Semiha Sandıkçı

Semiha Sandıkçı

UYAN İNSANOĞLU

İnsanoğlunun varoluşundan bu yana pek çok farklı uygarlık tarih sahnesinde yerini almış,bizlere bir çok yönüyle yol gösterici olmuş,kimi zamanda yaptıkları hatalarla ve uğradıkları cezalarla ibret olmuşlardır.

Geçmişte helâk olmuş, Allah'ın gazabına uğramış topluluklara baktığımızda onlara gönderilen peygamberleri yalanlamış, öldürmeye bile kalkmış, inkâr ve şirke bulaşmış, çirkin sapkınlıklarda bulunan, başkalarının hakkına tecavüz eden,zalim, edepten yoksun, menfaat ve zevk dünyasında yaşayan insan toplulukları olduğunu görürüz.

Ad kavmi; tüm çağrılara rağmen Hz.Hud'a karşı gelmiş,Onun çağrılarını reddetmişler.Aniden gelen bir kum kasırgasının altında yok olup gittmişler.Ad kavminin kalıntısı olduğu düşünülen "Kumlar Atlantisi"Uber'de metrelerce kalınlıktaki bir kum tabakasının altında 1990'lı yılların başında çıkarıldı.

Semud kavmi(Ashab-ı Hicr);Hz.Salih'in peygamberliğine şüpheyle yaklaşmışlar.Onları imtihan için sahip oldukları suyu bir deveyle paylaşmaları istenmiş onlar deveyi öldürüp Hz.Salih'e zarar vermeye kalkmışlar ve yine Allah'ın gazabına uğramışlar.

Hz.Lut zevk ,sefa ve sapıklığa bulaşmış kavmini bir türlü ikna edememiştir.Ankebut suresinin 28-29. ayetinde"Lut da kavmine demişti:"Siz gerçekten sizden önce alemlerden hiç kimsenin yapmadığı çirkin bir utanmazlığı yapıyorsunuz.Siz (yinede )erkeklere yaklaşacak, yol kesecek ve bir araya gelişlerinizde çirkinlikler yapacak mısınız?"Bunun üzerine kavminin cevabı yalnızca "Eğer doğru söylüyor isen bize Allah'ın  gazabını getir " demek oldu."diye ifade edilir.Bu haddini bilmezliğe karşı büyük bir depremle yerin dibine girdiler.

Yapılan araştırmalara göre Kur'an'da yazılanlara uygun şekilde helâk edildikleri görülmüştür.Lut kavminin yaşadığı Siddim vadisi Lut gölünün en alt ucunda olduğu söyleniyor.Gölün tabanı ölçümlere göre dünyanın en derin noktasıymış.Gölün başka bir özelliği tuz yoğunluğunun çok olması.Bundan dolayı gölde  balık yada yosun gibi bir canlı yaşayamıyormuş.Batı dilinde Lut gölüne"Ölü Deniz "denilmesinin sebebi buymuş.

Pampeii; şehrinin  yok olmadan önceki durumu  sapıklığın,ahlaksızlığın son noktaya gelmiş bir haliydi diye anlatılıyor .Helâk Vezüv yanardağının patlamasıyla gelmiş.Kur'an da şöyle bahsedilmekte;"Onlara yalnız bir tek çığlık yetti anında sönüverdiler."(Yasin 29) 

2000 yıldır suskun olan Vezüv"İbret Dağı"diye adlandırılıyor.Napoli'nin, doğu yamacında pompei kenti,Pompei' nin eski yerinde günümüzde de pek birşey değişmemiş diyorlar.İnsanlar göz göre göre ibret almıyor bir türlü.

Nuh tufanı en bilineni ,Hz.Nuh'a inanmayanlar ve Ona deli diyenler ceza vakti geldiğinde yerden sular ve coşkun kaynaklar fışkırıp  şiddetli yağmurla birleşerek dev dalgalara dönüştü.

Araf suresi 64.ayetinde şöyle anlatılıyor:"Onu yalanladılar.Biz de Onu ve gemide Onunla birlikte olanları kurtardık,ayetlerimizi yalan sayanları suda boğduk.Çünkü onlar kör bir kavimdi." 

Sebe kavmi; gelişmiş kültürü ve ordusuyla zamanının "Süper Gücü"ymüş.Halk eğlence ve gösterişe çok düşkünmüş.Sahip olduklarıyla gururlanıyor, şirke bulaşıyorlarmış.Arim seliyle  beraber gelen felaket tarım alanlarını harap etmiş,Sebe kavminin en önemli gelir kaynaklarını ellerinden almış, çölleşme başlamış.

Günümüzde kendini büyük güç zanneden aynı hatalara düşen devletlere bir ibret tablosu bırakmıştır. Bütün bu olaylar Kur'an'ın ışığıyla ve biliminin bize sunduğu kanıtlarla gözler önüne serilmekte.  Kur'an'da bunların anlatılmasının sebebi bazılarının düşüncesiyle Hz.İsa'dan,Hz.Musa' dan bahsedip hikâye anlatmak değil.

Sokrates sorgulanmamış bir yaşamın, yaşamaya değer olmadığını söyler.Haddini ve yaratılış gayesini aşmış insanoğlunun kendini ve yaşamı sorgulama zamanı gelmedi mi Tarih ve  Kur'an bunun için var.

"Kula belâ gelmez Hak yazmadıkça,
 Hak belâ yazmaz kul azmadıkça."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Semiha Sandıkçı Arşivi

KANIT

18 Aralık 2023 Pazartesi 13:57
SON YAZILAR