TOKİ işçileri kış günü ortada kaldı

TOKİ işçileri kış günü ortada kaldı
Tokat'ın Turhal ilçesindeki TOKİ konutlarının inşasında çalışan işçiler, alacaklarının ödenmediğini, perişan durumda olduklarını söyledi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konutlarla ilgili ihaleyi 2014'ün Şubat ayında yaptı. İhaleyi kazanan Karaahmetoğlu İnşaat, konut yapımına başladı. İlk başlarda dönem dönem gecikmeler olsa da bir şekilde ücretlerini aldıklarını ifade eden işçiler, son üç aydır maaş alamadıklarını söyledi. Firma sahibi ile yaklaşık bir ay önce görüştüklerini belirten işçiler, artık hiçbir şekilde müteahhite ulaşamadıklarını, müteahhitin ortadan kaybolduğunu iddia etti. Ağrı, Van, Bitlis gibi şehirlerden gelen işçiler, yardım beklediklerini dile getirdi.

KARNIMIZI DOYURAMAZ HALDEYİZ

Alacağını tahsil edemeyen yemek firmasının yemek verme işini durdurduğunu, inşaatta buldukları hurda demirleri satarak aldıkları ekmekle hayatta kalmaya çalıştıklarını anlatan işçiler, "Çalışmaya para kazanmaya geldiğimiz bu yerde kendi karnımızı doyuramaz haldeyiz." dedi.

İnşaat şefi Yusuf Lale, 100 kişiden 60'ının aralarında topladıkları para sayesinde memleketlerine gittiğini söyledi. 28 Aralık'ta iş çıkışının verildiğini iddia eden Lale, "Burada bulunan arkadaşların ihtiyaçları için şahsi kredi kartımdan 13 bin 500 lira harcama yaptım. Daha önce de bu tür harcamalar yapıyor kart ödeme gününde firmadan alıyordum, fakat şimdi muhatap bulamıyorum. Kredi kartı ödeme günü yaklaştı o gün gelince kartı ödeyemeyeceğim. Ben de bilmiyorum işin sonu nereye varacak. Fakat burada bulunan ve memleketlerine gönderdiğimiz herkes mağdur durumda." şeklinde konuştu.

ÜÇ KARDEŞİM VE HASTA ANNEM ELİME BAKIYOR

Çalışmak için Cizre'den gelen işçilerden Serdar Tanış, memlekette 3 kardeşi olduğunu, anne ile babasının ayrı yaşadığını söyledi. Tanış, "Ailenin tek çalışanı benim. Üç kardeşime ve hasta anneme ben bakmak zorundayım. Oturduğumuz ev kira ve 3 aylık kirayı veremedim. Şu anda bırakın memlekete para göndermeyi yol parası olmadığı için kendim dahi gidecek halde değilim. Üç aydır çalışıyorum emeğimin karşılığını alamadım. Burda yaşam koşullarımız çok kötü, çok zor koşullar altında yaşıyoruz." diye konuştu.

ŞİRKETİ ENİŞTESİNE DEVREDİP ORTADAN KAYBOLDU

İşçileri çalıştırmak için memleketinden getiren ekip başı Kerim Yalçı, müteahhitin şirketi eniştesine devrederek ortadan kaybolduğunu iddia etti. Eniştesine arada bir ulaştıklarını fakat 'toplantıdayım, müsait değilim' gibi ifadelerle telefonu kapattığını ifade etti. Yalçın, şunları söyledi: "Elektiriğin açılması için ben senet yaptım, suyu ise belediye idare etti. Konu ile ilgili kaymakama gittik 'benim yapacağım bir şey yok' dedi. Polis ise buraya gelip 'müteahhit büyük balık bizim elimizden bir şey gelmez' dedi." Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.