TERME’DE ÇELTİK TARLA GÜNÜ

TERME’DE ÇELTİK TARLA GÜNÜ
SAMSUN Terme ilçesinde “Çeltik Yayım Projesi” kapsamında Tarla Günü etkinliği düzenlendi

               Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile uygulanmakta olan “Çeltik Yayım Projesi” kapsamında, Terme Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ve katkılarıyla, Terme ilçesinde Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi.

               İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Mehmet Akif Özdemir, OMÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Sezer, Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun, Enstitü Bölüm Başkanları, Şube ve İlçe Müdürleri, Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Üretici Birlikleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri temsilcileri, komşu İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden yayımcı personel, teknik elemanlar, tarım danışmanları, özel tohumluk firmaları ve çok sayıda üreticinin katıldığı tarla gününde Terme Ziraat Odası Başkanı M.Yetkin Karamollaoğlu, demonstratör çiftçi Ali Bülbül, Enstitü Müdürü Dr. Kibar Ak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı  birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda öne çıkan hususlar şu şekilde:

-Çeltik, insanlar için besin kaynağı olarak, tahıllar içinde buğdaydan sonra gelen en önemli

 ürün olup,  dünyadaki insanları yarıdan fazlasının ana besin kaynağıdır.

-Çeltik bitkisi, yüksek verim potansiyeli nedeniyle, ekim sezonundaki rakip ürünlere göre

 daha yüksek gelir getirmektedir.

-Çeltik, makineli tarıma uygun olup hasadı ve muhafazası kolaydır.

-Birim alandan alınan Çeltik verimin arttırılması yoluyla üretim maliyetini azaltıcı

 uygulamaların geliştirilmesi önem arz etmektedir.

-Ülkemiz 1984 yılından beri çeltik ve pirinç ithalatçısı bir ülkedir. Yıllık pirinç ithalatımız

 100 bin ton civarında olup , pirinç ithalatının yaklaşık % 45’i de ABD’den yapılmaktadır.

-Samsun İli  149.821 da alan ile ekilişte ve üretimde ülke genelinde 2.ci sırayı almaktadır.

-Bölgede yaygın olarak ekilen Osmancık-97 çeşidinde zaman içerisinde kırılmalar, Çeltik yanıklık hastalığı, Kök boğazı çürüklüğü gibi bazı hastalıklara karşı tolerans kayıplarının yaşanması nedeniyle, çeltik üreticileri yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı ve kaliteli yeni çeşit arayışına girmişlerdir.

-Proje ile Araştırmacı-Yayımcı-Çiftçi bağı güçlendirilmiştir.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V. Nail Kırmacı,  Bölgede çeltik ekim alanlarının yaklaşık % 85’ınde Osmancık-97 çeltik çeşidinin ekildiğini, Osmancık çeşidinin olumsuz yetiştirme şartlarında bile yeterli düzeyde verim verebilen stabil bir çeşit olduğunu, son on yıl içerisinde Çeltik veriminde % 44 nispetinde artış kaydedildiğini belirterek, bu artışın ana sebebinin yüksek verimli çeşitlerin geliştirilmesi yanında, lazerli toprak tesviye makineleri gibi mekanizasyon kullanımımın da  etkili olduğunu ifade etti.

İl Müdür Vekili Kırmacı,  Çeltik tarımında görülen yabancı ot, Çeltik yanıklık hastalığı gibi, kök boğazı çürüklüğü gibi etmenlerin Çeltik tarlalarında önemli verim kayıplarına neden olduğunu, bu hastalık ve zararlılarla mücadelede kültürel tedbirler yanında en uygun ve etkili mücadele yönteminin dayanıklı çeşit geliştirilmesi olduğunu ifade ederek, Osmancık- 97 çeşidinden daha yüksek verimli, daha erkenci iri taneli ve hastalıklara dayanaklı çeşitlere ihtiyaç olduğunu,  bu itibarla da yürütülen bu proje kapsamındaki çalışmaların büyük ehemmiyete haiz olduğunu belirtti.

Proje koordinatörü Ziraat mühendisleri Serkan Yılmaz ve Melih Enginsu tarafından, demonstrasyona alınan çeşitlerin tanıtımı yapılarak, Hege isimli özel hasat makinesiyle sembolik hasat gerçekleştirildi. Akabinde, katılımcılara yapılan ikramlarla Tarla Günü programı sona erdi.  Süheyla BÜYÜKKAL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.