• BIST 73.913
  • Altın 107,258
  • Dolar 2,9645
  • Euro 3,3285
  • Samsun 19 °C
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 24 °C
  • SAMSUNSPOR'DA HAZIRLIKLAR START ALDI
  • SAMSUNSPOR HAZIRLIK MAÇI YAPACAK
  • SAMSUNSPOR GÖĞÜS REKLAMINI BULDU
  • SAMSUNSPOR'DA HAZIRLIKLAR START ALDI
  • SAMSUNSPOR HAZIRLIK MAÇI YAPACAK
  • SAMSUNSPOR GÖĞÜS REKLAMINI BULDU

Tokat çemeni markalaşma yolunda

Tokat çemeni markalaşma yolunda
Tokat TSO, Tokat çemeninin markalaşması için çalışmalarına başladı. Çemenin Tokat'a özgü olduğunu belirten oda yönetimi, öncelikli olarak çemenin logosunu oluşturacak

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Orhan Sarıtaşlı, Oda olarak, Tokat çemeninin markalaşması için çalışma başlattıklarını söyledi. Çemenin Tokat'a özgü bir yiyecek olduğunu savunan Sarıtaşlı, coğrafi işaretinin alınmasının ardından Tokat'a mal edilmesinin söz konusu olabileceğini dile getirdi. Sarıtaşlı, ''Çemen herkesin beğendiği, Tokatlının damak zevkine uygun bir yiyecek. Tabii çemeni uluslararası alanda da tanıtmak Tokat Ticaret ve Sanayi Odası olarak görevimiz. Oda olarak Tokat çemeninin markalaşması için çalışma başlattık. Bir Tokatlı olarak çemen denince akla Tokat'ın gelmesi beni çok mutlu ediyor'' dedi.

ÜRETİCİLER BU DURUMDAN MEMNUN
Kentte yıllardır çemen imalatı yapan 70 yaşındaki Ercan Üncü ise aile olarak 1940 yılından beri çemencilik işini yaptıklarını söyledi. Tokat'ta çemen işini ilk olarak babasının başlattığını ifade eden Üncü, ''1962 yılında çemeni kutu içinde üretmeye başladık. 2000 yılında ise bu çemeni poşet içerisine koyduk. Günlük 500 kutu çemen üretimi yapıyoruz'' dedi.

TOKAT'DAN ÜLKE GENELİNE YAYILDI
Tokatlıların yaptığı çemenin, Türkiye'nin başka bir yöresinde yapılmadığını savunan Üncü, ''O yüzden Türkiye'nin her yerine çemenler Tokat'tan gidiyor. Bazen öyle durumlar oluyor ki telefon açıyorlar bizden çemen istiyorlar. Biz de kargo ile gönderiyoruz. Ben yaşlandığım için oğlum ilgileniyor. Torunum Gülten Üncü de gıda mühendisliği bölümünde okuyor. Bana bu işi nasıl babam devrettiyse, ben de oğluma devrettim. O da zamanı gelince kızına devredecek'' diye konuştu.

YURT DIŞINA PAZARLANIYOR
Tokat çemenini yurt dışına da pazarlamayı planladıklarını anlatan Üncü, ''İlerleyen zamanlarda eğer bu çemenin kısa zamanda bozulmasını önleyebilirsek dış ülkelere de ihracat yapmayı planlıyoruz'' dedi. Üncü, çemenin yapıldıktan sonra 1 ay içinde tüketilmesi gerektiğini, derin dondurucuda bu sürenin 2 yıla kadar uzadığını kaydederek, ''Çemen denilince Tokat akla geliyor. Vatandaşlar genelde kutudaki çemene rağbet ediyorlar. Çemeni Tokat'ta vatandaşlar daha çok kahvaltı masalarında tercih ediyorlar'' diye konuştu.

ÇEMENİN YAPILIŞI
Çemen, buğday gibi bir bitki olduğu için hasat edildikten sonra makinede öğütülerek toz haline getiriliyor. Daha sonra belli bir oranda baharat, sarımsak, tuz ve su eklenerek mayalanmaya bırakılıyor. Mayalandıktan sonra teknede 2 saat kadar dinlenmeye bırakılan çemen daha sonra kutulara doldurularak satışa sunuluyor.

Diğer Haberler
  • TRT AYVACIKTA BELGESEL ÇEKİMİ YAPTI03 Eylül 2015 Perşembe 12:10
  • ATAKUM'DA ŞEHİDE VEFA ADI PARKTA YAŞAYACAK02 Eylül 2015 Çarşamba 12:42
  • Huzurevi için bağışladığı arsaya 3 yıldır çivi çakılmadı02 Eylül 2015 Çarşamba 12:39
  • KAVAK'TA PARKE TAŞI YAPIM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR02 Eylül 2015 Çarşamba 12:33
  • Cami temeli atıldı02 Eylül 2015 Çarşamba 12:31
  • Bafra'da sokak köpekleri filmi çekildi02 Eylül 2015 Çarşamba 12:26
  • Tekkeköy’de Asfalt Atağı02 Eylül 2015 Çarşamba 12:23
  • 11 kattan düşen genç öldü01 Eylül 2015 Salı 16:27
  • 19 MAYIS BARAJI'NDA ÇALIŞMALAR SON SÜRAT01 Eylül 2015 Salı 12:06
  • KAVAK'TA MUHTARLIKLAR MÜDÜRLÜĞÜ ŞANTİYEDEKİ YERİNE TAŞINDI01 Eylül 2015 Salı 11:51
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim