Tiroid Hastalığı Sinyaline Dikkat!

Tiroid Hastalığı Sinyaline Dikkat!
Ülkemizde tiroid hastalıkları sık görülüyor. Tiroid hastalıkları tiroid bezinde, nodüllü ya da nodülsüz büyüme (guatr) şeklinde ya da belirgin bir büyüme olmaksızın tiroidin çalışmasındaki bozulmayla (hipertiroidi ve hipotiroidi) karşımıza çıkabiliyor.

Tiroid hastalıklarında kadınları birebir ilgilendiren 3 belirtinin bulunduğunu söyleyen Acıbadem Maslak Hastanesi Tiroid Kliniği’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neslihan Kurtulmuş,  “Eğer bir kadın düşük yapıyor, gebe kalamıyor, adet düzensizliği yaşıyorsa mutlaka hekime başvurmalıdır, altından tiroid hastalıkları çıkabilir” diye konuştu.

Gebe kalamayanlarda, düşük yapanlarda, âdet düzensizliği olanlarda, âdet olamayanlarda tiroid hastalıklarının akla getirilmesi gerekiyor. Özellikle gebelik planlayan kadınların tiroid fonksiyonlarının bilinmesi, normal değilse gebelik öncesi mutlaka normal hale getirilmesi gerekir.

Çünkü tiroid fonksiyonlarındaki bozukluk gebeliği engelleyebileceği gibi, bu şekilde gebe kalınırsa düşüğe ve ya erken doğuma yol açabilir. Bebekte zihinsel ve nörolojik gelişim problemlerine yol açabilir.

Gebe kalmadan önce basit bir kan testi yapılarak tiroid fonksiyonu değerlendirilebilir. Günümüzde in vitro fertilizasyon ve benzeri planlı gebeliklerin artmış olduğunu da göz önüne alırsak özellikle bu işlemler öncesinde mutlaka tiroid fonksiyonu değerlendirilmelidir.

Tiroidde yapılan T3, T4 ile hipofiz bezinde üretilen ve tiroidi yöneten TSH’ya kısa sürede bakılabilmekte ve bu testler yol gösterici olmaktadır. Gerektiğinde tiroid otoantikoru dediğimiz, otoimmun tiroid hastalıklarının (Hashimoto Hastalığı, Basedow-Graves Hastalığı) göstergelerine de bakılmaktadır.

Çünkü bazı durumlarda T3 ve T4  normal olduğu halde bu antikorlar yüksek olabilmekte ve bu da hastada nedeni bulunamamış  tabloları  açıklayabilmektedir. Tiroidin görüntülenmesine yönelik ise, gebelik yoksa sintigrafi uygulanabilir. Gebelik durumunda ise sintigrafi kesinlikle çekilmez, ultrasonografi yapılabilir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.