• BIST 83830
  • Altın 116,298
  • Dolar 2,8005
  • Euro 3,2205
  • Samsun 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 14 °C
  • ELVEDA PLAY-OFF ! 1-0
  • BALIKESİR TARAFTAR GÖRDÜ
  • BEKİR DAHA NE YAPSIN !!!
  • ELVEDA PLAY-OFF ! 1-0
  • BALIKESİR TARAFTAR GÖRDÜ
  • BEKİR DAHA NE YAPSIN !!!

Tokat çemeni markalaşma yolunda

Tokat çemeni markalaşma yolunda
Tokat TSO, Tokat çemeninin markalaşması için çalışmalarına başladı. Çemenin Tokat'a özgü olduğunu belirten oda yönetimi, öncelikli olarak çemenin logosunu oluşturacak

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Orhan Sarıtaşlı, Oda olarak, Tokat çemeninin markalaşması için çalışma başlattıklarını söyledi. Çemenin Tokat'a özgü bir yiyecek olduğunu savunan Sarıtaşlı, coğrafi işaretinin alınmasının ardından Tokat'a mal edilmesinin söz konusu olabileceğini dile getirdi. Sarıtaşlı, ''Çemen herkesin beğendiği, Tokatlının damak zevkine uygun bir yiyecek. Tabii çemeni uluslararası alanda da tanıtmak Tokat Ticaret ve Sanayi Odası olarak görevimiz. Oda olarak Tokat çemeninin markalaşması için çalışma başlattık. Bir Tokatlı olarak çemen denince akla Tokat'ın gelmesi beni çok mutlu ediyor'' dedi.

ÜRETİCİLER BU DURUMDAN MEMNUN
Kentte yıllardır çemen imalatı yapan 70 yaşındaki Ercan Üncü ise aile olarak 1940 yılından beri çemencilik işini yaptıklarını söyledi. Tokat'ta çemen işini ilk olarak babasının başlattığını ifade eden Üncü, ''1962 yılında çemeni kutu içinde üretmeye başladık. 2000 yılında ise bu çemeni poşet içerisine koyduk. Günlük 500 kutu çemen üretimi yapıyoruz'' dedi.

TOKAT'DAN ÜLKE GENELİNE YAYILDI
Tokatlıların yaptığı çemenin, Türkiye'nin başka bir yöresinde yapılmadığını savunan Üncü, ''O yüzden Türkiye'nin her yerine çemenler Tokat'tan gidiyor. Bazen öyle durumlar oluyor ki telefon açıyorlar bizden çemen istiyorlar. Biz de kargo ile gönderiyoruz. Ben yaşlandığım için oğlum ilgileniyor. Torunum Gülten Üncü de gıda mühendisliği bölümünde okuyor. Bana bu işi nasıl babam devrettiyse, ben de oğluma devrettim. O da zamanı gelince kızına devredecek'' diye konuştu.

YURT DIŞINA PAZARLANIYOR
Tokat çemenini yurt dışına da pazarlamayı planladıklarını anlatan Üncü, ''İlerleyen zamanlarda eğer bu çemenin kısa zamanda bozulmasını önleyebilirsek dış ülkelere de ihracat yapmayı planlıyoruz'' dedi. Üncü, çemenin yapıldıktan sonra 1 ay içinde tüketilmesi gerektiğini, derin dondurucuda bu sürenin 2 yıla kadar uzadığını kaydederek, ''Çemen denilince Tokat akla geliyor. Vatandaşlar genelde kutudaki çemene rağbet ediyorlar. Çemeni Tokat'ta vatandaşlar daha çok kahvaltı masalarında tercih ediyorlar'' diye konuştu.

ÇEMENİN YAPILIŞI
Çemen, buğday gibi bir bitki olduğu için hasat edildikten sonra makinede öğütülerek toz haline getiriliyor. Daha sonra belli bir oranda baharat, sarımsak, tuz ve su eklenerek mayalanmaya bırakılıyor. Mayalandıktan sonra teknede 2 saat kadar dinlenmeye bırakılan çemen daha sonra kutulara doldurularak satışa sunuluyor.

Diğer Haberler
  • BAŞKAN BELUR'DAN BİRLİK MESAJI30 Nisan 2016 Cumartesi 12:57
  • MEMUR-SEN’DEN BAŞKAN ŞAHİN’E ZİYARET30 Nisan 2016 Cumartesi 12:49
  • AĞAÇ KARDEŞLİĞİ...30 Nisan 2016 Cumartesi 12:40
  • Bölgenin Turizm Merkezi...30 Nisan 2016 Cumartesi 12:30
  • İLKADIM GENÇLİK MERKEZİ ŞEHİTLERİ ANDI30 Nisan 2016 Cumartesi 12:26
  • İLKADIM'DA İÇ KONTROLE BÜYÜK ÖNEM29 Nisan 2016 Cuma 11:38
  • TERME'DE DEV PROJE29 Nisan 2016 Cuma 11:30
  • KARDEŞLİK KAHVALTISI...29 Nisan 2016 Cuma 11:26
  • İNŞAATTA SONA GELİNDİ29 Nisan 2016 Cuma 11:18
  • Sarıcaoğlu Çimento Fabrikasını Ziyaret Etti29 Nisan 2016 Cuma 11:15
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim