Usta karikatürist Bedri Koraman (87), Bodrum'daki evinde yaşamını yitirdi.

Usta karikatürist Bedri Koraman (87), Bodrum'daki evinde yaşamını yitirdi.
Kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan, 13 Mayıs'ta evde düşüp başını çarpması sonucu beyninde ödem oluşan ve hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilen Bahri Koraman'ın ölümü yakınları ve sevenlerini yasa boğdu.

Bedri Koraman Kimdir?

1928 yılında Samsun Bafra'da doğan Bedri Koraman, 17 yaşında İstanbul'a gelerek, gazetelerde ressam ve karikatürist olarak çalışmaya başladı. 1950'li yıllarda, "41 Buçuk", "Tef", "Taş" ve "Karikatür"; 1951 yılında ise, "Deve" gibi gülmece dergilerini çıkardı. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde siyasal karikatürler çizdi. Yassıada yargılamalarını izleyip karikatüre dökerek, muhabir-karikatürist tipinin ilk örneklerinden oldu. Pek çok yarışmada ödüller kazandı. Uluslararası alanda sergilere ve albümlere imza attı. 1986 yılında, Brezilya merkezli Internacional dos Journalistas adlı basın kuruluşunun onur üyeliğine layık görüldü.

Koraman'ın Ölümünün Ardından Kim Ne Dedi? 

Doğan Heper (Gazeteci Yazar): "Karikatürleri köşe yazısı gibiydi, manası derindi. Resim yönü ağırlıklı karikatürler yapardı. Ki; yazısız karikatür marifet ister. Rakibi yoktu bence. Milliyet'in de temel direklerindendi."

Tan Oral (Karikatürist): "Ustamdır. Türk siyasetinin hak ettiği hiçbir dokundurmayı ihmal etmedi ve bunu en acıklı durumlarda bile neşesini kaybetmeden yaptı. Bedri'yle dertleşirken kahkahalarla gülerdik. Bu ülkede bizi dertlendiren şeyler aynı zamanda kahkahayla güldüren şeylerdi".

Latif Demirci (Karikatürist): "Karikatürü insanlara sevdirdi. Karikatüre başladığım yıllarda ilk ezberlediğim isimlerdendi. Özendiğim, sevdiğim biriydi. Çok insan kaybettik şu sıralar. Bir dönem kapanıyor gibi geliyor bana."

Musa Kart (Karikatürist): "Bedri Karaman, hepimizin ustasıydı, ağabeyiydi. Basında karikatürün nasıl bir rol oynayabileceğini gösteren dev bir isimdi. Üzüntüm onu kaybetmekten, bir de yaşarken medyanın dışında tutulmasından." 

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Genel Başkanı): Bir duayen. Bir usta. Bu büyük çizgi ustası 1970'lerde Abdi ipekçi'nin isteğiyle, Milliyet'in birinci sayfasında, gazetenin o günkü en önemli haberini tamamlayan ve resim yanı ağır basan renkli karikatürler çizdi. 1970'lerde parti kurultaylarını, seçim gezilerini izleyip gazetelerde bantlar halinde yayımladı. usta artık aramızda yok. Kendisine rahmet, Türkiye'ye başsağlığı diliyorum".

Esat Beşer    
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.