Süleyman SALUR

Süleyman SALUR

VALİMİZE SESLENİŞ KÖMÜR SANTRALLERİNE NEDEN KARŞIYIZ?

 

VALİMİZE SESLENİŞ KÖMÜR SANTRALLERİNE NEDEN KARŞIYIZ?

İki günlük siyasi içerikli yazılarımıza ara vererek bugün yine Samsun'umuzun güncel ve hayati konusu  olan kömür santrali kuruluşuna ilişkin görüşlerimizi ifade etmeye çalışacağız. Öncelikle kurulması planlanan santrale neden karşı olduğumuzu kısaca özetleyelim.
Kömür öncelikle iklim değişikliğine neden olan tehlikeli yakıttır.bünyesinde bulundurduğu karbon nedeniyle karbondioksit gazı ile bugünkü sel .su baskınları. Hortumlar kuraklık. Buzulların erimesi ve iklim değişiklikler gibi olumsuzluklar dünya gündeminde yer almıştır ve bu tehlikeler daha vahim boyutlara ulaşacaktır. İçilecek su. Yiyecek bir parça dahi ekmek ve katık bulunamayacak noktalara gelinecektir.karbondioksit gazı kendisinden 20 kat daha tehlikeli olan metan gazını oluşturur. Metan gazı ise ölümlere yol açar Olay sadece çevre. Doğa kirliliği olarak basit kalıplara sokulamaz. Ayrıca toprağı zehirleerek besinlere karışarak nesilden nesile geçen cıva kitlesel ölümlere yol açar.Avrupadaki kömür santrallerinin 10-15 km.lik sahalarda tek bir ot dahi yetişmemektedir.asit yağmurları ile ortaya çıkan duman tüm ekolojik dengeleri yok eder.Asit yağmurlarını oluşturan kükürtdioksit ve azotoksitsolunum sistemi hastalıkları ile akciğer kanserine yol açar. Krom.kurşun. kadmiyum gibi maddelerin yarattığı tahribat yer altı sularına kadar ulaşır.
Kömür santrallerini kuranlar ve özellikle santrali kuracakları bölgenin yerel medyasındaki bazı kalemleri satın alarak ve bol akçeli reklamlar vererek kömür santrallerinin gerekli önlemler alındığı takdirde zararlı olmadığı konusunda propagandalar yaparlar hele de arkalarında veya yanlarında bir milletvekili veya bakan ortaklık var ise santralin kurulmasını kimsenin önleyemeyeceği şeklinde demeçler verirler halkı tahrik ederler. Sonra da Halkı Bilgilendirme Toplantısını dahi yapamazlar tepki görürler oldu bitti ile OMV kabusunu yaşayarak öğrenen Termeliler tehlikenin farkında olup seslerini yükseltmeye başlamışlardır.
SAYIN VALİM.
Amsun'a yapacağınız en önemli iyilik ve yılarca Samsunlukların hafızalarından adınızın silinmemesini sağlayacak olan icraat Kömür Santralinin bölgemizde kurulmaması için alacağınız tavırdır. Diyarbakıra atanan Hüseyin Aksoy bu duruşu sergilemiş ve 1 m2 dahi işletmeye hazine yeri verilmeyeceğini ifade etmiştir. Terme Belediyesinin akademik kariyerli Belediye Başkanı Şenol Kul ise 'santral halka rağmen yapılmasına ruhsat verilir ise istifa ederim yürekliliğini göstermiştir. Sizde devleti temsil eden mülki amirimi olarak bu cinayete suç ortağı olmamalısınız. Amasyalı bir hemşehrimiz olarak beklentimiz budur. Tüm bu gelişmelere ve tepkilere rağmen santrali tesis eden firma sahipleri geri adım atmaya pek sıcak bakmamaktadır. Ancak halkarağmen bu tesisin faaliyete geçmesi mümkün olmayacaktır. Bir Greenpeace üyesi olarak gerekirse genel merkezimizin bulunduğu Danimarka ve Hollanda'y bizzat giderek Greenpeace yetkililerini Terme'ye davet ederek bilinen eylemlerini sergilemelerini sağlayacağımdan şüpheniz olmasın. Çünkü Samsun sizin. bizim ve gelecek nesillerindir ve kimsenin bu toprakları zehirlemeye hakkı yoktur

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Süleyman SALUR Arşivi
SON YAZILAR