• BIST 81.217
  • Altın 100,985
  • Dolar 2,6895
  • Euro 2,9845
  • Samsun 24 °C
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 26 °C
  • MOMAR GİTTİ Mİ?
  • KILIÇ: " BEN GİTMEK İSTEDİM, KULÜP KAL DEDİ"
  • KAMP ERTELENDİ ANTRENMAN SÜRÜYOR
  • MOMAR GİTTİ Mİ?
  • KILIÇ: " BEN GİTMEK İSTEDİM, KULÜP KAL DEDİ"
  • KAMP ERTELENDİ ANTRENMAN SÜRÜYOR

Tokat çemeni markalaşma yolunda

Tokat çemeni markalaşma yolunda
Tokat TSO, Tokat çemeninin markalaşması için çalışmalarına başladı. Çemenin Tokat'a özgü olduğunu belirten oda yönetimi, öncelikli olarak çemenin logosunu oluşturacak

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Orhan Sarıtaşlı, Oda olarak, Tokat çemeninin markalaşması için çalışma başlattıklarını söyledi. Çemenin Tokat'a özgü bir yiyecek olduğunu savunan Sarıtaşlı, coğrafi işaretinin alınmasının ardından Tokat'a mal edilmesinin söz konusu olabileceğini dile getirdi. Sarıtaşlı, ''Çemen herkesin beğendiği, Tokatlının damak zevkine uygun bir yiyecek. Tabii çemeni uluslararası alanda da tanıtmak Tokat Ticaret ve Sanayi Odası olarak görevimiz. Oda olarak Tokat çemeninin markalaşması için çalışma başlattık. Bir Tokatlı olarak çemen denince akla Tokat'ın gelmesi beni çok mutlu ediyor'' dedi.

ÜRETİCİLER BU DURUMDAN MEMNUN
Kentte yıllardır çemen imalatı yapan 70 yaşındaki Ercan Üncü ise aile olarak 1940 yılından beri çemencilik işini yaptıklarını söyledi. Tokat'ta çemen işini ilk olarak babasının başlattığını ifade eden Üncü, ''1962 yılında çemeni kutu içinde üretmeye başladık. 2000 yılında ise bu çemeni poşet içerisine koyduk. Günlük 500 kutu çemen üretimi yapıyoruz'' dedi.

TOKAT'DAN ÜLKE GENELİNE YAYILDI
Tokatlıların yaptığı çemenin, Türkiye'nin başka bir yöresinde yapılmadığını savunan Üncü, ''O yüzden Türkiye'nin her yerine çemenler Tokat'tan gidiyor. Bazen öyle durumlar oluyor ki telefon açıyorlar bizden çemen istiyorlar. Biz de kargo ile gönderiyoruz. Ben yaşlandığım için oğlum ilgileniyor. Torunum Gülten Üncü de gıda mühendisliği bölümünde okuyor. Bana bu işi nasıl babam devrettiyse, ben de oğluma devrettim. O da zamanı gelince kızına devredecek'' diye konuştu.

YURT DIŞINA PAZARLANIYOR
Tokat çemenini yurt dışına da pazarlamayı planladıklarını anlatan Üncü, ''İlerleyen zamanlarda eğer bu çemenin kısa zamanda bozulmasını önleyebilirsek dış ülkelere de ihracat yapmayı planlıyoruz'' dedi. Üncü, çemenin yapıldıktan sonra 1 ay içinde tüketilmesi gerektiğini, derin dondurucuda bu sürenin 2 yıla kadar uzadığını kaydederek, ''Çemen denilince Tokat akla geliyor. Vatandaşlar genelde kutudaki çemene rağbet ediyorlar. Çemeni Tokat'ta vatandaşlar daha çok kahvaltı masalarında tercih ediyorlar'' diye konuştu.

ÇEMENİN YAPILIŞI
Çemen, buğday gibi bir bitki olduğu için hasat edildikten sonra makinede öğütülerek toz haline getiriliyor. Daha sonra belli bir oranda baharat, sarımsak, tuz ve su eklenerek mayalanmaya bırakılıyor. Mayalandıktan sonra teknede 2 saat kadar dinlenmeye bırakılan çemen daha sonra kutulara doldurularak satışa sunuluyor.

Diğer Haberler
  • Öldürülen Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılındı04 Temmuz 2015 Cumartesi 12:13
  • 19 Mayıs İlçesine Yeni Tanıtım Filmi04 Temmuz 2015 Cumartesi 12:06
  • SARICAOĞLU'NDAN ÇAKALLI TAŞHAN'DA iFTAR YEMEĞİ04 Temmuz 2015 Cumartesi 11:50
  • Tekkeköy Belediyesi’nden Hayır Hareketi04 Temmuz 2015 Cumartesi 11:44
  • Tıra arkadan çarptı:4 yaralı03 Temmuz 2015 Cuma 16:52
  • Suçunu itiraf edince cezası azaldı03 Temmuz 2015 Cuma 10:53
  • ÇARŞAMBA'DA KAZA03 Temmuz 2015 Cuma 10:52
  • Tekkeköy’ün Çehresi değişiyor03 Temmuz 2015 Cuma 10:51
  • ARAÇ TAKLA ATTI: 2 YARALI03 Temmuz 2015 Cuma 10:48
  • Taşçı, ‘Daha iyisi boynumuzun borcu’03 Temmuz 2015 Cuma 10:38
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 DENGE GAZETESİ | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0362 420 04 28 | Faks : 0362 431 55 53 | Haber Scripti: CM Bilişim