TÜYAP 20. İzmir Kitap Fuarı açıldı

TÜYAP 20. İzmir Kitap Fuarı açıldı
TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 20. İzmir Kitap Fuarı açıldı.

Bu yıl 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda söyleşi, şiir dinletisi, panel ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 150 kültür faaliyeti düzenlenecek. Kültürpark’taki ücretsiz fuar, her gün 11.00-20.00 saatleri arasında, kapanış günü ise 19.00’a kadar ziyaret edilebilecek. Aralarında Süreyya Berfe, Can Dündar, Canan Tan, Ayşe Kulin, Hakan Günday, İlber Ortaylı, Deniz Kavukoğlu, Ece Temelkuran, Ali Kırca, Enver Aysever ve Ataol Behramoğlu'nun da bulunduğu pek çok yazar, şair ve bilimadamı, dokuz gün süresince okurlarıyla biraraya gelecek. “Yayıncısıyla, Okuru ve Yazarıyla İzmir Kitap Fuarı 20 Yaşında” sergisinde ise fuarın ilk yıllarından bugüne afişleri, fotoğrafları ve hatıraları yer alacak.

Açılış töreninde konuşan TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, fuarın 20 yıldır büyük gelişme gösterdiğini söyledi. İzmir Kitap Fuarı’nın gerek katılımcı yayınevi gerekse ziyaretçi sayısı açısından Türkiye çapında önemli bir yere geldiğini kaydeden Kavukçuoğlu, “Geçen yıla göre büyüdü. Yaklaşık 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. İzmirli kitapseverler, çok sayıda yazarla buluşacak. Her yıl bu fuara bir onur konuğu belirliyoruz. Bu yılki onur konuğu, şair Süreyya Berfe. Fuarda 150’ye yakın etkinlik düzenlenecek. Ayrıca bu sene çeşitli sergiler yer alıyor. 20 yılın anısına bir sergi düzenledik.” diye konuştu. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise bir fuarı yayıncılar, yazarlar, çevirmenler ve okurların ayakta tuttuğunu ancak yaşatanın şehir olduğunu söyledi. İzmir’in de bu fuarı yaşattığını vurgulayan Celal, şöyle devam etti: “İzmir Kitap Fuarı, 125 yayınevi ve 129 bin ziyaretçiyle başlamıştı. Geçen sene 400 yayınevi ve 407 bin ziyaretçiyle tamamlanmış. 20 yılda bu hedefleri çok daha aşacağımıza inanıyorum. Fuar, okuru ve yayıncısıyla İzmir'e büyük bir katkı sağlıyor.”

'TÜRKİYE KÜRESEL YAYINCILIKTA BİR BASAMAK YÜKSELDİ'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdür Yardımcısı Demet Koç da kitap fuarlarının, ülkenin yayıncılık sektöründe önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi. Çok sayıda yayınevi ve yazarı biraraya getiren bu fuarların, yayıncılık alanda önemli bir zemin teşkil ettiğini belirten Koç, “Ülkemizde yayıncılık sektörü, son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdi. Sektör, en dinamik ve ekonomik faaliyet alanlarından birisi olmuştur. Üretilen kitap adedi, basılan başlık sayısı açısından yayıncılık pazarının büyüklüğü her geçen yıl artmaktadır. Ülkemiz yayıncılık sektörü, dinamik yapısıyla dünyanın önde gelen ülkeleriyle rekabet edebilir konuma gelmektedir. Toplam 1 trilyon dolarlık ciro büyüklüğüne sahip medya pazarının yüzde 15’lik kısmını yayıncılık sektörü oluşturuyor. 2014 yılında Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin küresel yayıncılık verilerine göre 2012 yılında 1 milyar 752 milyon euro değerinde hacme sahip Türkiye, bir sıra yükselerek dünyanın en büyük 12. yayıncılık sektörü olmuştur.” diye konuştu. Açılışta ayrıca 20 yıl boyunca ara vermeden fuara katkılan yayınevlerine plaket takdim edildi.

ZAMAN KİTAP VE KAYNAK KÜLTÜR YAYINLARINA YOĞUN İLGİ

Fuar, ilk gününde ziyaretçi akınına uğradı. Yüzlerce eserle katılan Zaman Kitap ve Kaynak Kültür Yayınları, yoğun ilgi görüyor, yeni ve sürpriz yayınlarıyla göz dolduruyor. Fuarı değerlendiren Zaman Kitap Yayın Editörü Yusuf Çağlar, şunları söyledi: “Her sene fuarda okurlarımızla yeniden buluşuyoruz. İzmir’e bahar geldiğinde biz de hem bu güzelliği yaşamak hem de okurlarla buluşmak için buraya geliyoruz. Yeni kitaplarımız ve posterlerimizin yanısıra son günlerde yaşanan olaylara açıklık getiren güzel eserlerimiz var. Okurlarımızı da Zaman Kitap standına davet ediyoruz.” Kaynak Kültür Yayın Gurubu Fuar Yöneticisi Halil Aydın da ilginin her sene daha da arttığını söyledi. İzmir Kitap Fuarı’nın heyecanlı ve kalabalık bir okur kitlesi olduğunu dile getiren Aydın, “Yayınevi olarak 20-25 gündür bu fuara hazırlanıyoruz. İzmir Kitap Fuarı, kitap fuarları içinde ikinci sırada yer alıyor. Okur kitlesi çok fazla. Ege Bölgesi’nin her tarafından okurlar geliyor. Kaynak Kültür Yayınları olarak fuara 10 marka ve üç stantla katılıyoruz. Çocuk grubundan ileri yaşa kadar her türlü kitap mevcut. Bütün yeni eserlerimizi buraya hazırladık. 20’ye yakın yeni eserimiz var. Bir de her eserimizin dijital versiyonu mevcut. Okurlarımızı standımıza bekliyoruz.” diye konuştu. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.