• BIST 95.158
  • Altın 193,054
  • Dolar 4,7222
  • Euro 5,5098
  • Samsun 25 °C
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Samsun Haberler TV
  • Samsunspor Vedaya hazırlanıyor
  • İddialara sadece gülüyorum
  • Samsun Haberler TV
  • Samsunspor Vedaya hazırlanıyor
  • İddialara sadece gülüyorum

Üzüm ihracatı yüzde 29 arttı

Üzüm ihracatı yüzde 29 arttı
ALAŞEHİR Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, ilçeden geçen yıl gerçekleşen yaş üzüm ihracatının önceki yıla oranla yüzde 29 arttığını ve yaklaşık 280 milyon dolar gelir sağlandığını söyledi.

Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden geçen yılki ihracat rakamlarını açıkladı. 2014 yılında ilçeden 20 bin 110 TIR'ın ihracat için çıkış yaptığını kaydeden Memiş, başta ilçenin dünyaca ünlü Sultaniye üzümü olmak üzere kiraz, nar gibi çeşitli tarım ürünleri ihraç edildiğini kaydetti. İlçe Tarım Müdürü Memiş; 2013'te 178 bin ton olan yaş üzüm ihracatının 2014'te 250 bin ton olarak gerçekleştiğini ve yüzde 29'luk bir artışın olduğunu söyledi.

RUSYA İHRACATTA 1'İNCİ SIRADA

Sofalık üzüm ihracatına dikkati çeken Memiş, şöyle dedi:

"İlçemizden ihraç edilen tarım ürünleri içinde ilk sırayı yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 250 bin tonla sofralık üzüm alırken, 30 bin tonla nar ve 16 bin ton ile kuru üzüm takip etmektedir. Çeşitli kalemlerdeki tarım ürünleriyle birlikte ilçeden toplam 385 bin ton ihracat gerçekleşmiştir" dedi. En çok ihracatın Rusya ile yapıldığını belirten Memiş, "Son yıllarda hepinizin bildiği gibi tarımsal ürünlerin ihracatında Rusya, ön plana çıktı. Bu bağlamda geçtiğimiz yıl Alaşehir Gümrüğü'nden genel toplamda Rusya'ya 231 bin ton ürün gitti. Rusya'yı 153 bin ton ile Avrupa Birliği ülkeleri takip etti."

EĞİTİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Sivil toplum örgütleri, firmalar ve zirai kurumlar tarafından düzenlenen seminerlerle üreticilerin eğitildiğini söyleyen Akşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, şöyle devam etti:

"Ürününü nasıl yetiştireceğini, hangi zamanda hangi ilacı kullanacağını, hasat zamanını, kalıntı sorunlarını seminerlerde öğrenebiliyor. Üreteceği ürünü yaş ya da kuru üretim yapacağına karar verebiliyor. Eğitimlerden geçen üreticilerimiz atalarından, babalarından kalma tarım uygulamaları yerine teknolojik ve alıcıların istekleri doğrultusunda, sağlıklı kaliteli ve güvenli ürün yetiştirebiliyorlar. Bunun sonucu ihracatta geçmiş yıllardaki olumsuzluklar yaşanmıyor." (DHA)

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Balık piyasasını Samsun belirliyor25 Kasım 2017 Cumartesi 10:29
  • VEZNELER HAFTA SONU DA AÇIK27 Kasım 2016 Pazar 14:35
  • GENÇ GİRİŞİMCİLER PANELİ'NDE KONUŞTU27 Kasım 2016 Pazar 13:37
  • KARAASLAN ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI12 Kasım 2016 Cumartesi 14:35
  • FAİZ KARARI AÇIKLANDI20 Ekim 2016 Perşembe 15:01
  • FABRİKA YATIRIMCISINI BEKLİYOR20 Ekim 2016 Perşembe 13:01
  • İTALYA'YA "FINDIK" TEPKİSİ19 Ekim 2016 Çarşamba 14:28
  • TERÖR DE KONUŞULMALI11 Eylül 2016 Pazar 10:47
  • Doğu’ya Yatırım Zamanı13 Ağustos 2016 Cumartesi 11:33
  • Askeri Tesisler Yeşile Bürünüyor13 Ağustos 2016 Cumartesi 11:29
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim