Türk kadın buluşçunun ‘pişirme sistemi’ Seul'de büyük ödülü kazandı

Türk kadın buluşçunun ‘pişirme sistemi’ Seul'de büyük ödülü kazandı
Güney Kore’nin Seul kentinde gerçekleştirilen 8. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı'nda, Türk kadın buluşçulardan Yeşim Yaprak Uysal'ın ‘pişirme sistemi’ buluşu büyük ödülü kazandı.

Kadın buluşçulardan Ayşe Duman'ın ‘doğumu kolaylaştıran doğum sandalyesi’ buluşu kendi kategorilerinde altın, Esma Şen'in ‘hasta yıkama sistemi’ buluşu ise gümüş madalya ile ödüllendirildi.

Türk Patent Enstitüsü'nün 15–18 Mayıs 2015 tarihleri arasında Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) desteği ile gerçekleşen fuarda, kadın buluşçuların buluşlarının tanıtılması, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, uygun iş fırsatlarının yaratılması, ekonomik faaliyetlerin fikri mülkiyet hakları ile güvence altına alınarak geliştirilmesi ve kadın buluşçuların desteklerle teşvik edilmesi amaçlandığı belirtildi. 

Türkiye, fuara üç kadın buluşçu ile katıldı. Yeşim Yaprak Uysal'ın ‘pişirme sistemi’ buluşu büyük ödülü kazanırken, Ayşe Duman'ın ‘doğumu kolaylaştıran doğum sandalyesi’ buluşu kendi kategorilerinde altın, Esma Şen'in ‘hasta yıkama sistemi’ buluşu ise gümüş madalya ile ödüllendirildi.

Buluşlar ve sistemleri ise şöyle: 

YAPRAK YEŞİM UYSAL’IN BULUŞU ‘BİR PİŞİRME YÖNTEMİ VE YÖNTEMİ GERÇEKLEŞTİREN PİŞİRME SİSTEMİ’

Buluş; beyaz - kırmızı et ile birlikte sebze türlerinin pişirilmesi ile ilgili. Özelliği, tabak içerisine yerleştirilen sebze türleriyle birlikte tabağın merkezinde irtibatlandırılmış olan kazığa dikey olarak saplanan beyaz-kırmızı et ürünlerinin üzerine kapatılan iç cidar ve dış cidardan oluşan kazan kapatılan, pişiriciden çıkan ateşe temas etmeden kazanın pişirme boşluğundaki pişme esnasında etten çıkan buharla pişirilmesini sağlayan pişirme yöntemi ve pişirme yöntemini gerçekleştiren pişirme sistemi.

OPR. DR. AYŞE DUMAN’IN BULUŞU ‘DOĞUMU KOLAYLAŞTIRAN DOĞUM SANDALYESİ’

Buluş, doğum yapacak kadının bebek doğumunu kolaylaştıran, doğum yolculuğundaki müdahaleleri asgari seviyelere indiren dik konumlu sırtlık kısmı, perineyi koruyacak şekilde açıklık alana sahip bir oturma yüzeyi içeren doğum sandalyeleri ile ilgili. Özelliği, perine bölgesine verilen sıcaklık ile doğumu kolaylaştıran bir ısıtıcı modül, oturak çıkıntıları bükülebilir yapıda bir oturma yüzeyi içermesi.

ESMA ŞEN’İN BULUŞU ‘HASTA YIKAMA SİSTEMİ’

Buluş, ayakta durması mümkün olmayan veya banyo ortamında düşme riski yüksek olan, solunum veya medikal desteksiz yaşayamayan, kısmi felçli hastalar ve tamamen destekle yaşayan hastalar için; ister hastane, ister bakımevi veya ev ortamında kullanıma olanak tanıyan, hastaların zarar görmeden ve pis suya maruz kalmadan temizlenebilmesini sağlayan hasta yıkama sistemi ile ilgili. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.