Üreticinin yüzünü güldürecek

Üreticinin yüzünü güldürecek
NİĞDE İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Türkmen, bu yıl elmada hiçbir sorun yaşanmadığını belirterek 415 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

İl Müdürü Murat Türkmen, 228 bin dekarlık bir alanda elma yetiştiriciliği yapılan ve Türkiye'nin elma depolarından biri olan Niğde'de elma hasadının başladığını söyledi. Kentte geçen yıl 29-30 Mart tarihlerinde yaşanan don olayı nedeniyle kırmız elmanın yetişmediğini, beyaz elma da ise 127 bin tonluk bir rekolte elde ettiklerini hatırlatan Türkmen, bu yıl hiçbir sorun görülmediğini söyledi. Türkmen, "2014 yılında yaşanan don olayından dolayı kırmızı elmalarımızın hemen hemen hepsini don vurmuştu. Beyaz elmalarda ise yüzde 30 civarında bir elmamız olmuştu. 2014 yılında 127 bin ton civarında elma elde etmiştik. Geçtiğimiz 2014 yılına göre bu yıl yüzde 220'lik bir ürün artışımız oldu ve bu yıl 415 bin ton ürün elde edeceğiz. Şuan itibariyle kimi elma hasadı başladı" dedi.

FİYATI BU YIL YÜKSEK OLABİLİR

Bazı kentlerde elmayı don vurduğunu ifade eden Türkmen, şöyle konuştu:

"Hasat başlayan yerlerde elmanın bahçede kilosu çeşidine ve iriliğine göre değişmekle birlikte 1 ila 1.40 TL arasındadır. Bu yıl bazı illerde don olayı nedeniyle kırmızı elmanın fiyatı rövanşta olacak gibi. Niğde'nin yüzyıllardan beri elma üretimi yapan bir bölge. Ancak son 20 yılda kentte çok ciddi manada modern bahçeler kuruldu. Bodur ve yarı bodur bahçeler tesis edildi ve tesis edilmeye de devam ediyor. Gerek toprak yapısı gerek, gerek iklim yapısı gerekse coğrafi yapısı itibariyle meyve yetiştiriciliği için uygun bir ilimiz. Elma yetiştiriciliğinde potansiyeli yüksek olan bir il. İlimizin iklim yapısında gece ile gündüz arasında ısı farklı bir hayli fazla. Bu mevsim yapısı elmada renk, aroma ve tat konusunda ciddi bir zenginlik katmaktadır." (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.