Termik santrali 'bilimsel rapor' engelleyecek

Termik santrali 'bilimsel rapor' engelleyecek
SAMSUN'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen termik santrale karşı vatandaşlarla birlikte başlattıkları mücadelenin sürdüğünü belirten İlçe Belediye Başkanı Ak Partili Şenol Kul...

Termik santralin neden kurulmaması gerektiğini bilimsel verilerle ortaya koymak için bilim adamlarıyla çalışma başlattıklarını söyledi.

Terme İlçesi Kozluk mevkisinde özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için geçen yıl yasal girişimler başlatıldı. 73 bin nüfuslu ilçede yapılması planlanan santralin kömürünün Kolombiya, Rusya, Güney Afrika’dan getirileceği; saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür ve saatte 100 bin metreküp su kullanılacağı belirtildi. Termik Santral için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu için halk toplantısı yapılırken, vatandaşlar santralin yapılmasına tepki gösterdi. İlçe Belediye Başkanı Ak Partili Şenol Kul’un da öncülük yaptığı termik santral kurulmaması için mücadele başlatıldı.

Başkan Kul, termik santralin kurulmaması için halkın itirazlarını ilgili bakanlık yetkilileri ile görüştüğünü ifade ederek şunları söyledi:

"Görevliler bana ÇED sürecinin şimdilik askıya alındığını söylediler. Bana Terme'ye neden Termik santral kurulmasını istemediğimizi, bunun gerekçelerini bilimsel verilerle ortaya koymamızı istediler. Biz de bunun için ilçemizdeki biyolojik çeşitliliği araştırmak ve ortaya koymak için bir çalışma başlattık. Yine bölgemizde tabiat varlıklarının önemini ve özelliklerini raporlarla ortaya koyacağız. Gölyazı Bölgesi'nde bir alanın tabiat parkı olarak ilan edilmesi için girişimlerde bulunduk. Ayrıca bölgemizde bir doğalgaz çevrim santrali var. Termik santral de bu santralin yakınına yapılacak. Bu iki santralin çalışması halinde ilçemizdeki çevreye ve insan sağlığına toplam etkisinin neler olabileceğini Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki bilim adamlarımız belirleyecekler. Bütün bilimsel verilerle neden ilçemizde bu termik santralin yapılmaması gerektiğini ortaya koyacağız."

7 BELEDİYE BAŞKANI DA BUNA KARŞI

Terme İlçesi'nin termik santral kurulmaması için topyekun bir mücadele verildiğini dile getiren Başkan Kul, "Bize yatırım yapacağını söyleyen kimse henüz aradan bir yıla vakit geçti belediyemize gelmedi. Acaba utanç verici yanlış bir şey mi yapıyor da gelmiyor. Bölgemizdeki 7 ilçe belediye başkanı hep beraber buna karşıyız. Bu santral sadece Terme'yi, değil çevre ilçeleri de olumsuz etkileyecek. 7 belediye başkanın hepsi iktidar partisinin belediye başkanıdır. Kesinlikle bu konuda geri adım atmamız mümkün değil. Halka rağmen hiçbir şey yapılamaz. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Benim başaracağımızdan hiçbir endişem yok" diye konuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.