Tiroit hastaları dikkat!

Tiroit hastaları dikkat!
Tiroit tümörüne bağlı ameliyatlarda veya tekrar etmiş tiroit ameliyatlarında ses tellerinin zarar görme ihtimali yüzde 0'a indi.

Yeni geliştirilen sensör, ameliyat sırasında ses tellerini uyaran sinirleri doktora bildiriyor, doktor da sensör sayesinde ameliyatını ses tellerine zarar vermeden gerçekleştirebiliyor.

Yaklaşık 15 yıldır tiroit tümörüne bağlı ameliyatlar veya tekrar etmiş tiroit ameliyatlarında ses tellerinin ses kaybına kadar yol açan zararlar görme ihtimali üzerine yapılan çalışmalar sonuç verdi. Son iki yıldır Türkiye'de de kullanılmaya başlayan sensör, ameliyat esnasında ses tellerini uyaran sinirleri doktora bildiriyor. Geçmiş yıllarda doktorların tamamen gözle görerek korumaya çalıştığı ses telleri, geliştirilen sensörle koruma altına alınıyor.
'HASTA SESİNİ DE KAYBEDEBİLİR'

Tiroit tümörleri veya tekrar etmiş tiroit ameliyatlarında ses tellerini uyaran sinirlerin hasar görmesi ile ilgili yüzde 2'lik bir risk olduğunu belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği'nden Doç. Dr. Serhat Gür şöyle konuştu: 'Bu cihaz, operasyon sırasında kullanıyor ve bunun amacı ses tellerinin zarar görme riskini yüzde 0'a indirmek. Ameliyatlarla tek taraflı veya iki taraflı ses tellerini uyaran sinirlerin hasar görme ihtimali görülebilir. Bu risk, zaman zaman hastanın boğazından bir delik açarak nefes almasını gerektirecek pozisyona kadar gidebilir, hasta sesini de kaybedebilir. Bunu engellemenin yolları aranıyordu. 15 yıldır bu konu üzerinde çalışılıyordu. Ülkemizde bu cihaz son iki yıldır kullanılıyor.'
ESKİDEN GÖREREK KORUNMAYA ÇALIŞILIYORDU
Sensör geliştirilmeden önce doktorların ses tellerini tamamen görerek korumaya çalıştığını kaydeden Gür, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Başka bir yolu yoktu. Şimdi kullandığımız bu cihaz hem hasta hem de cerrah açısından rahatlatan bir imkan sağlıyor. Ameliyat sırasında ve sonrasında kafanızda bir düşünce kalmadan işlemi tamamlıyorsunuz.' Geliştirilen sensör ile tiroit ameliyatı olan 64 yaşındaki Mehmet Kara da, ameliyattan memnun kaldığını belirterek 'Tiroit bezi rahatsızlığı üzerine geldim. İki kez ameliyat oldum. Sağlıklıyım, hiçbir endişem yok. Ses tellerinde bu ameliyatlarda problem olabileceğini duymuştum. Bir arkadaşımın ameliyat sonrasında problem yaşadığını da görmüştüm' dedi. SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.