USTA’DAN KERKÜK POLİTİKASI DEĞERLENDİRMESİ

USTA’DAN KERKÜK POLİTİKASI DEĞERLENDİRMESİ
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta TBMM Genel Kurulunda Kerkük politikası hakkında konuştu

Dış politikada kararlılığın önemine vurgu yapan Usta, “dış politikada muhataplarınızın sizin kararlılığınızı görmesi lazım. En önemli şey, bana göre, budur; biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu yönde gayret sarf ediyoruz” dedi.

Irak Merkezî Hükûmetinin öncülüğünde diyalog sürecinin başlatılması gerektiğini vurgulayan Usta; ” Genel Başkanımızın da dediği gibi; Barzani’nin çok kısa sürede, hiçbir karşı direniş göstermeden kaçıp gitmesi ister istemez şüphelere, soru işaretlerine neden olmuştur. Şayet, Kerkük özelinde yeni ve kabul edilemez siyasi bir tasarım ve planlama için düğmeye basılmışsa, buna da maşalık görevine talip peşmerge ön açmışsa pek yakında bunun kokusu elbette çıkacaktır. Bilinsin ki, Kerkük’ün statüsü üzerinde kumar oynamak için masaya oturan güç ve çevreler mutlaka Türkmenlerin varlık ve tarihi haklarını da hesaba katmak, dikkate almak mecburiyetindedir. Bir defa, burada Irak Merkezî Hükûmetinin öncülüğünde diyalog süreci başlatılmalıdır. Bunu yaparken Irak'ın bağımsızlığı ve üniter yapısının hiçbir şekilde bozulmaması bizim üzerinde durduğumuz en önemli bir hususiyettir” dedi.

Diyalog sürecinde Türkmenlerin de mutlaka masada olması gerektiğine vurgu yapan Usta; ”Kerkük'ün siyasi ve idari nihai statüsünün belirlenmesinde de bir defa, ilk atılması gereken adım, normalleşmenin sağlanmasıdır yani orada bozulan nüfus yapısının düzeltilmesi gerekiyor. Özellikle, ABD işgalinin başladığı 2003 yılına geri gidilmeli; orada yurdundan zorla sürülen insanların yurtlarına kavuşması sağlanmalı, oraya göç ettirilenlerin de kendi memleketlerine, kendi evlerine dönmesi sağlanmalı. Bundan sonra yapılacak bir sayımdan sonra nüfus yapısı ortaya çıktıktan sonra da Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi yoluna gidilmelidir. Bizim söylediğimiz budur” diye ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.