Türkiye ile özel ticaret bölgesi oluşturabiliriz

Türkiye ile özel ticaret bölgesi oluşturabiliriz
Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına gıda alımını durdurarak karşılık veren Rusya, Türkiye ve diğer pazarlardan gıda alımını artırarak açığı kapatmak istiyor.

Dün gerçekleştirdiği Türkiye temaslarının ardından Rus basınına konuşan Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye ile bazı sektörleri kapsayan tercihli anlaşmalar imzalayabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin AB ile anlaşması bulunduğunu, Rusya'nın da Kazakistan ve Belarus'un dahil olduğu Gümrük Birliği ülkeleri ile anlaşması olduğunu hatırlatan Rus Bakan, “Ancak bu iki anlaşma da bizim üçüncü ülkelerle serbest ticaret bölgesi oluşturmamızı engellemiyor.” dedi. Ulyukayev imzalanacak anlaşmanın serbest ticaret bölgesi oluşturulması, tarım ürünleri gibi bazı sektörler için tercihli sistemin uygulanması gibi bir dizi alanı kapsayabileceğini belirtti.

Türkiye'nin tarım sektörünün AB ile zorunlu bir koordinasyon içinde olmadığını kaydeden Rus Bakan, “Bu Türkiye'nin herhangi bir ülke ile tarım alanında bağımsız anlaşma imzalamasını engellemiyor. Türkiye bir çok ürünü kapsayıcı şekilde bir anlaşma imzalamak isterse bunu AB ile koordine edebilir. Rusya da Gümrük Birliği ile bunu uygun hale getirir. Ancak sektörel olarak anlaşma daha kolay olur. Rusya ve Türkiye buradaki imkanları değerlendirebilir.” ifadelerini kullandı.

Rusya 6 Ağustos'tan bu yana ambargo uyguladığı ABD, AB, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten sığır eti, domuz eti, balık, peynir, süt ürünleri, deniz ürünleri, yaş meyve sebze alımı yapmıyor.

Türkiye, beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri gibi yeni alanlarda Rusya'ya ihracat yapabilecek 162 yeni firmanın ismini Rus makamlarına bildirdi. Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi'nin (Rosselhoznadzor) incelemelerin ardından listeyi onaylaması bekleniyor.

Türkiye'nin Kırım'da oluşturulacak özel ekonomik bölge projesine ilgi gösterdiğini ifade eden Rus Bakan, Türkiye'nin Rusya ekonomisine toplam yatırımının 10 milyar doları bulduğunu söyledi. Türkiye'nin Rusya'da faal olan özel ekonomik bölgelerle ilgilendiğini kaydeden Ulyukayev, Federasyona bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde bulunan Alabuga özel ekonomik bölgesinde Türk şirketlerin aktif yatırım yaptığını hatırlattı.

Kırım Vekil Başkanı Sergey Aksyonov, bölgede kurulacak özel ekonomik bölgede 5-50 arasında perspektifi olan yatırımlar beklediklerini, yatırımcıların gelir vergisi indirimi, turizm, tarım, sanayi ve inşaat alanında sıfır ithalat vergisi, alt yapı kolaylıkları gibi bir dizi imkandan yararlanacağını vurguladı. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.