TZOB: Çiftçimiz 2015 yılına da afetlerle girdi

TZOB: Çiftçimiz 2015 yılına da afetlerle girdi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 üretim döneminde kuraklık ve don başta olmak üzere hemen hemen bütün afetleri yaşayan çiftçilerin, bu üretim sezonuna da afetlerle başladığını bildirdi.

Bayraktar, "Çiftçimizi 2015 de afetlerle karşıladı. Ülke genelinde kar yağışı hububat üretim bölgelerinde çiftçilerin yüzünü güldürürken, aşırı yağış, su baskını ve kar tarlada ürünü olan çiftçilerimizin afet yaşamasına neden oldu." dedi.

Doğal afetlerin devam ettiğine dikkati çeken Bayraktar, 31 Aralık 2014 tarihinden sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının bir yıl süreyle ve faizsiz ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Yazılı açıklama yapan Bayraktar, şunları kaydetti: " Yeni yıla girdiğimiz bugünlerde mevsim normallerinin altında gerçekleşen hava sıcaklıkları ve ülke genelinde gerçekleşen kar yağışı, kış aylarının sıkıntılarını da beraberinde getirdi. Son bir ay içinde meydana gelen aşırı yağmur ve su baskınları, Muğla Ortaca'da narenciye, Edirne'de çeltik ve mısır, Aydın İncirliova, Germencik ve Söke'de buğday, mısır, yem bitkilerinde, Manisa Akhisar ve Turgutlu'da, Sakarya'da sebzelere zarar verdi. Aşırı kar yağışı, Bilecik ile Eskişehir Mihalıççık, Tepebaşı ve Sarıcakaya'da seralara ve kışlık sebzelerde zarara yol açtı. Manisa ve Aydın'da besi çiftlikleri zarar gördü. Manisa ve Sakarya'da, nehir taşması, kar yağışı yüzünden çatı çökmesi gibi nedenlerle yüz binlerce kanatlı telef oldu. 13 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 23 Ağustos 2013-31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları düşük faizli kredi borçları, yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmişti. Doğal afetler devam ediyor. 31 Aralık'tan sonraki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin kredi borçları da ertelenmelidir."

SON BİR AYDA GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER

Bayraktar, 2014 Aralık ve 2015 Ocak ayının ilk haftasında yaşanan afetlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"9 Aralık 2014 tarihinde aşırı yağışlar ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ile yaşanan su baskınından etkilenen yerler;

Edirne: Bulgaristan ve Trakya'da gerçekleşen aşırı yağışlar, tarım arazilerini sular altında bıraktı. Gerçekleşen aşırı yağışlar nedeniyle Bulgaristan'ın Meriç nehri üzerindeki baraj kapaklarını açması, Edirne'de tarım arazilerinin su altında kalmasına neden oldu. Aşırı yağışlar ilde hasadı yapılmamış az miktardaki çeltik ve mısır ürünlerine zarar verdi.

19 Aralık 2014 tarihinde yaşanan aşırı yağışlardan etkilenen yerler;

Muğla Ortaca: İlçede gerçekleşen aşırı yağışlar, hasadı henüz yapılmamış narenciye bahçelerine zarar verdi. Aşırı yağışlardan dolayı bahçelerde gerçekleşen su birikimleri, yere düşen meyveleri çürütürken, hasadın yapılamamasına ve ürün kaybına neden olmaktadır. Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.