USTA SORULARI YANITLADI

USTA SORULARI YANITLADI
MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan USTA Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan NTV yayınında Funda Görey'in sorularını yanıtladı

SEÇİM BARAJININ DÜŞÜRÜLMESİ TARTIŞILABİLİR

Seçim barajının düşürülmesi tartışmalarının sorulması üzerine Usta; “ Anayasamız yönetimde istikrar, temsilde adaleti vurgular. Bu çerçevede aslında Türkiye 80 öncesi istikrarsız hükümetlerden çok fazla sıkıntı çektiği için daha sonraki dönemde bir seçim barajı getirilmiştir. Seçim barajının temel amacı yönetimde istikrarı sağlamaktır. Yeni hükümet sisteminde yönetimde istikrar sağlandığına göre temsilde adaletin üzerine biraz daha vurgu yapmak daha doğru olacaktır. Bu anlamda seçim barajının düşürülmesi tartışılabilir bir konudur” dedi.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE YAPILACAK OLAN ARTIŞ YÜKSEKTİR

Yüzde 40’lık MTV artışı üzerine sorulan soruyu yanıtlayan Usta; “ yüzde kırklık artış, yüksek bir artış, uzun dönem enflasyon hedefi yüzde 5 olan bir ülkede, şuan için yüzde 10-11 enflasyonun olduğu, gelecek yıl için yüzde 7 enflasyon tahmini yapılan bir ortamda yüzde 40’lık bir artış ne olursa olsun, vergi de olsa harcama da olsa yanlıştır.  Bu enflasyon beklentilerini bozar, biz bu anlamda buna çok sıcak bakmıyoruz. Bunun tekrar düşünülmesi, değerlendirilmesi yönünde bir önergemiz, talebimiz olacaktır” dedi.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ARTIŞINI SAVUNMA GİDERLERİNE BAĞLAMAK YANLIŞ OLUR

Savunma giderleri çok arttı son zamanlarda yaşadıklarımızdan dolayı, gibi bir argüman var, bu konu hakkında ne söylersiniz sorusu üzerine Usta; “savunma giderlerinde kayda değer bir artış olduğunu düşünmüyorum, ama artma ihtimali var. Motorlu taşıtlar vergisi gibi insanları çok incitecek, toplumun yoğun bir kesimini etkileyecek bir verginin savunma giderlerine bağlanması yanlış olur. Bütçede Adem-i tahsis diye bir sistem de yok, yani yeni koyduğunuz bir vergiyi, bir harcamaya tahsis etme gibi bir imkan yok. Söz konusu olan vatansa gerisi teferruattır, gerekirse harcamalarımızı keseriz, başka harcamaları keseriz. Motorlu Taşıtlar Vergisinin bu şekilde meşrulaştırılmasının doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu vergi artışı yüksek bir artıştır. Bunu işin çevre boyutunu, ithalat boyutunu hesaba katarak yaptıklarını söyleseler belki tartışılabilir. Otomobil ithalatımız çok yüksek seviyelerde. Türkiye bu kadar çok yeni otomobili tüketecek bir gelir seviyesinde değil. Yurtdışından borçlanıyoruz, bunu getiriyoruz ya otomobile ya konuta ya da AVM’ye yatırıyoruz, bunlar yanlış iktisat politikalarıdır. İşin bu yönüyle bakılmış olsa, otomobil tüketimini kısmaya çalışıyoruz dense o zaman yeni otomobile böyle bir vergi konulması tartışılabilir ama stoktaki, eski otomobilin de vergisini yüzde 40 oranında artırırsak bu yanlış olur” dedi.

UYUM YASALARI MECLİSE HIZLICA GETİRİLMELİDİR

Milliyetçi Hareket Partisi olarak yeni dönemde hangi başlıkların öne çıkacağını düşünüyorsunuz sorusu üzerine Usta; “ Yeni hükümet sistemine uyum açısından yapılması gereken çalışmalar var,  bunların çok fazla bekletilmeden topluma anlata anlata yapılması lazım.  Hemen görüşülecek bir torba yasa var, adalet komisyonunda bekleyen bir tasarı var, uyuma yönelik HSYK ve Askeri Mahkemelere ilişkin tasarılar var. Büyük ihtimal hemen onlar gündeme alınacak. Ardından zaten bütçe geliyor, bütçe gelince araya pek fazla bir şey alınamıyor ama bütçeyi takiben hızlı bir şekilde uyum yasalarının gelmesi lazım. Tabi bunları getirecek olan da hükümettir, biz de Milliyetçi Hareket Partisi olarak iç değerlendirmelerimizi, parti organlarımızdaki değerlendirmelerimizi yapıyoruz” dedi.

Uyum çalışmalarında partilerin ortak çalışması gerekir mi sorusu üzerine Usta, uygun olmayacağını, teknik konuların ilgili bakanlıklarca hazırlanıp getirilmesi gerektiğini, onun üzerinden bir tartışma ortamı olması, ortak komisyonlar kurulması gibi yöntemlerin akıllıca olacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.