Türkiye'nin en büyük güneş santrali İnönü Üniversitesi'ne kuruldu

Türkiye'nin en büyük güneş santrali İnönü Üniversitesi'ne kuruldu
Malatya İnönü Üniversitesi tarafından 120 bin metrekarelik alanda kurulan 5.3 megawatt kapasiteli Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali hizmete girdi.

İnönü Üniversitesi tarafından ‘40’ıncı Yılda 40 Proje’ planı çerçevesinde hayata geçirilen güneş enerjisi santrali ile Tıp Fakültesi tarafından geliştirilen Tıp Eğitimi Kompleksi’nin açılışı gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de üniversitelerin, toplumun kalkınmasında, gelişmesinde refah ve mutluluğunda önemli payları olduğunu belirtti. Bu çerçevede sosyal sorumluluk projelerini önceleyen nadide üniversitelerinden birisi olduklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti: “Bundan önce Malatyalı hayırsever işadamlarımızla hastane otelini, ilahiyat fakültesini, ilköğretim okulunu, onlarca meslek yüksekokulunu ve daha birçok projeyi hayata geçirdik. İnönü Üniversitesi, Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi, Üstün Yetenekliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ve ülkemizin en büyük Petrol Analiz Laboratuvarına sahip olmanın yanında özellikle çevreye duyarlılık gibi daha birçok alanda model olmaya çalışan bir üniversitedir İnönü Üniversitesi.”

Üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamak için kendi çözümünü üretme gayreti içinde olduğunu vurgulayan Çelik, yerleşke içindeki boş bir alana 9 ayda 21 bin güneş paneli yerleştirerek enerji santrali kurduklarını bildirdi. 5.3 megawat kapasitesi ile santralde üretilen enerjinin Turgut Özal Tıp Merkezi’nin enerji ihtiyacının üçte birini karşılayacağını ifade eden Rektör, “Ülkemizin en büyük güneş enerjisi santrali olan bu santral kuruldu. Herhangi bir afet konusunda hastanemizin âciliyet arz eden bölümlerinin enerji ihtiyacı buradan karşılanabilecektir. Söz konusu hizmet bu açıdan da oldukça anlamlıdır” diye konuştu. 

Santrali kuran Anel Enerji Proje Koordinatörü Enver Kır da, “Lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilen bu projemiz, üniversite kurumu tarafından yaptırılan Türkiye’deki tek projede en yüksek kapasiteli güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşımaktadır.” dedi.

21.177 PANEL KONULDU

Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin elektrik ihtiyacının üçte birini karşılama özelliği bulunan güneş enerjisi santrali 120 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruldu. Toplam 21.177 panel kullanıldı. Söz konusu santralin, bu kapasite ve panel sayısı ile Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıdığı kaydedildi. Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yıllık elektrik sarfiyatının 10 milyon TL olduğu ve güneş enerjisi santralinin hizmete girmesiyle birlikte enerjide yıllık 3,3 milyon TL’lik bir tasarruf sağlanacağı bildirildi. Güneş Enerjisi Santrali’nin ömrünün en az 25 yıl olduğu ve kendini amorti ettikten en az 18 yıl boyunca maliyetsiz elektrik enerjisi üreteceği belirtildi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.