"ÜLKENİN HER TARAFINI DEMİR AĞLARLA ÖRMELİYİZ"

"ÜLKENİN HER TARAFINI DEMİR AĞLARLA ÖRMELİYİZ"
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, "Ülkemizin coğrafi özellikleri de dikkate alınarak demir ağları ülkenin her tarafına döşemeliyiz. Güvenli ve ekonomik olan demir yolu ağını; günün şartlarına uygun biçimde modernize etmeliyiz" dedi.

Devlet Demiryollarının Sayıştay denetimlerine CHP tarafından yapılan itirazların görüşüldüğü (KİT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri komisyonunda konuşan Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; "Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili ve kıtaların birleştiği bir coğrafyada köprü görevi yapmaktadır. Ülkemizin bulunduğu konum itibariyle demir yolu ağı Uzak Asya ve Avrupa arasında önemli bir bağlantıyı sağlamaktadır. Osmanlı Devleti döneminde başlanan demir yolu çalışmaları, dış kaynaklı şirketlere işletim hakkı devri verilerek yaptırılmıştı. Cumhuriyet Döneminde 1927 yılında Devlet Demir yolları İdare-i Umumiye si kuruldu ve yabancı şirketlerin kontrolünde bulunan Demir yolları ağı devlet tarafından satın alındı. Demir yolları ile yapılan her türlü taşımacılık ekonomik olarak daha ucuz ve güvenlidir. Gelişmişliğin önemli ölçeklerinden birisi de ulaşım ağının gelişimiyle ölçülmektedir. Ülkemizin coğrafi özellikleri de dikkate alınarak demir ağları ülkenin her tarafına döşemeliyiz. Güvenli ve ekonomik olan demir yolu ağını; günün şartlarına uygun biçimde modernize etmeliyiz. Halkımızın güvenli ve ucuz ulaşımdan faydalanabilmesi için, demir yolu ağı altyapı çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir. Gerekli proje ve jeofizik çalışmaları yapılmadan belli bir hattın başlanıp bitirileceği ifade edilmekte, bu durum halkımızı yanıltmadır. Ankara - Samsun hattının 2019 yılında bitirileceği açıklanmışken bu hattın ne zaman bitirileceği halen belirsizdir. Halkımıza doğru ve sağlıklı bilgi verilsin kimse yanıltılmasın. Ankara - Samsun demir yolu yapımı sağlıklı bir biçimde tamamlanarak hizmete sunulmalıdır. Ankara -Samsun arası yüksek hızlı tren hattının her türlü proje çalışmaları da tamamlanarak ihale süreci gerçekleştirilmeli ve hattın ivedilikle hizmete girmesi sağlanmalıdır. Teknoloji hızla gelişiyor, dünyada 700 KM. hızla gidilen hatlar döşeniyor. Bizim ülkemizdeki insanların teknolojik konfordan faydalanmaları için gerekli yatırımların yapılması zorunludur. Yatırımların yapılmasında kamu önceliklerinin dikkate alınarak eşit koşullarda ihalelerin yapılması bütün yurttaşlarımızın yararına olur. Projelerin her türlü altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra ihaleye çıkarılmalıdır. Devlet ihalelerinde adrese teslim ihaleler hedeflendiği için, ihaleyi siz alın ardından gerekli düzenlemeler yapılır denilmektedir. Proje bütünüyle tamamlanarak ihale edilmesi durumunda; müteahhitlik firmaları eşit koşullarda ve proje üzerinden hesaplarını yaparak tekliflerini sunarlar, burada kazanan kamu olur. Bizlerin bütün çabaları aynı kalitede yapılacak işi daha uygun fiyata yaptırmak, kamunun yararını korumaktır. Projelerin parçalı ihale edilmesinin amacı; işi siz alın biz istediğiniz biçimde düzenleme yaparız anlamı taşımaktadır.

pwar9227.jpg

"ÜLKENİN HER TARAFINI DEMİR AĞLARLA ÖRMELİYİZ"
Bazı kazaların yaşanmasının nedenleri, altyapı yetersizliği ve işin doğru yapılmamasından kaynaklanmaktadır. 8 Temmuz 2018 tarihinde Tekirdağ – Çorlu’da yaşanan tren kazasının sebebi altyapı yetersizliğinden, 13 Aralık 2018 tarihinde Ankara - Konya Yüksek Hızlı Tren kazasının sinyalizasyon eksikliği ve görevlilerin hatalarından kaynaklandığı ifade edilmektedir. Ülkemizde en güvenli ve ekonomik ulaşım olduğu için tercih edilen Devlet Demir Yolları kazalarında hayatlarını kaybedenlere rahmet, yaralananlara şifalar, yakınlarına sabırlar diliyorum. Kazalarda maddi kayıpların kurum tarafından ödenmesi ve acı kazaların bir daha yaşanmaması için gerekli altyapı tedbirleri yanında, yetişmiş görevlilerin, kariyer ve liyakat ölçülerinde kurumda görev yapması kaçınılmazdır. Altyapı eksikliği ve insan kusurlarından kaynaklanan kazaların çok iyi irdelenmesi gerekir. Gelecekteki kazaların olmaması için Devlet Demir Yolları yetkililerinin her türlü tedbiri almasını bekliyoruz. Hayatını kaybeden insanların canlarını maddi bedellerle ödemenin imkânı yoktur" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.