Uzay aracı dünyaya düşerken yandı

Uzay aracı dünyaya düşerken yandı
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) 28 Nisan’da Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan ve Uluslar arası Uzay Üssü’ne (UUİ) kenetlenmede başarısız olarak kontrolden çıkan Progress M-27 uzay aracının dünya atmosferine girerken yandığını açıkladı.

Interfax’a açıklamada bulunan Roscosmos yetkilisi, “Dünya dış yüzeyi ulusal gözlem biriminden elde ettiğimiz bilgilere göre uzay aracı atmosfere girdi ve yandı…” bilgisini paylaştı. Pasifik Okyanusu üzerinden yerel saat ile 05.04’de dünya atmosferine uzay aracının girdiği belirtildi.

Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan Rus yapımı uzay aracının UUİ’ye kenetlenmediği ve kontrolsüz bir şekilde kendi çevresinde dönmeye başladığı belirtilmişti. İnsansız olan uzay aracının kargo yükü ile birlikte 5-7 Mayıs tarihlerinde dünyaya düşmesi bekleniyordu.

Rusya uzay ajansı Roscosmos basın merkezinden yapılan açıklamada uzay aracının atmosfer girişinde önemli bir kısmının yanacağı kaydedilmişti. Ajans kontrol edilemeyen uzay aracının yörüngesinin farklı olduğu ve UUİ için de herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirtmişti.

Uzay istasyonuna 3 ton gıda, yakıt ve malzeme taşıyan kargo aracının UUİ’ye kenetlenme girişimleri başarısız olmuş ve kontrolden çıkmıştı.

Soyuz roketiyle ateşlenen Progress’in navigasyon antenlerini açamadığı ve itiş sisteminin devreye girmediği iddia edilmişti. 
Rusya UUİ’ye astronotları da Soyuz roketi ile taşıyor. Roketlerle ilgili yapılacak incelemelerde Soyuz görevlilerinin geleceğinin de tehlikeye girebileceğine dikkat çekiliyor.

NASA’dan yapılan açıklamada UUİ’de bulunan stokların zor da olsa yaz sonuna kadar yetebileceği, ancak 19 Haziran’da gönderilecek yeni bir kargo ile sorunun çözüleceği ifade edilmişti. Yeni Progress uzay aracının gönderilmesi ile ilgili takvim de 6 Ağustos’tan 3 Temmuz’a çekildi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.