Türk ipeği Hindistan'da tanıtıldı

Türk ipeği Hindistan'da tanıtıldı
Çin ipeğine yenilen Türk ipeğinin yıllara direnen öyküsü, Hindistan’da söze geldi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Türkiye’deki ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumaların üretimini anlattı. Adanır, ipeklerden keçelerle birlikte hazırladığı geleneksel Türk sanatları desenlerinin kullanıldığı kıyafetlerden sergi açtı.

Hindistan’da düzenlenen Uluslararası İpekböceği ve İpekçilik Kongresi kapsamında sunum yapan Prof. Dr. Adanır, çeşitli ülkelerden bilimadamları ve üreticilere Türk ipekçiliğini anlattı. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ipek üzerine araştırmalar yaptıklarını, özellikle Ödemiş ipeği üzerine yoğunlaştıklarını aktaran Adanır, “Türkiye’de ipekböceği yetiştiriciliğinin, 1990’larda neredeyse durma noktasına geldiğini gördük ancak son yıllarda hem teşvik hem de Çin ipeğinde yaşanan kalite düşüşüyle birlikte Türk ipeği üretimi yeniden canlandı. Hindistan’daki sergimiz ve sunumumuz, katılımcıların büyük dikkatini çekti. Çin, uzun yıllar dünya piyasasına çok ucuza mal sürdü. Ülkeler ilk başta bu durumdan memnun olurken ürün kalitesinde yaşanan sorunlar nedeniyle ülkemize ilgi yeniden artıyor.” dedi.

TEK GIDASI İLAÇSIZ DUT YAPRAĞI

Kongrede 17 ülkeden 313 katılımcının yer aldığını belirten Elvan Özkavruk Adanır, şunları kaydetti: “Türkiye’de Çin rekabetiyle birlikte ipekböceği yetiştiriciliğinde azalma yaşandı ancak yine Çin’den sağlanan ham ipekle dokumacılık etkilenmedi. Özellikle Ödemiş’te yaptığımız incelemelerde, 1980’lerde 120 ton civarında yaş koza üretilirken 1990’larda ipekböceği yetiştiriciliğinin son bulduğunu öğrendik. Bu durum, 2009 yılında kent konseylerinin kurulmasıyla olumlu bir ivmeye dönüştü. 'Geleneksel İpekböcekçiliğini Yeniden Canlandırma' projesi başlatılmasıyla yörede ailelere verilen ipekböcekleriyle üretimde yeniden bir canlanma yaşandı. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, ipekböceğinin tek gıdası olan dut yaprağının ilaçsız olmasının sağlanmasıdır. Bir ivme var, bu ivmeyi sunumlarımızda anlattık ancak bu olumlu gidişin korunması gerekir.” CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.