GÖTÜRMELERİNİ SAĞLADIK'

İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, kanserin öldürücü, ancak alınan tedbirlerle önlenebilir, erken yakalandığında da tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "Amacımız bu konuda farkındalık oluşturmak. Özellikle orta okul öğrencileri hedef kitle olarak belirledik. Çocuklarımıza ‘Size ihtiyacımız var. Hep siz büyüklerinizden bir şey öğrendiniz şimdi sıra sizde’ dedik. Onlara önlenebilir tedavi edebilir kanseri anlattık. Onların velilerinin, diğer büyüklerinin KETEM’lere gelip tarama yaptırmalarını sağladık" dedi.

Öğrencilerin yapacakları tasarımlarda meme kanserini temsilen pembe rengi, rahim ağzı kanserini temsilen mavi rengi, kolorektal kanserini temsilen de yeşil rengi kullanmalarını istediklerini ifade eden Kasapoğlu, "Projemiz genel itibariyle il genelinde uygulandı. Biz hedefimize ulaştık. 74 bin öğrenciye bu önlenebilir tedavi edilebilir meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanserini anlattık. Bu proje sürdürülebilir bir proje. Devam ettirmeyi planlıyoruz. 14 Nisan’da dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenleyeceğiz” diye konuştu. 

‘KIZIMIN ISRARI ÜZERİNE KANSER TARAMASI YAPTIRDIM’

12 yaşındaki 6’ncı sınıf öğrencisi Hatice Aslı Yıldız, annesi 45 yaşındaki Selin Yıldız ile birlikte KETEM’e geldi. Selin Yıldız, ilk önce billboardlarda projelerin tanıtımını gördüğünü ancak çok dikkatini çekmediğini söyleyerek, "Bire bir evde kızım tarafından uyarılma olunca daha çok dikkatimi çekti. Kızım eve bir broşür getirdi bana KETEM’i ve projeyi anlattı. Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu küçük bir çocuğun ağzından öğrenerek yönlendirilmeyi gördüm bu sayede. Demek ki çocuklarımız bizden sonra daha bilinçli olacak diye düşündüm. Biz de ona göre hareket ederek çocuklarımıza örnek olalım dedim. Kızım geldi her gün bana 'Anne KETEM’den randevu aldın mı? Muayene oldun mu?' diye sordu. Ben de kızımı kırmayarak KETEM’e geldim ve erken teşhis için muayene oldum" diye konuştu. 

Hatice Aslı Yıldız da öğretmenin dağıttığı broşürler ve bilgilendirme sayesinde projeden haberinin olduğunu dile getirerek, "Annemin kanser olmasını istemediğim için erken teşhis için tarama yaptırmasını istedim” dedi. 

‘KIZIM PROJEDEN DAHA ÇOK ETKİLENDİ’

48 yaşındaki Birsen Selek Batmaz da kızı 11 yaşındaki 6’ıncı sınıf öğrencisi Kayra Batmaz’ın ısrarı üzerine kanser taraması yaptırmaya karar verdiğini söyleyerek, "Ben uzun zamandır kanser taraması yaptırmayı düşünüyordum ama sürekli ertelediğim bir şeydi. Kızımın bana etkisi oldu ama bence bu projeyle kızım daha çok etkilendi. Çünkü bu yaş grubunun kanserle ilgili çok bilgisi yok. Kanser deyince akıllarını kötü şeyler geliyor. Sanki her kanser olan insan ölecekmiş gibi düşünüyorlar. Ama burada gördüler ki erken teşhis, tarama sayesinde, tedavi süresinde daha iyi sonuçlar çıkabileceğini, bu hastalığın önlenebileceğini öğrendiler. Bizden ziyade onların bunu öğrenmesi çok güzel" dedi. 

'KANSERİ İNSANLAR YENEMEZ SANIYORDUM’

Kayra Batmaz da resim öğretmenin projeyi anlatıp görsel tasarım yapmasını istediğini söyledi. Batmaz, "Bu proje sayesinde KETEM’i öğrendim. Proje için bir resim yaptım. KETEM hakkında araştırma yapıp bilgi aldım. Ben kanserin normalde yenilemeyeceğini düşünmüştüm. Oysaki kanseri insanlar yenebiliyorlarmış. İnsanların iyileşebileceğini öğrendim. Annemin tarama yaptırması için çok ısrar atim. Çünkü erken teşhis çok önemli bunu öğrendim" diye konuştu. 

'KIZIMIN BENİM SAĞLIĞIMLA ISRARLA İLGİLENMESİ HOŞUMA GİTTİ'

12 yaşındaki 6'ıncı sınıf öğrencisi Tuana Demirtaş, annesi 41 yaşındaki Nurgül Demirtaş ile birlikte KETEM’e gelip bilgi aldı. Kızının kendisine projeden bahsettiğini ve kanser taramasının gerekliliğini anlattığını kaydeden Nurgül Demirtaş, "Ben de onun söylemesi ile KETEM’e gelerek taramadan geçmeye karar verdim. Kanserlerle ilgili bilgim vardı ama hiç kanser taramasından geçmemiştim. Onun sağlığımı düşünüp ilgilenmesi benim çok hoşuma gitti. Onun ısrarıyla geldim" diye konuştu. 

Tuana Demirtaş da annesini, komşularını ve akrabalarını kanser hakkında bilgilendirdiğini söyleyerek, "Kanserle ilgili bize bilgi verilince annemden de kanser taraması yaptırmasını istedim o da beni kırmadı" dedi. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.