UNESCO Süreci Bilgilendirme Toplantısı

UNESCO Süreci Bilgilendirme Toplantısı

 


Samsun Valisi Kaymak:"İnsanların, (Kızılırmak Deltasını) zarar vermeden ömrünü uzatacak şekilde burada yaşayarak korumaları gerekiyor. Buraya ziyaretçi gelecek, bizim istediğimiz kriterlere bağlı olarak ziyaret edecek ve gidecek. Bu mirasın burada olması bizim için büyük bir zenginlik"


Samsun Valisi Osman Kaymak, "İnsanların, (Kızılırmak Deltasını) zarar vermeden ömrünü uzatacak şekilde burada yaşayarak korumaları gerekiyor. Buraya ziyaretçi gelecek, bizim istediğimiz kriterlere bağlı olarak ziyaret edecek ve gidecek. Bu mirasın burada olması bizim için büyük bir zenginlik." dedi.
Kaymak, Kızılırmak Deltası Ziyaretçi Merkezi'nde gerçekleştirilen "Kızılırmak Deltası UNESCO Süreci Bilgilendirme Toplantısı"nda, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren deltanın dünya ve Türkiye tarafından daha çok bilineceğini, böylece insanlar için cazibe merkezi olacağını söyledi.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin çok iyi korunması gerektiğine işaret eden Kaymak, "Kuş Cenneti dedelerimizden bizlere kalmış. Bizler de burayı koruyup kollayarak torunlarımıza bırakacağız." ifadesini kullandı.Yapılacak çalışmalarda deltada yaşayan insanların mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizen Kaymak, UNESCO'nun da insanlarla iç içe bir doğal miras kazandırılmasını önemsediğini dile getirdi.İnsanlardan soyutlanmış, sadece böceklerin, kuşların ve hayvanların yaşadığı bir alan istenilmediğine dikkati çeken Kaymak, "İnsanların, zarar vermeden ömrünü uzatacak şekilde burada yaşayarak korumaları gerekiyor. Buraya ziyaretçi gelecek, bizim istediğimiz kriterlere bağlı olarak ziyaret edecek ve gidecek. Bu mirasın burada olması bizim için büyük bir zenginlik. Kuş Cenneti'mizin UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine girmesinden sonra da yaşatılması ve sürdürülmesi açısından bütün kurumların destek vermesi lazım." diye konuştu.

"Merkezinde insan olan bir düzen planlıyoruz"
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da deltada yapılan yanlış işleri son 3 sene içinde ortadan kaldırdıklarını, deltayı değersizleştirecek, zarar verecek unsurların karşısında durduklarını, bundan sonra da duracaklarını belirtti.Deltada rençberliği ihya edecek çalışmalara asla karşı olmadıklarına işaret eden Yılmaz, "Biz burayı aldık, kucakladık. 'Dünyanın ekonomisi en gelişmiş, en büyük ülkesinde böyle bir alan varsa, nasıl idare ediyorlarsa benim ülkemin insanı en iyisini yapar' düşüncesiyle bu işe koyulduk. Bu tür yerlerle biz gelişmişliğimizi gösteriyoruz. Halkımızın ve devletimizin cesametini bu tür değerlerle ölçtüklerini bildiğimiz için burayı en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni kalkındıracak her çalışmanın yanında olacağız." diye konuştu.Bu tür sulak alanların insanlarla daha güzel olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
"Burada merkezinde insan olan bir düzen planlıyoruz. Allah'ın en mükemmel yarattığı canlı olan insan işin içinde olmadıktan sonra bir anlamı bulunmadığını düşünüyoruz. Mandacılık, kamışçılık, sütçülük, yoğurtçuluk, çeltikçilik gibi faaliyetlerle gelir sağlayan kardeşlerimiz var. Burada sürdürülen bütün iktisadi faaliyetlerin koruma anlayışıyla beraber yürümesi gereken bir anlayış olduğunu çok iyi biliyoruz. UNESCO'nun dediği her şeye cevabını detaylı olarak veriyoruz. Bazen köylülerimiz bize sitemde bulunuyor. 'Mandacılığı geliştirin diyorsunuz ama bir ahır yapmamıza izin vermiyorsunuz' diye. Buna en kısa sürede çözüm bulacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı unsurlarını, şehir plancılarımızı, mimarlarımızı, kısacası ilgili tüm kurumları bu işin içine sokacağız. Hep istişare ederek bir çözüme kavuşacağız."Kızılırmak Deltası Yönetim Planı Yürütme Komitesi Başkanı Sunay Demircan da deltanın bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edildiğini hatırlattı. Listeye kabul edilmek için evrensel bir değerin temsilcisi olunması gerektiğinin altını çizen Demircan, "Kızılırmak Deltası'nı aday listeye almalarının nedeni de budur. Bu delta, biyolojik çeşitliliğin en yüksek düzeyde olduğu bir alandır. Bu, bütün canlıların paylaşabilecekleri, yaşayabilecekleri, hala doğal özelliklerini koruyan, bozulmamış bir alan demektir." değerlendirmesinde bulundu. UNESCO sürecinin deltaya öncelikle küresel ölçekte tanınma ve prestij getireceğini vurgulayan Demircan, Samsun'a gelen turistin her geçen gün artacağını kaydetti.Toplantıya İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ünsal Ağaoğlu, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve delta sakinleri katıldı.AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.