VAN'DA BOMBALI ARAÇ SALDIRISI

VAN'DA BOMBALI ARAÇ SALDIRISI
PKK, Van'da bombalı araçla saldırdı
PKK'lı teröristler Kurban Bayramı'nın ilk günü Van kent merkezinde bomba yüklü aracı infilak ettirdi. Saldırıda 46'sı sivil, 2'si polis 48 kişi yaralandı.
Patlama saat 10.50'de halkın bayram sevincini yaşadığı kentin en merkezi yeri olan Beşyol Mevkii'nde meydana geldi. Van Valiliği'ne 200 metre uzaklıkta, işyerlerinin yoğun olduğu ve Ak Parti il binasının da bulunduğu yerdeki kulakları sağır eden patlamayla birlikte, ortalık savaş alanına döndü. Çok sayıda kişi yaralanırken, çevredeki binalar büyük hasar gördü, araçlar ve binalardan alevler yükseldi.
van-1.jpg

Bölgeye güvenlik güçleriyle, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan çok sayıda kişi ambulanslarla hastanelere taşınırken, itfaiye ekipleri ve TOMA'lar alevleri söndürdü. Güvenlik güçleri çevrede önlem alarak, patlamayı gerçekleştiren PKK'lı teröristlerin yakalanması için çalışma başlattı.
van-2.jpg
 
van-4.jpg

VALİLİK AÇIKLAMASI: 2'Sİ POLİS, 48 YARALI

Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 2'si polis toplam 48 kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklama şöyle:

"12 Eylül 2016 tarihinde saat 10.50'de ilimiz Beşyol mevkiindeki Ak Parti Van İl Başkanlığı'nın önünde bulunan polis noktası yakınına bölücü terör örgütü mensupları tarafından parkedilen bombalı aracın infilak ettirilmesi sonucu meydana gelen hain terör saldırısında 2'si polis memuru, 46'sı sivil vatandaşımız olmak üzere toplam 48 kişi yaralanmış olup, yaralılar ilimizdeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmışlardır. Terör örgütü mensuplarının yakalanması için çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

EMNİYET MÜDÜRÜ İNCELEME YAPTI

Patlamanın ardından Van Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Ak Parti il Başkanı Zahir Soğanda ile birlikte olay yerine gelerek inceleme yaptı. Emniyet Müdürü Ekici, detaylı bir araştırmanın ardından konuyla ilgili açıklama yapacaklarını söyledi.

3 PARTİNİN BİNASI HASAR GÖRDÜ

Van'da, miting alanı olarak da kullanılan Beşyol Meydanı'nda meydana gelen patlamada birçok bina ve iş yeri hasar görürken, aynı bölgede bulunan Ak Parti ile birlikte olay noktasına yaklaşık 100 metre uzaklıklıkta bulunan CHP, yolun karşı tarafında bulunan ve 60-70 metre uzaklıkta bulunan HDP binaları hasar gördü. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan Demokrasi Nöbetleri de bu alanda yapılmıştı.


'KAYYUMLARIN ATANMASIYLA İLGİLİ TEHDİTLER ALIYORDUK'

van-3.jpg
Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğan da patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu. Bir aracın partilerinin il binasının bulunduğu sokağa girdiğini, teröristin beton bariyerlerin bulunduğu noktayı aşamayacağını anlayınca patlamayı gerçekleştirdiğini söyledi. 

Belediyelere yapılan atamalardan sonra tehditler aldıklarını belirten Zahir Soğanda, "Bayramın ilk günü olduğu için parti binamızda kalabalığın toplanacağı düşüncesiyle böyle bir vahşice bir eylem planlanmıştır. Bu olayı şiddetle, nefretle kınıyoruz. Zaten kayyumların atanmasıyla birlikte tehditler alıyorduk. Son olarak da zaten bu eylem yapıldı. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu bölgede demokratik siyaset yapmanın ne kadar zor olduğunu bir kez daha gördük. Ama bunlar başaramayacak. Bizi yıldıramayacaklar. Biz yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.


VALİ TAŞYAPAN: 4'Ü POLİS, 4'Ü İRANLI 50 YARALI
van-vali-1.jpg

Van Valisi İbrahim Taşyapan, patlamanın meydana geldiği yerde incelemelerde bulundu. Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali Taşyapan, bombalı saldırıda, 4'ü polis, 4'ü İran vatandaşı, 50 kişinin yaralandığını açıkladı.

Vali Taşyapan, şu bilgileri verdi:

"Polis noktasının dış tarafında bomba yüklü araç park ettikten 10 saniye sonra patlatıldı. Ve bu gördüğünüz manzara ortaya çıktı. 2'si ağır 50 kişi yaralandı. 4 polis memuru yaralandı. Bayramın birinci günü ve buraların kapalı olması nedeniyle belkide yaralı sayısını azaltmış durumunda. Burası beşyol meydanın en işlek yerlerinden birisi. Burada AK Parti il binası, HDP, Urartu Oteli, eczanaler ve iş yerlerinin yoğun olduğu bir yer. Bunların hepsi zarar gördü. Ben bütün yaralılara acil şifalar diliyorum. Burada zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Milletimize, memleketimize bunu yaşatanları da lanetliyorum. Terör hain yüzünü Van'da bir defa daha gösterdi. Biliyorsunuz kısa bir süre önce polisevimizin olduğu yerde olmuştu. 2 vatandaşımız ve 2 polisimiz şehit olmuş 71 vatandaşımız da yaralanmıştı. Şimdide bu olayı yaşıyoruz. Milletimizin duruşu karşısında hiçbir terör örgütü ve hiçbir terör saldırısı yıldıramayacak. Bizlere zara verebilir ama hedefine ulaşamaz. insanlarımıza vatandaşlarımıza bunu yaşatanlara bir kez daha lanetliyorum."

ZARARLAR KARŞILANACAK 

Vali Taşyapan, zararların karşılanacağını da belirterek, "Devletimiz güçlüdür buradaki tüm maddi hasarları yerine getirebiliriz. Çok daha iyisini yaparız. Bu yapılanlar terör örgütünün son çırpınışlarıdı. Tespitlerimiz sürüyor. Zararlar karşılanacak bundan da kimseni şüphesi olmasın" dedi.

BOMBALI ARAÇ UZAKTAN KUMANDAYLA PATLATTI

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Taşyapan, "Tespitimize göre araç bariyerlerin arka kısmına, polislerin arka tarafına park ettikten sonra uzaklaşıyor ve 10 saniye sonra muhtemelen bombayı uzaktan kumandayla patlatıyor. Araç panelvan tipi minibüs. Ancak detayları araştırıyoruz. MOBESE kameralar var, incelemelerimiz devam ediyor. En kısa zamanda faillerini ortaya çıkaracağız" diye konuştu. 

YARALILARA İLK MÜDAHALE GÜVENLİK ŞUBESİNDEN 

Yaşanan potlamadan sonra olay yerine ilk giden ekibin ise Güvenlik Şube ekipleri olduğu belirtildi. Van Valiliği ve çevresinde bulunan güvenlik şubesi ekipleri patlamadan sonra yaralılalara ilk müdahaleyi yaptıkları belirtildi.


ODA VE STK'LARDAN KINAMA

Van'daki oda ve bazı STK'lar da bombalı araç saldırısı ile ilgili yazılı açıklama yaparak kınamada bulundu. Van Ticaret ve Sanayi Odası, Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, TÜMSİAD Van Şubesi , Şoförler, Bakkalar ve Manavlar Odası tarafından yapılan orttak açıklamada şöyle denildi:

"Bugün ilimizde meydan gelen terör saldırısını lanetliyoruz, kınıyoruz. Patlamada yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu saldırının hiçbir insani yönü olmadığı gibi, bayram vb. değerleri yok sayan bir eylemdir. İnsanların hayatlarını hiçe sayan bu saldırı hiçbir amaca hizmet edemez, hiçbir sorunun çözümüne katkıda bulunamaz. Bayram günü yapılan bu eylemin nasıl bir izahı olabilir ki. Hangi gerekçe ile ve kim tarafından yapılmış olursa olsun kabul edilemez bir terör eylemidir ve nefretle kınıyoruz. Bu coğrafya da çok canlar yandı ve çok ocaklar söndü, artık bu kadim coğrafyanın ve insanların huzura ihtiyaçları var, herkesin buna hizmet etmesi gerekmektedir. Bu saldırıların durması gerekmektedir. Zira terör eylemlerinin barışa ve huzura hizmet etmediği açıktır. Tekrar patlamada yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimiz iletir. Bu katliamı bir kez daha lanetlediğimizi belirtmek isteriz."

SP: SALDIRIYI LANETLİYORUZ 

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan da meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Özay, "Bu bayram sabahı bombalı araçla hedef gözetmeksizin alçakça, kahpece insanlık dışı bir saldırı olayı gerçekleşmiştir. Yaşanan bu olayda 2'si polis 50'ye yakın vatandaşımız yaralanmış, birçok bina ve işyeri hasar görmüştür. İl başkanlığı binamızın da hasar gördüğü bu saldırıyı tüm nefretimizle lanetliyor yaralılarımıza Cenab-ı Allah'tan acil şifalar diliyoruz. Aziz hemşerilerimize de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bayram gününü kana bulayan kökü dışarda olan bu terör örgütlerinin maşaları aracılığıyla gerçekleştirdiği saldırılar 15 Temmuz sonrası artarak devam etmektedir. Saadet Partisi Van il başkanlığı olarak Siyonizm'in emrindeki emperyalist devletlerin plan ve programlarının uygulayıcısı konumunda ki taşeron terör örgütlerine ve içimizde ki işbirlikçilerine karşı milletimizin dikkatli olmasını devletimizin de bu yapılara karşı gerekli tedbirleri almasını tavsiye ediyoruz. Bir kez daha hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yaşanan bu saldırını İslam beldelerinde vuku bulan son olay olması dileğiyle tüm insanlığın mutlu, huzurlu, güven içinde yaşayacağı günlere vesile olması dileğiyle İslam aleminin Kurban bayramını tebrik ediyoruz" dedi.

YYÜ'DEN TERÖRE TEPKİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) de yapılan bombalı saldırı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklama da şöyle denildi:

"Kurban Bayramımızı kutladığımız bir günde alçakça ve kahpece bir terör saldırısıyla daha karşı karşıya kaldık. Bu kutsal günümüzü kana bulamaya çalışan teröristleri, sebep olan alçakları şiddetle ve nefretle lanetliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Milletimize büyük geçmiş olsun. Aziz Milletimiz! Bu alçakça saldırı şunu göstermiştir ki teröristlerin -sözde- kutsal olarak addettikleri hiçbir şey kalmamıştır. Hedef halktır! Hedef bizzat masumlardır! Hedef bizzat Kürtlerdir! Hedef bizzat Türklerdir! Kürt’ün Türk’e Çerkez’in Arap’a bayram kutlamaya gittiği; kabristanın ziyaret edildiği, ailece kucaklaşıldığı, akraba ve dostlarla bayramlaşıldığı, çocukların şeker topladığı bir günde masumlara yönelik yapılan bu alçakça saldırının hiçbir kutsalı olamaz! Artık bu gerçeğin hepimiz tarafından idrak edilmesi zamanıdır. Silahların bizzat masum halka yönelmesi, Türkiye’yi bölmeye ve parçalamaya çalışan terör örgütlerinin büyük bir panik içinde olduklarının bir kanıtıdır. Türkiye terör örgütlerine karşı topyekûn başarı kazanmaktadır. Terör örgütleri büyük kayıplar vermektedir. Bu yüzdendir ki teröristler, sesini duyurmak ve var olduklarını ispat etmek için bu tür alçakça eylemlere kalkışmaktadırlar. Bu vesile ile Türkiye Bir olup büyüdükçe, Türkiye her bir taraftan kenetlendikçe terör örgütleri gittikçe marjinalleşip kaybolmaya mahkûm olacaklardır. Yüce Milletimiz, Gelin; Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Ahmet-i Hani’nin, Hacı Bektaş Veli’nin torunları olarak BİR kalmaya devam edelim! Gelin; sağduyuyu elden bırakmayalım! Gelin; terör örgütlerinin saçmaya çalıştıkları nifak tohumlarına inat birbirimizi sevmeye ve kenetlenmeye devam edelim! Gelin; Kurtuluş Savaşı’nda büyük mücadelelerle yeniden inşa ettiğimiz bu güzel ülkemizi şer güçlere karşı hep beraber koruyalım! Gelin; çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak için BİR olalım DİRİ olalım! Yaralılarımıza bir kez daha acil şifalar diliyoruz. Milletimize geçmiş olsun."

SOYLU: CANİCE BİR GİRİŞİM
suleyman-soylu-001.jpg

Van'da bombalı araçla yapılan saldırının ardından olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Soylu, bunun bayrama yönelik, huzura yönelik canice yapılmış bir eylem olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Şunu söyleyebiliriz, tabi bunlara yönelik, engellemelere yönelik hem istihbari çalışmalarımız, hem de fiziki tedbirlerimiz en üst seviyede devam etmektedir. Görüyorsunuz ki; bu denli şiddetli bir patlamanın hedef aldığı yer, polis noktası ve Ak Parti il Başkanlığı binasıydı. Eğer bu engellemeler ve bariyerler söz konusu olmasaydı, Allah muhafaza büyük bir felaketle karşı karşıya kalınabilinirdi. Şimdi zannediyorum hastanelerde yaklaşık 7 kişinin tedvisi var. Bunlardan bir tanesinin tedavisi biraz daha sürecek. Dieğrleri müşahade altında. 53 yaralımız olmuştu. Bu 53 yaralımızın 7'si hariç, taburcu oldular. Diğerleri de yakın zaman dilimi içerisinde taburcu olurlar. Bayramımızı bize zehir etmeye çalışıyorlar. Ama bilmiyorlarki bunlar bizim bu kardeşliğimizi, bir birimize olan dayanışmamızı ve birbirimize olan muhabetimizi dahada artırmaktadır. Terörün dünyada hiçbir yerde sonuç aldığı görülmemiştir. Bu konuda milletimiz sabırlıdır, biz de sabırlıyız. Bizi birbirimizden ayırmaya çalışanlara karşı en büyük silahımız ve gücümüz sevgimiz ve bir birimizle kucaklaşmamızdır. Biz bu coğrafyaya 10 yıl önce gelmedik. Biz, bin yıldır bu coğrafyada kardeşiz. Bu sınavlar gibi çok sınavlar geçirdik. Valiliğimizin de, arkadaşlarımızın da hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Hakikaten önemli bir hasarın olduğunu gözlemleyebildik. Bizim daha dikkatli, daha tedbirli ve bizim bu konularda özellikle 24 saat esasınca sürekli titiz bir çalışma ve izleme ortaya koymamız lazım."

'BU CİNNET VE SIKIŞMIŞLIK HALİ'

Terörün yenilgiye uğradığını da belirten Soylu, "Şehirlerde, hendeklerde büyük bir sukut-u hayal ile karşı karşıya kaldılar. Halk desteği azalıyor. Yaptığı en alçak ve insanlık dışı eylemdir. sivillere yönelik eylem. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, hangi noktasında olursa olsun sadece lanet edilir. Terörü cesaretlendirmeye çalışanlar, acaba her biri bir araya gelseler, bir tek yaralımızın, bir tek insanımızın yarasını pansuman edebilme fırsatına sahiplermidir. Her biri bir araya gelse bir tek insanımızı canlandırabilirler mi, haşa buna sahiplermi? Böyle birşey söz konusu değil. Bunu bir cinnet ve sıkışmışlık hali olarak görüyoruz. Milletimiz emin olsun, şu anda bütün güvenlik kuvvetlerimizle vatandaşlarımızla el birliği içerisinde bu terörü ülkemizden söküp atabilmek için gayret gösteriyoruz. Özellikle Avrupalı dostlarımız, bu terörün kendi ülkelerindeki finansmanı konusunda çok daha dikkatli olmalıdır. Altını çizerek söylüyorum. Çok daha dikkatli olmalılar. Sadece eylemciler değil, sadece teröristler değil, terörizmin hangi yollarla desteklendiği de belki bu sorunun en temel kaynaklarından bir tanesidir. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.