Terme Pazar Camii’nde restorasyona devam

Terme Pazar Camii’nde restorasyona devam
Terme Meydanında bulunan Pazar Camii’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Terme Meydanında bulunan Pazar Camii’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Pazar Camii’nde incelemelerde bulunan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Bu zamana kadar ciddi bir restorasyon çalışması görmeyen camimiz, tarihimize verdiğimiz değeri gösterecek şekilde restore edilerek gözbebeğimiz olacak.” dedi. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçe meydanında bulunan Pazar Cami'de devam eden restorasyon çalışmasını yerinde inceledi. Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan camii aslına uygun olarak restore ediliyor.

1800’li YILLARDAN GÜNÜMÜZE
1840’lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen cami Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Caminin bitişiğinde bir de türbe vardır. Türbenin dış duvarlarında güneye bakan kısmına bir kitabe oyulmuştur. Yapı bahçe içerisinde tek katlı olup tamamen ahşaptan yapılmıştır. Çatısı kiremit örtülüdür. Caminin ilk minaresi 1939’da yıkılmıştır. 1961 yılında yeni yapılan minare restorasyon çalışmaları kapsamında yıkılarak aslına uygun olarak ilk yerine ahşap yeni minare yapılacak.

"GELECEK KUŞAKLARA EMANET EDECEĞİZ"
Restore çalışmaları hakkında bilgiler veren Belediye Şenol Kul, tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen tarihi yapıların korunmasını sorumlulukları arasında gördüklerini söyledi. Kul, " Tarihi yapılar bakımından zengin bir kültüre sahip ilçemizde tarihi eserleri ve camilerimizi dokusunu bozmadan sahip çıkıp, gelecek nesillere kültürel miras olarak aktarılmasına özen gösteriyoruz. Yılsonunda bitirilmesi planlanan bu çalışma yaklaşık 2 buçuk milyon liraya mal olacak. Bu zamana kadar ciddi bir restorasyon çalışması görmeyen camimiz tarihimize verdiğimiz değeri gösterecek şekilde restore edilerek gözbebeğimiz olacak. Restorasyon çalışmaları bittiği zaman camimiz tarihi ve kültürel yapısına uygun olarak çok güzel bir görünüme kavuşacaktır “ şeklinde konuştu. Başkan Kul Terme’de tarihin canlanmasına ve eski tarihi ve kültürel eserlerin restorasyon çalışmalarına verdiği katkılardan dolayı Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri başta olmak üzere Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem’e de teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.