Terbiye

"Asıl azmaz, nesil bozmaz" Çocuk terbiyeyi ailesinden almalıdır. Okul da terbiye olmaz. Okumak sadece cehaleti törpüler.
"tahsil cehaleti alır, eşeklik baki kalır" sözü boş yere söylenmemiştir. Okumuş nice eşekler vardır ki, bunların aileleri baki kalan eşekliği okunan okulun yetersizliğinde ararlar...
Saldım çayıra mevlam kayıra mantığı ile okullu yaptığımız çocuklarımızın tüm mesuliyetlerini öğretmenlere yüklemiyormuyuz. Anasını, babasını hafife alan çocuklarımızın otuz, kırk kişilik sınıflarda adam olacağına inanıp kazanılacak diplomayla adamlığı eş değer tutmuyormuyuz.
Kaçımız okullu yaptığımız çocuklarımızı takip ediyoruz, neredeler, kiminleler, bu gün okulda mı arkadaşları kimler sınıfta davranışları nasıl kaçımız biliyoruz?
Edepli olmayı, saygılı davranmayı, adam olmayı okul değil aileler öğretmeli...
Aileden  "tok" gelen çocuk sorun olmaz, adam olur.
Çevreme bakıyorum, aile ilgisinden  mahrum ne yaptığını kendisi de bilmeyen külhanbey tavırlar içerisinde kravatın düğümü göbeğinde gezinen bir sürü delikanlı adayı talebeler var.
En kalabalık alanlarda bile fütursuzca yüksek sesle küfürlü konuşan, ortam adabına uyum sorunu yaşayan, ikaz edilmeyi hakaret kabul edip kavgaya tutuşanlar kimler?
Okula, dershaneye göndermek çocuk yetiştirmek değildir. Takip ve aile eğitimi en önemli unsurdur.
Akşam başını okşa, sabah cebine harçlığı koy sal sokağa, sonra ağlaş dur çocuğum yoldan çıktı, adam olamadı diye...
Aile terbiyesi almayan çocuk, diplomalı olsa ne yazar?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR