• BIST 94.082
  • Altın 189,916
  • Dolar 4,7932
  • Euro 5,6125
  • Samsun 27 °C
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 29 °C
  • SAMSUNSPOR 1.LİG GOLCÜSÜNÜ TRANSFER ETTİ
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00
  • SAMSUNSPOR 1.LİG GOLCÜSÜNÜ TRANSFER ETTİ
  • Samsun Haberler.Tv
  • ALO HABER: 0541 950 50 00

Türk ipeği Hindistan'da tanıtıldı

Türk ipeği Hindistan'da tanıtıldı
Çin ipeğine yenilen Türk ipeğinin yıllara direnen öyküsü, Hindistan’da söze geldi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Türkiye’deki ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumaların üretimini anlattı. Adanır, ipeklerden keçelerle birlikte hazırladığı geleneksel Türk sanatları desenlerinin kullanıldığı kıyafetlerden sergi açtı.

Hindistan’da düzenlenen Uluslararası İpekböceği ve İpekçilik Kongresi kapsamında sunum yapan Prof. Dr. Adanır, çeşitli ülkelerden bilimadamları ve üreticilere Türk ipekçiliğini anlattı. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ipek üzerine araştırmalar yaptıklarını, özellikle Ödemiş ipeği üzerine yoğunlaştıklarını aktaran Adanır, “Türkiye’de ipekböceği yetiştiriciliğinin, 1990’larda neredeyse durma noktasına geldiğini gördük ancak son yıllarda hem teşvik hem de Çin ipeğinde yaşanan kalite düşüşüyle birlikte Türk ipeği üretimi yeniden canlandı. Hindistan’daki sergimiz ve sunumumuz, katılımcıların büyük dikkatini çekti. Çin, uzun yıllar dünya piyasasına çok ucuza mal sürdü. Ülkeler ilk başta bu durumdan memnun olurken ürün kalitesinde yaşanan sorunlar nedeniyle ülkemize ilgi yeniden artıyor.” dedi.

TEK GIDASI İLAÇSIZ DUT YAPRAĞI

Kongrede 17 ülkeden 313 katılımcının yer aldığını belirten Elvan Özkavruk Adanır, şunları kaydetti: “Türkiye’de Çin rekabetiyle birlikte ipekböceği yetiştiriciliğinde azalma yaşandı ancak yine Çin’den sağlanan ham ipekle dokumacılık etkilenmedi. Özellikle Ödemiş’te yaptığımız incelemelerde, 1980’lerde 120 ton civarında yaş koza üretilirken 1990’larda ipekböceği yetiştiriciliğinin son bulduğunu öğrendik. Bu durum, 2009 yılında kent konseylerinin kurulmasıyla olumlu bir ivmeye dönüştü. 'Geleneksel İpekböcekçiliğini Yeniden Canlandırma' projesi başlatılmasıyla yörede ailelere verilen ipekböcekleriyle üretimde yeniden bir canlanma yaşandı. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, ipekböceğinin tek gıdası olan dut yaprağının ilaçsız olmasının sağlanmasıdır. Bir ivme var, bu ivmeyi sunumlarımızda anlattık ancak bu olumlu gidişin korunması gerekir.” CİHAN

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Balık piyasasını Samsun belirliyor25 Kasım 2017 Cumartesi 10:29
  • VEZNELER HAFTA SONU DA AÇIK27 Kasım 2016 Pazar 14:35
  • GENÇ GİRİŞİMCİLER PANELİ'NDE KONUŞTU27 Kasım 2016 Pazar 13:37
  • KARAASLAN ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI12 Kasım 2016 Cumartesi 14:35
  • FAİZ KARARI AÇIKLANDI20 Ekim 2016 Perşembe 15:01
  • FABRİKA YATIRIMCISINI BEKLİYOR20 Ekim 2016 Perşembe 13:01
  • İTALYA'YA "FINDIK" TEPKİSİ19 Ekim 2016 Çarşamba 14:28
  • TERÖR DE KONUŞULMALI11 Eylül 2016 Pazar 10:47
  • Doğu’ya Yatırım Zamanı13 Ağustos 2016 Cumartesi 11:33
  • Askeri Tesisler Yeşile Bürünüyor13 Ağustos 2016 Cumartesi 11:29
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim