TERCİHİMİZİ BİLDİRDİK...

 Oy kullanmak suretiyle tercihimizi bildirdik. Hangi sonuç ortaya çıkarsa çıksın bir anlamı vardır. Sonucu okuyana göre bir masaj alınır. 50 milyondan fazla vatandaşımız 80 milyon nüfuslu ülkemizi, kimin kimlerle yönetmesini istediği ile ilgili görüşlerini sandıklara attıkları oylarla ifade ettiler. Demokrasilerin en güzel ve önemli özelliği, vatandaş görüşünü ön plana çıkarmış olmasıdır. 
       Bir başka güzellik de, bir kaç istisnai karışılık dışında herkesin birbiriyle kardeşlik anlayışı içerisinde oy verme işlemini gerçekleştirmiş olmasıdır.  Biz bu yazıyı yazarken oy verme işlemleri hâlâ devam etmektedir. Saatler 16.00'yı gösterdiği şu dakikalarda kayda değer bir problem duymadık. Herkesin kendine ait görüşünü sağ duyu içerisinde sandığa yansıtmış olması, toplumumuzun geldiği seviye bakımından alkışı ve takdiri hâk eden bir durumdur.
      35 yıla yakındır oy kullanmaktayım. Yaşım itibariyle aynı yaşta olanlar da bizim kadar oy kullanmış oldular. Son yıllarda da çeşitli vesileler nedeniyle çokça seçim süreci yaşadık ve oy kullandık. Geçmiş yıllara göre son yılların seçim süreçlerinin daha medeni ortamlarda yürütüldüğünü söyleyebiliriz. Daha sakin, daha gürültüsüz ve daha kavgasız. Bunda en büyük pay; eğitim seviyesinin yükselmesi ve seçim tecrübelerinin sıklıkla yaşanmış olmasıdır. Vatandaşlarımız, kısır ideolojik tartışma ve beklentilerden daha uzak artık. Hizmeti ve bu hizmetten kendisine düşecek payı dikkate alarak, değerlerini de göz önünde bulundurarak sessizce görüşünü sandığa yansıtmaktadır. 
       Sonuçların merakla beklendiği seçimler hakkında herkes bir takım tahminler yürütmekte, hatta bu konuda iddialarda bulunarak karşılıklı tatlı restleşmeler bile olmaktadır. Biz, bu tür atışma ve tartışmaların, iddia ve hesaplar yapmanın doğru olmadığı kanaatini taşımaktayız. Elbette, seçmen açısından kendisinin görüşünü yansıtan partinin çok oy olması onu sevindirecektir. Ancak, asl olan; sonuçların doğru tahlil edilmesidir. Sonucun tahmininden çok daha önemli olanın, sonucun doğru tahlilidir. 
        Oy kullandığımız seçim sandığından evimize dönünceye kadar bir çok kimse oy oranı ve ortaya çıkacak sonuçla ilgili bize de tahminimizi sordular. "En iyiyi seçmek Müslüman sorumluluğudur. En iyisi seçilmemişse Müslümanlar kendilerini sorgulamalıdır" cevabını verdik. Somut rakam bekledikleri belli olanlara, "Lâfın tamamı akıllı insanlara anlatılmaz. İman ve akıl, iradenin yansımasında en belirleyici etkendir. Buna yıllanmış tecrübeleri de ilave ederek bir tercih yaparsak sonuç isabetli olur" dedik. 
        Şu bir hakikat ki; anadolu topraklarına hainler ve zalimler hiçbir  zaman hâkim olamayacaklardır. Çünkü, kıyamete kadar devam edeceği vahiyle bildirilen "Hak ve Batıl" mücadelesinin merkez üssü anadolu toprakları ve ortadoğu coğrafyasıdır. Bu coğrafyada, bu mücadele Peygamberleri de içine alacak şekilde ilk insandan beri devam etmektedir, kıyamete kadar da sürecektir. Müsmümana düşen doğru yerde durup, üzerine düşeni yapmasıdır. Kulluğu gereği olan imtihan alanlarından en önemlisi budur. Bu durum; süreci cihad, sonucu şehadet, ahireti Cennet olan olan bir yürüyüştür.
        Sandıklardan hangi sonuç çıkarsa çıksın mutlaka derin ve zengin bir analize ihtiyaç vardır. Toplum ve siyaset bilimciler, seçim sonuçları üzerinde ön yargısız, objektif ve korkusuzca tahlil yapmaları gerekir. Bunu, siyasi liderler de istemeli, hatta bunun için farklı görüşte olan uzmanların görüşlerini mutlaka almalıdırlar. Beklenen ve beklenmeyen sonuçların muhtemel nedenleri üzerinden bir okuma gerçekleştirilmelidir. 
       Sizler yazımızı okurken sonuçlar gerçekleşmiş, tahliller yapılmış, hatalar görülmüş, sonrasında neler yapılacağı ve nasıl adım atılacağı hakkında değerlendirmeler yapılmış olacaktır. Seçim ,sonuçlarının; milletimiz, İslâm alemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını Allah'tan niyaz ederim. Zira; ülkemizin tavrı, duruşu ve durumu sadece milletimizi değil, İslâm âlemi ile tüm insanlığı yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle seçimlerin sonuçları önemlidir ve yine bu nedenle doğru tahlil edilmelidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR