ULUSLARARASI ARKEOLOJİ SEMPOZYUMU

ULUSLARARASI ARKEOLOJİ SEMPOZYUMU
Tekkeköy’ün tarihine ışık tutacak olan Sempozyum başladı

Tekkeköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan "Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu" Tekkeköy Belediyesi Kongre salonunda başladı.

h5.jpg

Dünyanın ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 55 akademisyenin katılımıyla Cuma günü başlayan sempozyum üç gün sürecek. Tekkeköy Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Oxford Üniversitesi (İngiltere), Oulu Üniversitesi (Finlandiya), Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu (KATAP) ile Amisos Yayın Birliği ortaklığında düzenlenen "Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu"nun genel sekreterliğini dünyaca ünlü arkeolojide otorite bir isim olan ve Oxford Üniversitesi Karadeniz Tarih Araştırmaları Merkezi Başkanı Pof. Dr. Gocha Tsetskhladze ile Türkiye'de arkeolojide diğer bir otorite isim olan Prof. Dr. Sümer Atasoy, birlikte yürütüyor.

img_4191.jpgimg_4206.jpgimg_4209.jpg

BİR İLK

Tekkeköy’de ilk defa bir Uluslararası Sempozyum düzenleniyor

Uluslararası Arkeoloji Sempozyumunda Tekkeköy tarihine ışık tutacak bilgilerin paylaşılacağına dikkat çeken Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “İlçemizde ilk defa böyle bir Uluslararası sempozyum düzenleniyor. İlçemiz tarihinin izlerinin araştırıldığı ve yeni bilgilerin ortaya konulduğu bu sempozyum bizim için çok önemli. Çünkü Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi Tekkeköy Mağaraları hakkında 1940’lı yıllardan bu zamana kadar hiçbir araştırma, arkeolojik kazı yapılmamış. Bugün burada ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından farklı üniversitelerden 55 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirmiş olduğumuz sempozyum arkeolojik kazıların başlamasına ve tüm dünyanın ilgisinin buraya yönelmesine öncü olacaktır” dedi.

TARİHSEL VE ARKEOLOJİK ÖNEMİ BÜYÜK

"Arkeologların sempozyumda vereceği bilgiler Tekkeköy tarihi için önemli"
Konferanstan önce Tekkeköy'ün tarihi ile ilgili bir açıklama yapan Pof. Dr. Gocha Tsetskhladze, "Karadeniz'in güney sahilleri ile ilgili bilgilerimiz azdı. Fakat son on yılda çalışmalar artmaya başladı. Karadeniz'le ilgili 4 yılda bir yaptığımız çalışmalarla ilerlemeler görüyoruz. Tekkeköy de Amisos'un bir mıntıkasıdır. Burada da kazılar ve araştırmalar yapılması gerekiyor. Tekkeköy'de yapılan bu sempozyum tarihi ve arkeolojik anlamda çok önemlidir. Arkeologların bu sempozyumda vereceği bilgilerle Tekkeköy ve çevresinin önemi bir kez daha vurgulanacak. Karadeniz arkeolojisiyle ilgilenen diğer insanların da ilgisini buraya çekecektir. Karadeniz Bölgesi'nde ilk yerleşme yeri Tekkeköy Mağaraları'dır" diye konuştu.
Sempozyumun Genel Sekreterliğini yürüten diğer bir isim olan Prof. Dr. Sümer Atasoy, " Tekkeköy Mağaraları ilk insan ayak izleri, ilk yerleşme olarak nitelendiriliyor. 'Tarihin doğduğu kent' diyoruz. Doğrudur. Ama nedir? Bunun altını doldurmamız lazım. Bu anlamda bu sempozyumlar çok büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
Sempozyuma; Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, OMÜ Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, yurt içi ve yurt dışından 55 akademisyen ve öğrenciler ile ilgililer katıldı. Nurullah KIZILDAĞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.